Přesný analogový generátor několika tisíc různých barevných světel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světlo je elektromagnetické vlnění různých vlnových délek. Lidské oko vnímá pouze část tohoto spektra. Toto záření nazýváme viditelné. Sousední části.
Advertisements

 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zapojení a činnosti ledky, schematická značka ledky a obrázky.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
CorelDRAW – dodatky (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 39 Anotace.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VIDEO KAMERY. ondřej česák matěj brothánek OBSAH STRUČNÁ HISTORIE ANALOGOVÉ KAMERY DIGITÁLNÍ KAMERY STRUČNÁ BUDOUCNOST.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_23_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Dioda Anotace:
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
Datové Projektory Tomáš Mudruňka. Projektory Datové projektory slouží k zobrazení obrazu podobně jako monitory nebo displaye, ale namísto zobrazení přímo.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
PowerPoint 2010 Tvorba jednoduché prezentace (nový snímek, návrh snímku, pozadí)
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
Master S400 & S500 Nová přenosná třída napájení od Kemppi.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skener Číslo DUM: III/2/VT/2/1/17 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Interaktivní tabule, USB disky, paměťové karty, záložní zdroj
Krokový motor.
Odborný výcvik, 1. ročník - Prezentace 5
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Termika – Fotovoltaika
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Vkládání obrázků a tabulek Práce s oddíly Najít a nahradit
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Počítačová grafika Rozdělení počítačové grafiky, charakteristika jednotlivých druhů.
Papírové tašky na zakázku
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Grafické řešení lineárních rovnic
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Další součástky s jedním přechodem PN
Malování - nástroje grafického editoru
Název: Práce s tabulátory Autor: Hokr Jan
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Krokový motor.
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
Stabilizátory napětí Jejich úkolem je udržovat stálé napětí na zátěži.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslicové měřící přístroje
UMĚLÉ OSVĚTLENÍ V INTERIÉRU.
Měření osciloskopem.
Informatika – Grafika.
Číslicové měřící přístroje
Jak postupovat při měření?
AUTONOMNÍ HASÍCÍ SYSTÉMY PROTENG a SAPHIR
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Světelná technika Automatizace světla.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Přesný analogový generátor několika tisíc různých barevných světel JAN HRDÝ a kol. Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín

OBSAH Úvod – vymezení cíle tohoto příspěvku 2. Různé typy pásků LED a různé typy jejich napájení a regulace 3. Hlavní didaktický přínos navrženého řešení generátoru barevných světel 4. Použité napájecí zdroje a konstrukční řešení panelu s trojbarevnými pásky LED 5. Zjednodušená verze přístroje (minimálně 729 různých barevných světel) 6. Závěr – výhledy do budoucna

1. Úvod – vymezení cíle tohoto příspěvku Nejedná se o modelování barev na monitoru počítače (16,777 mil. různých barev). Zde je na trhu k dispozici dostatek cenově dostupných profesionálních (Corel DRAW), poloprofesio-nálních i amatérských grafických programů. Nejedná se ani o klasický kvalitativní školský pokus, kde se světlo žárovky vede přes tři různé barevné filtry (R, G, B) a jeho složením se vytvářejí různé barvy, ovšem bez nároku na velkou přesnost a reprodukovatelnost.

Ukázka klasického školského experimentu: [Zdroj: Fyzika pro gymnázia – Optika, Prometheus Praha 2012, 4. vyd.]

Jedná se ale o klasický zdroj světla, jehož barvu můžeme nastavit s velkou přesností a reproduko-vatelností a prakticky s libovolným výkonem a to beze změny výchozího nastavení zvolené barvy. Princip zařízení spočívá v použití barevného pásku RGB LED a tří samostatných stabilizo-vaných stejnosměrných zdrojů, pro každý barev-ný kanál jeden zdroj. Nastavené napětí (po patřič-ném výpočtu) jednoznačně určuje výslednou bar-vu světla. Kvalita použitých zdrojů je zárukou přesnosti, jednoznačnosti a opakovatelnosti dosa-žených výsledků (nastavených barevných světel).

2. Různé typy pásků LED a různé typy jejich napájení a regulace Univerzální stejnosměrný napájecí zdroj pro jednobarevné pásky LED (12 V / 5 A)

Různé typy jednobarevných pásků LED ve srovnání s mincí 1 Kč (spodní dva pásky jsou pokryty speciálním gelem a mohou pracovat i ve vodě, např. v akváriu).

Rozbočovací vodiče s konektory pro jedno-barevné pásky LED Vypínače a tyristorové regulátory jednobarev-ných pásků LED

Ukázka trojbarevné pásky RGB LED

Dálkově řízené komerční regulátory trojbarevných pásek LED RGB

Makrofotografie jednoho barevného čipu včetně předřadných odporů

Schéma zapojení jednoho segmentu (3 barevné čipy) barevné pásky RGB LED (předřadné odpory jsou společné pro každý barevný kanál všech tří čipů, kanál R – 331 ohmů, kanály G a B – 151 ohmů)

Linearizované zatěžovací charakteristiky všech tří barevných kanálů jednoho segmentu barevného pásku LED RGB

3. Hlavní didaktický přínos navrženého řešení generátoru barevných světel

4. Použité napájecí zdroje a konstrukční řešení panelu s trojbarevnými pásky LED

Jako nejperspektivnější se ukázal číslicově řízený stejnosměrný stabilizovaný zdroj STAMOS (30 V / 5 A) s možností připojení k PC přes rozhraní USB (jeden zdroj pro každý barevný kanál).

Poslední verze přístroje – zapnutá je pouze modrá barva světla. Z fotografie je dobře patrné zdvojení modrého kanálu v části oddělených barevných kanálů (z technických důvodů).

5. Zjednodušená verze přístroje Místo stejnosměrných stabilizovaných zdrojů jsou použity malé kompaktní a levné tyristorové stmívače s improvizovanou stupnicí 0-8 dílků, která umožňuje rozlišit minimálně 9 x 9 x 9 = 729 barev.

6. Závěr – výhledy do budoucna Realizovaný přístroj s rezervou splnil všechny požadované parametry a jeho další zdokonalování by mělo vést směrem k použití tří digitálně řízených zdrojů řízených přes PC. Děkujeme za pozornost! Následuje praktická ukázka: