Atomy, molekuly, sloučeniny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak vznikají barvy ??? Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 10 TEMA: Chemie 8 – Chemické.
Poznáváme čas (na digitálních hodinách) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Poznáš, kolik je právě hodin?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Matematika – 4. ročník. Pracujeme s diagramy
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Částicová stavba látek
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Finanční gramotnost Základní pojmy
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Hra ke zopakování nebo procvičení učiva Test k ověření znalostí z fyziky tělesa a látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Autor: Stejskalová Hana
Fyzika – 6.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
ANIMALS OPAKOVACÍ HRA Mgr. Bc. Lucie Hušková ZŠ a MŠ Kamenná 404/4,
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Skládání sil, rovnováha sil
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Obecná a anorganická chemie
Interaktivní příklad na dělení napětí a proudu v elektrickém obvodu
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rovnice s absolutními hodnotami
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Rozumíš mi 2 HRAČKY Čtecí list:
Vypočítej ceny zlevněného zboží
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Interaktivní hry z matematiky a českého jazyka
KARTY NA PŘIŘAZOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Stavíme si domov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Rozmanitost přírody – interaktivní test – liška obecná
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Atomy a molekuly Z čeho jsou složeny látky?
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Vánoční počítání zpaměti
Kolik je...? Pracovní listy
Interaktivní příklad na dělení proudu v elektrickém obvodu
Mgr. Jana Schmidtmayerová
pedagogických pracovníků (NÚV).
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Vlastnosti látek − hustota
SPOČÍTEJ TEČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Z čeho jsou složeny látky?
Období: září – prosinec2011
Rozumíš mi 1 Zvířata Čtecí list:
Elektrické napětí. Měření napětí
V dílně Hádáme … 1. Zatlučeme s ním hřebík. 2. Vyvrtáme s ní díru.
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Teplota, měření teploty
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Atomy, molekuly, sloučeniny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Řecký filosof Démokritos byl zastáncem teorie, že základní částí všech látek jsou atomy. Tento pojem vznikl z řeckého slova atomos, tj. nedělitelný. Je atom nedělitelný? Kolik je různých atomů? Rozměry atomů jsou velmi nepatrné. klikni Tloušťku čáry tvoří zhruba 5 milionů atomů.

objev elektronů v atomu. objev jádra atomu. klikni Konec 19. století – Počátek 20. století – objev elektronů v atomu. objev jádra atomu. Jádro se skládá z částic protonů a neutronů. Model atomu hélia

Pro pochopení atomů a molekul využijeme žáků třídy. klikni Atomy chlapců: Atomy dívek:

Co se stane, když se chlapci a dívky chytnou za ruce? klikni Vzniknou molekuly chlapců a molekuly dívek.

Co se stane, když se chlapec chytne za ruku s dívkou? klikni Vzniknou sloučeniny, a to sloučením dvou různých atomů (atomu dívky a chlapce).

Co se stane, když se všichni chytnou za ruce? klikni Vznikne sloučenina, a to sloučením čtyř atomů chlapců a čtyř atomů dívek.

A nyní budeme znalosti atomů, molekul a sloučenin aplikovat do praxe. Látky, které jsou složené jen z jednoho druhu atomů, se nazývají prvky. Nejznámější prvky jsou například kyslík, vodík, železo, měď, hliník, olovo rtuť, dusík, uhlík. Svou první tabulku prvků publikoval v roce 1869 ruský chemik Dimitrij Ivanovič Mendělejev. Byl tvůrcem periodické tabulky prvků.

V současnosti známe 118 prvků. Každý prvek má svou chemickou značku. Například prvek vodík má značku H. Prvek kyslík má značku O. Prvek uhlík má značku C. Prvek hliník má značku Al. Prvek železo má značku Fe.

O ? H H O O O O O H2O Mohou prvky tvořit molekuly? klikni Z jakých atomů je složena molekula? O ? O Je složena z 5 atomů kyslíku. O O O O Molekula nejběžnější látky vody je složena z těchto atomů: H H Voda je sloučenina, která vznikla sloučením různých atomů. Víte z jakých atomů vznikla voda? Vznikla ze dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku. (H2O) ?

O C Jistě znáte perlivou vodu neboli sodovku. Je to pitná voda uměle nasycená oxidem uhličitým, který vytváří ve vodě bublinky. klikni Víte, že oxid uhličitý je sloučenina prvků: O C Z jakých prvků je složena sloučenina oxidu uhličitého? Ze dvou atomů kyslíku a jednoho atomu uhlíku.

Kontrolní otázky: Z jakých částic se skládá atom? Kolik různých druhů atomů znáš? Jak vzniká molekula? Z jakých atomů se skládá molekula vody? Jaké prvky znáš? Najdi v tabulkách alespoň 6 prvků, které znáš. Zapiš do sešitu jejich značky. Jaký elektrický náboj mají protony? Jaký náboj mají elektrony?

Zdroje obrázků: [cit. 2019-03-04]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < http://www.clker.com/clipart-truck.html > < http://www.clker.com/clipart-kid-wearing-cap-1.html > < http://www.clker.com/clipart-pen.html > < http://www.clker.com/clipart-16678.html > < http://www.clker.com/clipart-girl-wearing-polka-dot-dress.html > Firkin. Wikimedia.org: Democritus [online]. 2016-07-11 [cit. 2019-03-02]. Dostupný pod licencí Creative Commons Zero, Public Domain Dedication na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Democritus.svg>. unknown. Wikimedia.org: Dmitri Mendeleev [online]. 2010-06-27 [cit. 2019-03-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dmitri_Mendeleev.jpg>

MENDELEEV, Dmitri. Wikimedia MENDELEEV, Dmitri. Wikimedia.org: Mendeleev's periodic table (1869 year) [online]. 2009-11-28 [cit. 2019-03-03]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mendeleev%27s_periodic_table_(1869_year).jpg>. Sandhb https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ShortPT20b.png#/media/File:ShortPT20b.png. 20 august 2013 [cit. 2019-03-04].Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: < https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ShortPT20b.png >

NikNaks. Wikimedia. org: Mendeleev's 1869 periodic table [online] NikNaks. Wikimedia.org: Mendeleev's 1869 periodic table [online]. 2018-06-16 [cit. 2019-03-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mendeleev%27s_1869_periodic_table.svg>. Autorem obrázků na snímcích 3, 10 a 11 je Zdeněk Hanzelín