Metrologie v geodézii (154MEGE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

P21 PŘEHLED STAVU STÁTNÍ METROLOGIE Jiří MACHÁČ. 2 Orgány státní metrologie Ministerstvo průmyslu a obchodu - MPO Úřad pro technickou normalizaci, metrologii.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Celní správa České republiky Činnost Celní správy ČR při uplatňování mezinárodních sankci.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Měření délky Zpracovala: ing.Alena Pawerová. Délka je fyzikální veličina FYZIKÁLNÍ VELIČINY určují ve fyzice vlastnosti těles i látek, a také jejich změny.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 2. Teplotní stupnice - převody, teplo a 1. termodynamický zákon Název.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MĚŘENÍ DÉLKY /praktické činnosti/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Datum:
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Měření délky LC.
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Měření délky pevného tělesa
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název vzdělávacího materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
„Svět se skládá z atomů“
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
zpracovaný v rámci projektu
Název projektu: Moderní škola
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Důsledky základních postulátů STR
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
VY_32_INOVACE_
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
Digitální učební materiál
zpracovaný v rámci projektu
Tolerování rozměru a geometrické tolerance
HODINY - poznej stejný čas, velikost
Měření délky.
Atmosféra Země.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Délka jedna z nejstarších fyzikálních veličin již v roce 1792 stanoven jednotkou délky metr jako desetimiliontina vzdálenosti od severního pólu k rovníku.
Představení nové organizace Česká agentura pro standardizaci
EVROPSKÁ UNIE.
Novela vyhlášky MDS č. 108/1997 Sb.
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Zvukové jevy.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Metrologie v geodézii (154MEGE) Ing. Lenka Línková, Ph.D. Katedra speciální geodézie B 902 http://k154.fsv.cvut.cz/~linkova linkova@fsv.cvut.cz

Metrologie – definice z TNI 01 0115: věda zabývající se měřením zahrnuje teoretické i praktické aspekty ve vztahu k měření, bez ohledu na to, v jaké oblasti se tato měření vyskytují TNI 01 0115 Mezinárodní metrologický slovník – Základní a všeobecné pojmy a přidružené termíny

Metrologie se zabývá: definováním jednotek měření realizací jednotek, etalony návazností měření Návaznost měření – měření je provedeno přístrojem, u kterého je zajištěna vazba na hierarchii etalonů.

Kategorie metrologie: Fundamentální metrologie – zabývá se soustavou měřicích jednotek, realizací jejich etalonů, soustavou fyzikálních konstant, metodami měření. Průmyslová metrologie – zajišťuje jednotné a správné měření v průmyslu (ve výrobě, zkušebnictví apod.). Legální metrologie – zabývá se měřením tam, kde má vliv na správnost obchodního styku, ochranu zdraví nebo bezpečnost práce.

Stručný vývoj metrologie starověk – základy vědomostí o měření v souvislosti s rozvojem obchodu se objevují snahy o přenesení zásad přesného měření i do každodenního života → pokusy o sjednocení používaných měr průmyslová revoluce – silný podnět pro sjednocení měr, s rozvojem techniky, vědy, výroby, obchodu a hospodářství od 19. století úzce souvisí i  rozvoj metrologie

sílí tlak na zavedení jednotné soustavy jednotek přijímané všeobecně ve světě 1791 – Ústavodárné shromáždění ve Francii rozhoduje o zavedení nové soustavy jednotek – počátek moderní metrické soustavy později jsou definovány a přijaty další jednotky pro čas a hmotnost. Postupně jsou definice jednotek zpřesňovány a je tvořen systém návaznosti etalonů od nejvyšší k nejnižší metrologické přesnosti.

1875 byla podepsána Metrická konvence (Dohoda o metru) = oficiální a širší přijetí metrické soustavy, vytvoření mezinárodního metrologického systému v nových jednotkách. Touto konvencí byl zřízen Mezinárodní úřad vah a měr (Sèvres u Paříže). Dohodu podepsalo 18 států (my v rámci Rakouska-Uherska), dnes je členských států přes 50.

přelom v dějinách metrologie – 1960 – přijata soustava SI – světový standard ve vědě, technice i obchodě rostoucí mezinárodní výměna zboží, růst konkurence, rozšiřující se sektor služeb vede k rostoucímu tlaku na zvyšování kvality výrobků i služeb → rozvoj státní podpory ochrany spotřebitele a péče o kvalitu a bezpečnost výrobků a služeb → další rozvoj metrologie

