Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/

2 Ověření teoretických poznatků měřením 1
Polovodiče Ověření teoretických poznatků měřením 1

3 Zadání Měřením napětí a proudů v obvodu různých diod vytvořte jejich voltampérové charakteristiky. Zvolte alespoň tři typy diod, které jsou k dispozici jako jednotlivé součástky soupravy RC2000 a zapojte podle schématu. Nejprve proměřte charakteristiku pomocí stejnosměrného zdroje, přičemž budete měřit napětí a proud. Napětí zdroje nastavte na hodnotu, která je uvedena ve schématu. Získané výsledky zobrazte pomocí grafu v programu Excel. Pro tento graf proveďte alespoň 7 měření. Pak zapojte do obvodu střídavý zdroj a ověřte charakteristiku pomocí programu RC 2000. Potřebné hodnoty sestavte do tabulek a výsledky vyhodnoťte. Grafické výstupy doložte ke zprávě z měření.

4 Popis měření Pro zjištění voltampérových charakteristik zvolíme LED diody dvou různých barev a běžný typ polovodičové diody. Nejprve zapojte diodu podle uvedeného schématu, kde použijte nastavitelný zdroj stejnosměrného proudu, kde nastavte napětí od 0 V do 7 V. Do obvodu zapojte snímací rezistor s hodnotou 100  a ochranný rezistor stejné hodnoty. Měřením napětí na snímacím rezistoru 100  zjistěte nepřímou metodou hodnotu proudu při určité hodnotě napětí zdroje. Napětí na diodě změřte dalším měřením pomocí voltmetru. Naměřené hodnoty napětí a proudu zapište do tabulky v programu Excel a vytvořte z naměřených hodnot voltampérové charakteristiky zvolených diod. Z naměřených voltampérových charakteristik vyhodnoťte základní parametry jednotlivých diod.

5 Měření na RCDidactic Kontrolní otázky
Pro měření na soupravě RCDidactic proveďte změnu zapojení podle uvedeného schématu. Místo stejnosměrného zdroje zapojte zdroj střídavého napětí s uvedenými parametry. Sondy +INA, -INA a sondy +INA, -INA připojte na převodník, který snímá napětí a zobrazí požadované charakteristiky na monitoru. Kontrolní otázky Porovnejte voltampérové charakteristiky měřené pomocí voltmetru s charakteristikami naměřenými na soupravě RCDidactic Odůvodněte rozdíly voltampérových charakteristik měřených na LED diodách různé barvy s voltampérovou charakteristikou běžné diody. Ze průběhu voltampérové charakteristiky zvolené diody určete její základní parametry

6 ANOTACE Materiál lze použít jako praktické ověření teoretických poznatků ke kapitole “Polovodiče - diody“. Zde si žáci měřením ověří, jak se liší teoretické průběhy voltampérových charakteristik se skutečnými průběhy na LED diodách a na běžných usměrňovacích diodách. Vypočtené a naměřené hodnoty žáci zapíší do tabulky a zpracují do přehledných grafů. Výpočty a grafy provádějí v programu Excel. Celý průběh měření zpracují v protokolu o měření, kde také odpoví na kontrolní otázky. Průběhy proudů a napětí si žáci zobrazí na měřící soupravě RCDidactic, která převádí analogové veličiny proudů a napětí do digitální podoby v PC. Žáci pracují na tomto úkolu v týmu. Předpokládaný čas 45 min. CITACE JAN KESL. Elektronika I analogová technika. Praha: BEN, ISBN VÍT ZÁHLAVA , Jan Vobecký. Elektronika. Praha: Grada. ISBN RCDidactic. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně"

Podobné prezentace


Reklamy Google