Ovoce, … Doplňky 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
Advertisements

Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Oxidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová CaO-hašené vápno skleníkový jev fotosyntéza.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Energetická hodnota potravin (EH)
VÝROBA OCELI Co má společného ? železo litinové klepadlo rez a
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ovoce, … Doplňky.
Výživa a hygiena potravin
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Negativní vliv mycích prostředků II.
Registr odkyselování - odkyselených knih v České republice Petra Vávrová, Odbor ochrany knihovních fondů Národní knihovna.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Finanční část Praha, 25. července 2017.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Diabetes mellitus.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemické vlastnosti technických materiálů
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_CH.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.03_MOLÁRNÍ HMOTNOST.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Teplota – souhrnná cvičení II.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Země a život, vývoj života
VÝVOJ PŘÍZEMNÍHO OZÓNU V LETNÍCH MĚSÍCÍCH NA JIŽNÍ MORAVĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: Moderní škola
Koroze Koroze je rozrušování materiálu vzájemným chemickým působením materiálu a korozního prostředí. V případě kovů zpravidla komplexní chemické.
Neživá příroda - vzduch
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pekařské a cukrářské výrobky a těsta
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
nízkoteplotního plazmového výboje
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Jejich příprava a reaktivita
Doplňkové látky ve výživě a krmení hospodářských zvířat
Transkript prezentace:

Ovoce, … Doplňky 1

Pektin(y) = (nevyužitelný) polysacharid (skupina polysacharidů – pektinové látky) základní stavební jednotkou je D-galakturonová kyselina, částečně ve formě methylesteru a částečně neutralizovaná některými ionty (není naznačeno na obr.) – jsou však přítomny i další sacharidy (vázané i asociované) ovlivňuje konzistenci (texturu) ovoce – během zrání dochází ke snižování molekulové hmotnosti, zvyšování rozpustnosti a dalším změnám, které vedou k měknutí ovoce, ale také ke snížení až ztrátě želírující schopnosti a výrobků z nich (džemy, …) – mechanismus vznik gelu závisí na stupni esterifikace, želírující schopnost pak ovlivňuje obsah cukru, pH, obsah vápenatých iontů a některé další faktory (různě v závislosti na typu pektinu – tj. stupni jeho esterifikace)

Hnědnutí ovoce = enzymové hnědnutí = komplex reakcí, při nichž jsou nejprve enzymově (enzymy přirozeně přítomnými v materiálu) oxidovány fenolové sloučeniny přirozeně přítomné v ovoci, zelenině, bramborách a dalších materiálech (za přítomnosti vzdušného kyslíku) na odpovídající chinony ty následně (enzymovými ale i neenzymovými) reakcemi poskytují barevné (především polymerní) pigmenty rozběhnutí reakce je obvykle způsobeno poškozením buněk (tento komplex reakcí slouží jako ochrana rostliny právě v případě jejího poškození – chinony mají mikrobistatické účinky a polymerní látky slouží jako mechanická zábrana) nežádoucí (hnědnutí brambor, ovoce, …) x žádoucí reakce (fermentace čaje a kakaových bobů, …) inhibice: šlechtění nových odrůd, blanšírování, zamezení přístupu vzduchu, askorbová kyselina (redukuje chinony zpět na fenoly), … blanšírování =  krátkodobé ponoření (oloupaného a nakrájeného ovoce, brambor atd.) do horké vody a následné ochlazení = inaktivace příslušných enzymů