Nejdůležitější předpisy z oblasti metrologie zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii + prováděcí vyhlášky zákon č. 20/1993 Sb., o zabezpečení výkonu státní správy v oblasti technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky

Zákon 505/1990 Sb. o metrologii základní poslání = úprava práv a povinností podnikatelských subjektů, orgánů státní správy a subjektů pověřených výkonem státní správy, za účelem zabezpečení jednotnosti a správnosti měřidel a měření. pravidla pro schvalování typu, ověřování, kalibraci a používání měřidel

Zákon č. 20/1993 Sb. – zřizuje Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ), vymezuje orgány státní správy pro oblast technické normalizace, metrologie a státního zkušebnictví. Zákon č. 22/1997 Sb. – zabývá se tvorbou a vydáváním českých technických norem (obecně nejsou závazné), vymezuje pojmy autorizace, akreditace a posuzování shody výrobků.

Na zákon o metrologii navazují vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu: č. 262/2000 Sb., kterou se zajišťuje jednotnost a správnost měřidel a měření. Rozpracovává postup při schvalování typu stanovených měřidel, při ověřování, při autorizaci metrologických středisek. č. 345/2002 Sb., kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu. č. 264/2000 Sb., o základních měřicích jednotkách a ostatních jednotkách a o jejich označování.

ČSN ISO 80000 – 1:2011 (01 1300) Veličiny a jednotky – Část 1: Obecně výchozí norma pro všechny technické normy zabývá se mezinárodní soustavou jednotek SI, zavádí pojmy rozměr veličiny, jednotka základní a odvozená, koherentní, násobky a díly jednotek. Uvádí všechny odvozené jednotky SI se zvláštními názvy a jejich značkami.

Mezinárodní soustava jednotek SI: Metr = délka dráhy, kterou proběhne světlo ve vakuu za dobu 1/299 792 458 sekundy (definice platí od roku 1983). Praktická realizace: pomocí několika doporučených vlnových délek záření laserů. Kilogram = hmotnost mezinárodního prototypu kilogramu. Praktická realizace: je dána porovnáním s prototypem z PtIr.

Etalon hmotnosti

Sekunda = doba trvání 9 192 631 770 period záření, které odpovídá přechodu mezi dvěma hladinami velmi jemné struktury základního stavu atomu cesia 133. Tato definice se vztahuje na atom cesia v klidu, při teplotě 0 K. Praktická realizace: Čas se realizuje pomocí frekvence atomových hodin. Kelvin = 1/273,16 díl termodynamické teploty trojného bodu vody.

Ampér = stálý elektrický proud, který při průchodu dvěma přímými rovnoběžnými nekonečně dlouhými vodiči umístěnými ve vzdálenosti 1 m od sebe ve vakuu vyvolá mezi nimi sílu 2x10-7 newtonu na 1 metr délky vodičů. Kandela = svítivost zdroje, který v daném směru vysílá monochromatické záření s kmitočtem 540x1012 hertzů a jehož zářivost v tomto směru je 1/683 wattu na steradián.

Mol = látkové množství soustavy, která obsahuje právě tolik elementárních jedinců (entit), kolik je atomů v 0,012 kilogramu uhlíku 12C. Při udávání látkového množství je třeba elementární jedince (entity) specifikovat; mohou to být atomy, molekuly, ionty, elektrony, jiné částice nebo blíže určená seskupení částic.

Jednotky tlaku: pascal – Pa (odvozená ze soustavy SI) 1 torr = 133,322 Pa 1 bar = 100 000 Pa 1 mbar ~ ¾ torr Vlhkost vzduchu – definována jako množství vodní páry ve vzduchu, nejčastěji se vyjadřuje jako relativní vlhkost vzduchu v %.

Vývoj definice metru v čase 1791: metr = délka jedné desetimilióntiny zemského kvadrantu 1799: metr = délka etalonu etalon – původně mosazná tyč, pak tyč ze slitiny platiny a iridia (1889) 1960: metr = 1 650 763,73 násobek vlnové délky záření ve vakuu, které odpovídá přechodu mezi 2p10 a 5d5 kvantové úrovně atomu kryptonu-86 1983: současná definice

Původní platino-iridiový etalon metru

Nová definice kilogramu Návrhy: definice založená na elektromagnetické síle (watt balance – výkonové váhy) nahrazení prototypu koulí z čistého monokrystalického křemíku – definice založená na počítání atomů a měření dalších parametrů koule Předpoklad schválení definice v roce 2018 (?).