Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby Ing. Martin Plucha.
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI Seminář pro žadatele.
Škola Střední odborné učiliště a střední odborná škola Hustopeče, Masarykovo nám. 1 AutorIng. Ivana Bočková Číslo NázevKotle ve vytápění Téma hodinyKotle.
Kotlíkové dotace „VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA NA PEVNÁ PALIVA V RODINNÝCH DOMECH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI 2015–2018" Předmětem dotace bude podpora výměny zdrojů.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Rizika, specifikace administrace na konci programového období ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
V ÝMĚNA ZASTARALÝCH ZDROJŮ VYTÁPĚNÍ dotace z OP Životní prostředí 2014 – 2020 prostřednictvím Královéhradeckého kraje („Kotlíkové dotace“)
PREZENTUJÍCÍ Proces poskytnutí dotace z Fondu Vysočiny Eva Navrátilová Krajský úřad Kraje Vysočina Odbor životního prostředí a zemědělství.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Kompenzace nákladů na aktualizaci projektové žádosti ve vazbě na novou výzvu pro podoblast podpory Fyzická revitalizace území ROP Střední Morava.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Jakub Krátký Praha, 5. května 2016.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR STAV REALIZACE ENERGETICKY ÚSPORNÉHO.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Prioritní osa 2 – Zlepšování kvality.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II. Bc. Pavel Šoltys, DiS
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY
Obsah: Kdo může žádat o dotaci? Na co je dotace určena?
Kotlíkové dotace ve Zlínském kraji
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Domovní čistírny odpadních vod
Základy automatického řízení 1
Seminář pro žadatele IROP výzev Prostějov venkov o.p.s.
Seminář pro příjemce OPVK
Finanční část Praha, 25. července 2017.
Stavební uzávěra základní informace
Financování přímých NIV
INFRASTRUKTURA PRO VZDĚLÁVÁNÍ
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Benefit7.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Pozemkové úpravy.
Správa sociálního zabezpečení
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
KOTLÍKOVÉ DOTACE V LIBERECKÉM KRAJI
Nová Zelená úsporám - podpora obnovitelných zdrojů energie a úspor energie Infotherma Ostrava 22. ledna 2018 Ing. Lukáš Minařík Odbor energetiky a.
Energetický management
Školení – představitelé příspěvkových organizací
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Program na podporu lesních ekosystémů
Fiche 5 – Relax v lese Článek 25 Neproduktivní investice v lesích
F4 – Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Sociální a dostupné byty
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji I.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Energetický management budov
Seminář pro příjemce Typ I – Příprava a podpis právního aktu, pravidla a podmínky realizace Oddělení ledna 2018, Praha.
Výzva č. 3 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Kotlíkové dotace v Jihočeském kraji
Transkript prezentace:

Kotlíkové dotace – výzva pro fyzické osoby

Základní podmínky výzvy pro fyzické osoby Zahájení a ukončení příjmů žádostí pro fyzické osoby bude blíže specifikováno ve vyhlášené výzvě (předpoklad vyhlášení 1. výzvy v polovině ledna roku 2016). Podpora určena na výměnu zdrojů tepla na pevná paliva s ručním přikládáním za: tepelné čerpadlo; plynový kondenzační kotel; kotel na pevná paliva (seznam kotlů, tepelných čerpadel a solárních termických panelů viz http://kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz/?p=p_6, registrace do seznamu elektronicky prostřednictvím emailové schránky kotliky-registrace@sfzp.cz); v kombinaci s instalací solárně termických soustav (nelze samostatně, ale pouze v kombinaci s výměnou zdroje tepla pro vytápění); „mikro“ energetickými opatřeními (nelze samostatně, ale pouze v kombinaci s výměnou zdroje tepla pro vytápění).

Seznam „mikro“ energetických opatření

Základní podmínky výzvy pro fyzické osoby Podporu na výměnu zdroje tepla je možno poskytnout pouze v rodinných domech, kde bude současně provedeno alespoň jedno tzv. „mikro“ energetické opatření vedoucí ke snížené energetické náročnosti rodinného domu nebo v rodinných domech, kde došlo ke snížené energetické náročnosti v minulosti (splnění klasifikační třídy energetické náročnosti budovy minimálně „C“), nebo je současně na realizaci opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti budovy žádáno/vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace v programu Nová zelená úsporám. Za rodinný dům je pro účely 1. výzvy pro specifický cíl 2.1 považován také bytový dům v němž jsou nejvýše tři samostatné byty a obytná část zemědělské usedlosti (statku), která splňuje definici pro byt (zapsáno v katastru nemovitostí jako objekt k bydlení).

