Stopa světových osobností v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Fryderic Chopin.
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Hynek Mácha.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
1 Roverský mikulášský víkend 2005 © Einstein, fotografie ©Nick.
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
František Kmoch * 1. srpna 1848 v Zásmukách † 30. dubna 1912 v Kolíně
Bratři Čapkové.
Český spisovatel, novinář,
Karel Hynek Mácha *16. listopadu 1810 v Praze
Karel Hynek Mácha
Antonín Dvořák – A.
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
Osobnosti národního obrození
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Antonín Dvořák a jeho život
Bedřich Smetana ( ).
ANTONÍN DVOŘÁK.
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Český hudební romantismus
Bedřich Smetana.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Reálie - bankovky.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Výukový materiál Bedřich Smetana
Karel Hynek Mácha * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice * 16. listopadu 1810 Praha † 6. listopadu 1836 Litoměřice.
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
Památky národního obrození
U3V – kurz Vyšehrad v proměnách staletí (Gabriela Cundrová)
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Karel Hynek Mácha „Někdy tři čtyři slova jak uzavřená skříňka chovají celý poklad myšlenek.“
Fotografie staré Prahy.
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Královské město Rakovník
Autor: Mgr. Karolina Pátková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Stopa světových osobností v Praze Vlasta Burian Albert Einstein Karel Hynek Mácha Bedřich Smetana

Proč jsem si vybral právě tyto osobnosti? Vlastu Buriana, protože ho znám z filmu- například U pokladny stál Alberta Einsteina který mě zajímal , protože vím,že se špatně učil na základní škole a potom co dokázal –například teorie relativity O Máchovi vím , že měl rád okolí Máchova jezera a hrad Bezděz a i já to tam mám rád a jezdím tam na prázdniny O Bedřichovi Smetanovi jsem se chtěl něco dozvědět jeho hudbu moc neposlouchám tak mě zajímalo jaký byl a jak žil

Vlasta Burian /9.4.1891-31.1.1962/ Přestěhoval se v deseti letech z Liberce na Žižkov Vyučil se obchodníkem Hodně se věnoval fotbalu / slávistická legenda F.Plánička o něm řekl , že byl dobrý brankář/ Rád bavil přátele. Zoologické zahradě daroval v roce 1943 lachtany –Hýtu a Batulu Měl vlastního kuchaře , který mu vařil speciality , ale nejraději měl koprovku O samotě býval smutný,plachý. Umřel na plicní embolii

Co Vlastu Buriana v Praze připomíná? Hrob na Vyšehradském hřbitově Pamětní deska na vile v Kadeřávkovské ulici čp. 1072/13 , která byla odhalena 8. listopadu v roce 1998 Busta v pasáži domu v Jungmannově ulici , kde bývalo Burianovo soukromé divadlo , postavení busty a pojmenování pasáže bylo 25.listopadu 1998 Vosková figurína v Muzeu voskových figurín , kde je Burian v roli C. a K. polní maršálek , která byla instalována v říjnu 2000 Busta na Hudebním divadle v Karlíně , kde hrál, z roku 2001 Pamětní deska ve smíchovském Švandově divadle , kde jejich divadlo bylo dva roky Pamětní deska na letenském stadionu Sparty , která byla odhalena v roce 2000 a připomíná ho jako výborného sportovce když mu bylo 22 let Ulice Vlasty Buriana v Satanicích

Hrob Vlasta Buriana

Vlasta Burian daroval zoo dva lachtany, teď tam má pamětní desku

Pamětní desky ve Švandově divadle na letenském stadionu Sparty

  Kadeřávkovské ulici 13 v Praze 6-Dejvicích je bronzová pamětní deska s nápisem „Zde žil král komiků Vlasta Burian“.

Albert Einstein /14.3.1879-18.4.1955 / Do Prahy ho pozval císař František Josef I. Stal se předsedou Karlo – Ferdinandovy univerzity Nedbal na oblečení /jednou si ho spletli s opravářem/ V Praze mu zachutnaly knedlíky Vadil mu vzduch a měl strach z kvality vody tak ji převařoval Ke konci života věděl že má výduť na tepně a až praskne , že mu způsobí smrt

Co Alberta Einsteina v Praze připomíná Einsteinova ulice v Petrovicích , pojmenovaná po něm roku 1971 Postava v Muzeu voskových figurín v Melantrichově ulici Pamětní deska v Lesnické ulici čp. 1215/7 Pamětní deska ve vestibulu ve Viničné ulici čp. 1594/7 Pamětní deska na Staroměstském náměstí čp. 551/17 , kde býval salon Berty Fantové , která měla syna a s jeho ženou pak Einstein byl posledních 15 let.

