Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Hardwarové vybavení počítače
Vytvořil: Petrásek Jan
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
PC komponenty.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika pro 5. ročník
Hardwarové vybavení počítače
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Počítač a jeho příslušenství
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Základní části počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Opáčko Co dělá procesor Co je to koprocesor Slot, patice
Počítačová sestava – Základní hardware I.
1 Základní škola Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace, Komenského 540, Kynšperk nad Ohří, Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Jak pracuje počítač Název školy
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
UVNITŘ POČÍTAČE VY_32_INOVACE_04 Sada 6 ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná IT ve škole 1622­/21/7.1.4/2010.
PC základní jednotka.
Informatika pro 8. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Informatika pro 5. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Vnitřek skříně počítače
Informační a komunikační technologie
Hardwarové vybavení počítače
Paměť počítače.
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Informatika pro 8. ročník Hardware. 6 druhů počítačů.
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware

Co všechno patří k počítači?

Co ještě může počítač mít?

4 druhy počítačů

Informatika pro 5. ročník Klávesnice

Umíš najít na klávesnici písmenka í š é ú ů ? Najdi na klávesnici klávesy se šipkami. Jaká klávesa je nejdelší? Co to ta klávesa dělá? Kde jsou na klávesnici číslice?

Klávesnice

Některé klávesy pro práci s textem Při držení zvětšuje písmenka. Pokud svítí, píše velkými písmeny. Vymaže písmenka odzadu. Vymaže písmenka zepředu. Vymaže vybrané soubory a složky.

Klávesy ENTER Vytvoří nový odstavec. Spustí označený soubor. Potvrdí označenou možnost.

Umíte psát? Zvlášť zákeřný učeň s ďolíčky běží podél zóny úlů!

Informatika pro 5. ročník Myš

Nejrozšířenější druhy myší…

A co notebook? [tačped]

Informatika pro 5. ročník Uvnitř počítače

S čím počítač pracuje? Počítač funguje na proud a s ním také pracuje. Počítač obsahuje ohromnou spoustu součástek, které si dokážou uchovat proud. Pokud je v nich proud, značíme to číslicí 1. Pokud jsou vybité a proud v nich není, jsou to 0. Bit 01

S čím počítač pracuje? [bajt] 8 bitů = 1 byte 1 bit

byte

S čím počítač pracuje? [bajt] 1 byte = 8 bitů V bytech (bajtech) počítáme paměť počítače. Kdyby měl počítač jen 8 žároviček, říkali bychom, že počítač má paměť 1 Byte. Počítač si umí ale zapamatovat mnohem více B = 1 kB 1000 kB = 1 MB 1000 MB = 1 GB

Sestava PC 1)monitor 2)základní deska 3)procesor (CPU) 4)operační paměť 5)různé karty 6)elektrický zdroj 7)optická mechanika 8)pevný disk 9)klávesnice 10)myš

Základní deska Základní díl stavebnice. Zapojujeme do ní procesor, operační paměť, karty (síťová, grafická, zvuková…) Propojujeme kabelem.

Procesor Jako jediný umí pracovat (počítat) s 1 a 0. Programy k němu chodí, řeknou, co chtějí udělat s daty, procesor to udělá a vrátí jim výsledek. „mozek“, „srdce“ Vymyslíte lepší název?

Operační paměť Je rychlejší než normální paměť, protože je na zákl. desce u procesoru. Paměť pro data, se kterými se zrovna pracuje. Po vypnutí počítače se operační paměť vymaže.

Pevný disk Paměť pro data, se kterými se aktuálně nepracuje. Je pomalejší než operační paměť, ale má větší kapacitu (víc místa). HDD = hard disk

Optická mechanika Čte z CD a DVD disků. Vypalovačky umí zároveň na disk vypalovat data. Na CD se vejde 700 MB dat. Na DVD se vejde 4,7 GB dat.

USB Slouží k propojení dalších zařízení s počítačem. Existuje více druhů koncovek.

Nezapomeňte Počítač pracuje s (1-je náboj, 0-není náboj.) Paměť počítače se však počítá v. ZÁKLADNÍ DESKA je hlavní díl stavebnice. 1 bajt (byte) je 8 bitů. PROCESOR počítá s bity a provádí operace. Na PEVNÝ DISK se ukládají všechny soubory v PC. Do OPERAČNÍ PAMĚTI se zkopírují ty soubory, se kterými potřebuje počítač zrovna pracovat.