Základní podmínky Podporu na výměnu zdroje tepla je možno poskytnout pouze v případě, kdy je stávající rodinný dům vytápěn převážně kotlem na pevná paliva. Podporu je možno poskytnout i v případě, že je rodinný dům vytápěn dvěma zdroji, z nichž jeden naplňuje podmínky přijatelnosti programu. Příklady výměn při více zdrojích pro vytápění: kombinace kotle na pevná paliva a plynového kotle – kotel na pevná paliva lze vyměnit, fyzická osoba doloží čestné prohlášení, že kotel slouží jako primární zdroj pro vytápění; plynový kotel a elektrický kotel – nelze vyměnit; plyn/elektrika + krbová kamna s teplovodním výměníkem – nelze vyměnit; plyn/elektrika + kamna (bez rozvodů – bez připojení na otopnou soustavu) – nelze vyměnit.

Základní podmínky Nelze podporovat výměnu kotle spalujícího výhradně biomasu za kotel spalující uhlí ani za kotel spalující uhlí a biomasu. Nelze také podporovat náhradu stávajícího kotle s automatickým přikládáním paliva. Podporu na výměnu zdroje tepla nelze poskytnout v rodinných domech, kde byl v minulosti, nejméně od 1. 1. 2009, zdroj tepla podpořen z programů Zelená úsporám, Nová zelená úsporám.

Výše podpory Záleží na dvou faktorech. Jaký typ kotle bude nově instalován: 70 % způsobilých výdajů v případě realizace kotle spalujícího pouze uhlí, spoluúčast fyzické osoby 30%; 75 % způsobilých výdajů v případě realizace kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle, spoluúčast 25%; 80 % způsobilých výdajů v případě, že je realizace tepelného čerpadla nebo kotle pouze na biomasu, spoluúčast 20%. V případě, že je výměna kotle realizována v obci, která byla označena jako prioritní území, bude výše podpory navýšena o 5 %.

Seznam prioritních měst a obcí v Jihočeském kraji

Způsobilé náklady Maximální výše způsobilých výdajů je stanovena ve výši 150 tis. Kč (tzn. maximální dotace 127,5 tis. Kč, tj. 85% ze 150 tis. Kč). Náklady na „mikro“ energetická opatření mohou tvořit max. 20 tis. Kč (z maximálně možných 150 tis. Kč). Za způsobilé výdaje jsou považovány náklady na stavební práce, dodávky a služby bezprostředně související s předmětem podpory, tj. pořízením nového zdroje vytápění a realizaci „mikro“ energetického opatření. Náklady na pořízení Průkazu energetické náročnosti budovy, pouze v případě, že je prokazována úroveň požadavku vyhlášky 78/2013 o energetické náročnosti, tj. klasifikační třídy energetické náročnosti budovy minimálně „C“.

Způsobilé náklady Služby energetického specialisty související s potvrzením vhodnosti navrhovaného řešení („mikro“ energetická opatření). Náklady na projektovou dokumentaci. Výměny zdrojů tepla lze uznat za způsobilé již od 15. 7. 2015 (rozhodující je datum uskutečnění zdanitelného plnění na účetním dokladu). „Mikro“ energetická opatření lze po odsouhlasení energetickým specialistou provést ve vlastní režii, způsobilé jsou pak jen doklady za nákup materiálu.

Způsobilé náklady Za způsobilou se považuje jen výměna kotle, který je (byl) v provozu. Pokud je již kotel odpojen a neexistuje fotografie připojeného kotle na otopnou soustavu, bude se jednat o nezpůsobilý výdaj. Pokud v průběhu realizace fyzická osoba nepředloží potvrzení o ekologické likvidaci, také se bude jednat o nezpůsobilý výdaj. Starý kotel je třeba ekologicky zlikvidovat a tuto skutečnost je nutné následně doložit.

