Česká politická scéna jako maskulinní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Ženy, gender a věda Adéla Souralová CZ.1.04/3.4.04/
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Program činnosti Komise sportu žen ČOV na období
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
Volební kampaně a internet Zdroj: NetMonitor, září 2005, MML data 2003 Internet se stal standardní a vyhledávanou součástí reklamních kampaní. Velkou pozornost.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Česká ženská lobby duben leden 2008 Lenka Bennerová, Fórum 50 %
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Rodina.
Zobrazování politiky (a političek) v médiích Ústí nad Labem, Jana Smiggels Kavková, M.A. o. s. Fórum 50 %
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Začátky České ženské lobby Marie Boháčová (Unie katolických žen)
3. Programový výbor Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory - zpráva o činnosti v roce 2011.
Valná hromada ČESKÁ SPOLEČNOST AKTUÁRŮ.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Fórum 50 %, o.s. Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
Evropská charta za rovnost žen a mužů na úrovni života ve městech a obcích Eva M. Hejzlarová, Fórum 50 %, o. s.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Naši sou č asní politici Ivana Pavlí č ková 7A/
Koordinace Evropského roku dobrovolnictví /10 Michal Urban 31. ledna 2011.
GENDEROVÉ ROZPOČTOVÁNÍ OBCÍ JAK ZAČÍT? Jana Žehrová, ČZU Praha.
Gender problematika Nejprve zmíním motivaci tohoto výzkumu,
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Připravil: Sebastian Schupke předseda StRGK 2011/2012.
bezpečnost – více možností – spolupráce s lékaři
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Genderová politika Strany zelených Sára Vidímová Výbor pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Nástroje na podporu vyrovnaného zastoupení žen a mužů v politice: zkušenost České republiky Radan Šafařík Odd. rovnosti žen a mužů Sekce pro lidská práva.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Sociální skupiny a role
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Ženy v (české) politice a uvnitř KSČM
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Škola základ občanského života
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Kde jsou ženy? Bariéry vstupu žen do politiky a nástroje jejich podpory ve Straně zelených

Česká politická scéna jako maskulinní prostředí

Česká politická scéna jako maskulinní prostředí Politická scéna jako kulturní a politická praxe Normy jednání a chování Akcentované mechanismy interakce Normy, vůči kterým je pro ženy obtížné se prosadit „Old boys network“: ženy nejsou vpuštěny

Co se od žen očekává? Představivost české společnosti o tom, jaký má politická reprezentace žen význam: obraz „české ženy“ jako povznesené nad formální zápas s muži, která nachází uspokojení v lásce a oběti pro rodinu (Karolína Peak) „hybridní tradicionalisticko-komunistický model kariérové ženy spojený s rezignací na vyšší (a deklarované) ambice“

Femininí vzorce chování Očekávání femininího chování u političek vytváří speciální zátěž (soutěže krásy, Miss poslankyně). Je obtížné jeho pravidla dodržovat a přitom být političkou. Stigmatizace političek, pokud zásady femininího chování porušují – Kristýna Kočí x Miroslav Kalousek (vulgarismy)

Přehlížení politiky rovných příležitostí Politické strany obecně vnímají politiku rovných příležitostí jako okrajovou, či ji ve svých programech nemají vůbec zapracovanou (podpora žen v politice je konceptem politiky rovných příležitostí). Současná vládní politika RP přehlíží a RVRP nebyla ani jednou svolaná.

Jaká témata ženy přinášejí do politiky? „Ženy“ jako homogenní skupina, která má jednotnou charakteristiku i identitu. Očekávání „přirozených“ zájmů a schopností žen vede k přisuzování zájmů v politice, které souvisejí s péčí. Je tedy zavádějící zobecňovat, co ženy v politice zajímá a čemu se věnují pouze na základě jejich příslušnosti ke kategorii „žen“.

Jak podporuje Strana zelených svoje političky?

Politika rovných příležitostí žen a mužů je organickou součástí politiky SZ Změňme klima v české politice (2010) Rodinná politika nepracuje s rigidním tradičním modelem rodiny ani rozdělením genderových rolí Slaďování rodinného a soukromého života, více školek a zařízení péče o děti, flexibilita čerpání rodičovské dovolené, podpora aktivních otců Stejné mzdy za stejnou práci Podpora pozitivních nástrojů na zvýšení zastoupení žen v politice Podpora reprodukčních práv žen, ženských organizací, přívětivého porodnictví, regulace prostituce a prevence domácího násilí

Rovnost žen a mužů je zakotvena ve Stanovách SZ Rovnoprávnost žen a mužů jako programový cíl Stanov SZ. Ustanovení, podle kterého má být „ve voleném orgánu v každé započaté trojici jeden člen opačného pohlaví“. GOS v současné době připravila návrhy k pozměnění Stanov tak, aby byla ustanovení závazná pro orgány i kandidátky a aby byly psány genderově senzitivním jazykem. GOS prosazuje spolupředsednictví pro SZ.

SZ je „Strana otevřená ženám“ SZ má v členské základně 37% žen 30 % žen ve vedeních krajských organizací Sněmovní volby 2010 29 % lídryň na kandidátkách 28 % žen na volitelných místech 35 % žen v první třetici Komunální volby 2010 Z 10 starostek a starostů jsou 4 ženy (2 bez p.p.) Z 237 zastupitelů a zastupitelek je 77 žen (32,5 %)

Genderová sekce SZ Garantuje politiku rovných příležitostí a politiku rodinnou Pořádá semináře a přednášky Zasazuje se za dodržování kvót uvnitř strany Prosazuje užívání genderově senzitivního jazyka do stranických dokumentů Vydává TZ Spolupracuje s neziskovým sektorem Spolupracuje na obnovení činnosti Klubu zelených političek (tzv. ženské frakce v SZ)

Jak se můžete zapojit? Genderová odborná sekce je otevřená i pro nečlenky a nečlenky Strany zelených – zapojte se! Nejbližší schůzka: konec června. Sledujte komentované genderové zpravodajství z domova i ze světa na FB stránce Genderové sekce. Přijeďte na Letní akademii Strany zelených – je otevřená i pro příznivce – blok věnovaný genderovým a LGBT tématům – 29.7., Římov.

Zdroje: Fórum 50 %. Více žen do politiky. Fórum 50 %. Havelková, Hana. „Jako v loterii: politická reprezentace žen v ČR po roce 1989.“ In: Mnohohlasem: vyjednávání ženských prostorů po roce 1989. Praha: SOÚ, 2006. „Starostové a zastupitelé Strany zelených“. Dostupné na: http://www.zeleni.cz/media/aktuality/starostove-a-zastupitele-strany-zelenych/ Rakušanová, Petra. „Ženy v mužské politice.“ Mnohohlasem: vyjednávání ženských prostorů po roce 1989. Praha: SOÚ, 2006. Rakušanová, Petra. Zamyšlení nad otázkou zapojení žen do politiky v České republice a možnosti změn. In: Zářecká, Petra, ed. Nebojme se kvót. Fórum 50 %, 2008. Smiggles Kavková, Jana. Závěrečné doporučení pro Stranu zelených ze semináře „Rovné příležitosti ve Straně zelených.“ Financováno Heinrich Böll Stiftung, 2011. Strana zelených. Změňme klima v české politice. Volební program sněmovních voleb roku 2010. Strana zelených. Vize ekologické demokracie. Politický program Strany zelených, Tábor, 2003.

Děkuji Vám za pozornost FB: Genderová sekce Strany zelených Zuzana Hlucháňová zuhluch (at) gmail (tecka) com