Pamětní deska na Staroměstském náměstí

Pamětní deska v Lesnické ulici

Albert Einstein

Některé výroky Alberta Einsteina Slabost v přístupu je slabost charakteru. Kdo nikdy neudělal chybu, nikdy nezkusil nic nového.   Mír si nemůžete udržet silou. Mír dosáhnete pouze porozuměním. 

Karel Hynek Mácha/16.11. 1810 – 6.11. 1836/ Narodil se na Malé straně Studoval na gymnáziu na Příkopě a pak na Karlo – Ferdinandově univerzitě filozofii Vysoký byl 175 cm , měl modré oči, černé vlasy, nosil vousy K jeho oblíbeným tématům patřil smutek nad tím, že mu odchází mládí

Karel Hynek Mácha Nejznámější dílo Máj napsal v pokoji na Karlově náměstí. Mácha zemřel na akutní zánět žaludku a střev způsobilo mu to pití špinavé vody , kterou pil když pomáhal hasit hořící budovu Pohřeb měl v den kdy měl mít svatbu

Co Karla Hynka Máchu v Praze připomíná Pomník na Petříně Pamětní deska na Újezdě čp. 401/35 – najdete ji mezi okny v prvním patře. Pamětní deska na Karlově náměstí čp. 551/34 -po zboření původního domu je na novostavbě Máchova ulice na Vinohradech Hrob na Vyšehradě 10-126

Vlevo od kostela sv. Ignáce v Praze bydlel s rodiči v letech 1826 -1836

Socha K.H. Máchy v petřínském parku

Hrob K.H. Máchy na Vyšehradském hřbitově

Bedřich Smetana /2.3.1824-12.5.1884/ Narodil se v Litomyšli Od čtyř let hrál na housle V devíti letech složil první skladbu Do Prahy přišel studovat gymnázium , ale neuměl dobře němčinu a tak přešel studovat do Plzně kde byl jeho bratranec profesorem a pomohl mu při studiu Maturitu udělal s odřenýma ušima

Bedřich Smetana Otevřel si hudební školu v Železné ulici Smetana měřil jen 156 cm , ráčkoval a nosil brýle Rád tancoval,kreslil. Trpěl nedoslýchavostí. Slyšel a skládal hudbu v hlavě Od roku 1882 se choval podivínsky – v létě nosil kožich , rozbíjel nábytek V roce 1884 byl převezen do ústavu , kde zemřel.

Co Bedřicha Smetanu v Praze připomíná Smetanovo muzeum na Novotného lávce čp. 201/1 Slavnostní otevření se konalo 12.května 1936. Dnes tu můžeme vidět např. Smetanův klavír , fotografie jeho rodiny včetně vnuka Zdeňka Schwarze 1875 -1960 ,jeho potomek je MUDr. Zdeněk Schwarz , který je ředitel Zdravotnické záchranné služby Pomník na Novotného lávce , odhalený v roce 1984 u příležitosti stého výročí jeho úmrtí Smetanova koncertní síň v Obecném domě. Smetanovo nábřeží Busta v Národním divadle od J.V. Myslbeka Busta v Národním muzeu od Ladislava Šalouna z roku 1901 Pamětní deska na Masarykově nábřeží čp. 1012Ú2 Pamětní deska na Staroměstském náměstí čp.548/20 Postava v Muzeu voskových figurín v Melantrichově ulici. Hrob na Vyšehradském hřbitově 5-40

Hrob na Vyšehradském hřbitově

Bedřich Smetana v době studií

Rodná světnička Bedřicha Smetany v Litomyšli

Socha Bedřicha Smetany - Novotného lávka

Práce se mi psala dobře bylo zajímavé se dozvědět něco nového o osobnostech, které jsem si vybral zjistil jsem , že tyto osobnosti to neměly v životě lehké , musely na sobě hodně pracovat

Zdroje 1.Garmond, P.: Velcí skladatelé.Svojtka-Co.Praha 3.2002 2. Černej, P. a kol.: 234 českých osobností.Fragment. Havlíčkův Brod. 2003 3. Jarolímková, S.: Co v průvodcích o Praze nebývá.Motto.Praha 4.2010 4.Film - Osobnosti 2009, http://top.osobnosti.cz/0.php