Nezpůsobilé náklady Daně, s výjimkou DPH zahrnuté do ceny pořizovaného zařízení či služeb. Náklady na nákup věcí osobní potřeby, které nesouvisejí s realizací akce. Úhrada úvěrů a půjček. Penále a pokuty. Běžné provozní náklady (např. telefonní služby, energie, poplatky za připojení k síti, poštovné, balné, doprava, bankovní poplatky atp.). Náklady na právní spory. Výdaje související se zpracováním žádosti na výměnu zdroje tepla předložené žadatelem. Nelze si pořídit kotel a instalovat ho svépomocí (chybí záruka, zaškolení a instalace od odborné firmy).

Dokumenty k podání žádosti Žádost o poskytnutí dotace Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) – zpracovaný dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budovy, jehož prostřednictvím musí být prokázáno splnění požadavku na klasifikační třídu energetické náročnosti budovy minimálně „C“, je-li relevantní. Rozhodnutí o poskytnutí dotace nebo Žádost z programu Nová zelená úsporám prokazující realizaci (i budoucí v případě žádosti) opatření vedoucích ke snížení energetické náročnosti budovy, je-li relevantní. Fotodokumentace stávajícího kotle napojeného na otopnou soustavu a komínové těleso, uvedení jeho typu (odhořívací, prohořívací apod.), materiálu (ocel, litina) a jmenovitého výkonu vč. prohlášení o jeho funkčnosti a používaném/ých palivu/ech.

Dokumenty k podání žádosti Písemný souhlas spoluvlastníků většinového podílu k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření (mikro energetická opatření apod.) v rodinném domě, a to v případě více spoluvlastníků rodinného domu. Písemný souhlas spoluvlastníků většinového podílu k bytové jednotce a rovněž k rodinnému domu k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření (mikro energetická opatření apod.) v rodinném domě, a to v případě více spoluvlastníků bytové jednotky. Písemný souhlas druhého z manželů v případě vlastnictví rodinného domu/bytové jednotky nebo podílu na nich v rámci společného jmění manželů a písemný souhlas ostatních spoluvlastníků většinového podílu na předmětném rodinném domě k realizaci nového zdroje tepla a dalších souvisejících opatření (mikro energetická opatření apod.) v rodinném domě.

Dokumenty k podání žádosti Písemný souhlas vlastníka pozemku v případě, kdy vlastník nemovitosti je odlišný od vlastníka pozemku, na němž se rodinný dům nachází. Potvrzení energetického specialisty o prověření vhodnosti realizace „mikro“ energetického opatření, je-li relevantní. Další přílohy definované krajem dle jeho individuálních potřeb, souvisejících s nastavením přidělování podpory – budou součástí vyhlášené výzvy.

Kontakty http://kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz/ Ing. Kateřina Čejková, administrátor projektů, tel.: 386 720 380, cejkovak @kraj-jihocesky.cz Ing. Eva Matějková, administrátor projektů, tel.: 386 720 191, matejkovae@kraj-jihocesky.cz Ing. Radka Mužíková, administrátor projektů, tel.: 386 720 416, muzikova@kraj-jihocesky.cz Ing. Lenka Vrobelová, administrátor projektů, tel.: 386 720 130, vrobelova@kraj-jihocesky.cz Ing. Monika Bumbová, administrátor projektů, tel.: 386 720 317, bumbova@kraj-jihocesky.cz Ing. Vladimíra Marková, administrátor projektů, tel.: 386 720 382, markova2@kraj-jihocesky.cz  Ing. Vladimíra Slípková, administrátor projektů, tel.: 386 720 437, slipkova@kraj-jihocesky.cz Bc. Ludmila Valdová, administrátor projektů, tel.: 386 720 536, valdova@kraj-jihocesky.cz Ing. Vendula Vargová, administrátor projektů, tel.: 386 720 538, vargova@kraj-jihocesky.cz Ing. Martin Plucha, pracovník pro kohezní politiku, tel: 386 720 189, plucha@kraj-jihocesky.cz Ing. Jana Kostíková, pracovník pro kohezní politiku, tel: 386 720 159, kostikova@kraj-jihocesky.cz Mgr. Robert Adensam, administrátor projektů, tel.: 386 720 311, adensam@kraj-jihocesky.cz Mgr. Vanda Pánková, vedoucí oddělení evropské integrace, tel: 386 720 162, pankova@kraj-jihocesky.c 

Děkuji za pozornost!