VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r. 1070 založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Advertisements

VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Významné stavby v České a Slovenské republice Vendula Dujková Gymnázium Boskovice 2012.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
STŘEDOVĚK Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Martina Durinová.
Románská architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Přemyslovská orlice Český stát v 11. a 12. století Děkan Kosmas, autor kroniky.
 Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/  Název výukového materiálu: Národní divadlo.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Česká republika – Praha VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_Česká republika Praha Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Opakování, shrnutí Sochařství a architektura v českých zemích v období baroka Materiál je zpracován v rámci.
Anotace Žáci se během prezentace seznamují s přírodními zajímavostmi a historickými pamětihodnostmi, které mohou během prázdninového cestování navštívit.
Konstantin a Metoděj Vypracovala: Petra Mertová 4. B.
Česká republika – Ústecký kraj VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS_Česká republika Ústecký kraj Dětský domov, Základní škola, Střední škola Duchcov, Školní 1, příspěvková.
UNESCO UNESCO je Organizace pro výchovu, vědu a kulturu založená při OSN v roce 1946 v roce 1972 přijalo UNESCO Úmluvu o ochraně nejvýznamnějšího světového.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
STARÉ MĚSTO (PRAHA) - z 8. století zmínky o osídlených hradištích - v 11. století na místě náměstí bylo tržiště - po roce 1230 spojením několika osad se.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_VV_4_KR_6_PAMATKY_CESKYCH_BUDEJOVIC_A_BLIZKEHO_OKOLI.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
VY_12_INOVACE_Rů_I_14 Drama 2/2 - Národní divadlo Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Místní části Veselí nad Moravou - Veselí nad Moravou vlajka znak
N. Sedláková E. Jarabicová
PRAŽSKÝ HRAD.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Co se dnes naučíme? Budeme se orientovat v počátcích českých dějin
Český stát za vlády Lucemburků
Románská malba druhy, ukázky.
Další hrady a zámky.
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Památky Kladna. Památky Kladna Zámek Původně tvrz označována jako Hořejší 60.léta 16.stol vystavěná trojkřídlá patrová stavba Západní křídlo- kaple.
ALOIS JIRÁSEK - spisovatel *1851 v Hronově (₸1930 v Praze)
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_15 TÉMA: Vlastivěda4
DUM II. / 19. významné osobnosti českých dějin
Obecní dům David Kotek.
Románský sloh století rotunda, bazilika, tribunový kostel
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma (název prezentace)
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
Alois Jirásek Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
David Pravda, Matěj Honish, Honza Karták, David Paur
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_7C_20 TÉMA: Vlastivěda4
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
HRADČANY třetí pražské město založené kolem Hradčanského náměstí
NOVÉ MĚSTO (PRAHA) základy položil Karel IV. v roce 1348, město
Dějiny umění Památky a umělecká díla 4.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_166_ O slohu románském TÉMA: STŘEDOVĚK
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace: Klíčová slova:
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
PRAHA po sto letech Ruční posun snímků.
Přírodní podmínky na území Slovácka
PRAHA jak jí nepamatují ani pamětníci
Symfonická báseň od Bedřicha Smetany
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

VYŠEHRAD vznikl jako přemyslovské hradiště v 2. polovině 10. století na skalním ostrohu nad Vltavou r. 1070 založena kapitula s kostelem sv. Petra a Pavla knížetem Vratislavem II. (prvním českým králem Vratislavem I.) byl samostatným městem, r. 1883 připojen k Praze ve 12. stol. zaznamenán rozkvět, v 15. stol. přerušen husitským hnutím, v 17. stol. je budována pevnost

VYŠEHRAD - rotunda sv. Martina – románská stavba z Vratislavovy doby z 2. pol. 11. stol. - za Karla IV. r. 1369 přestavěn kapitulní chrám sv. Petra a Pavla z románské stavby na gotickou, následovaly úpravy, v letech 1885-87 novogotická úprava J. Mockerem - zachovány brány pevnosti (areál přestavoval r. 1654 C. Lurago) - v 19. stol. zřízeno národní pohřebiště

VYŠEHRAD - vyšehradský hřbitov byl v 19. století zřízen jako národní pohřebiště - architektonicky ho upravil A. Wiehl v letech 1889-93 - jsou zde pohřbeny nejvýznamnější osobnosti české kultury od 19. století po současnost - na východní straně je společná hrobka – Slavín (na průčelí je nápis - - Ač zemřeli, ještě mluví) - pochováni zde např. jsou: J. Zeyer, J. Vrchlický, K. H. Mácha, J. Hora, F. Křižík, R. Kubelík, Z. Štěpánek, J. Marvan, V. Hynais, A. Mucha, J. Štursa, B. Kafka, E. Destinová, J. Kubelík, K. Hilbert, J. Gočár, K. Honzík, J. Fragner,…..

VYŠEHRAD - ve vyšehradských sadech jsou umístěna sousoší J. V. Myslbeka z let 1889-97 (Lumír a Píseň, Ctirad a Šárka, Záboj a Slavoj, Přemysl a Libuše) přenesena z Palackého mostu - umístěna je zde kopie barokní jezdecké sochy sv. Václava od J. J. Bendla z r. 1678 (původní socha stála uprostřed dnešního Václavského náměstí)

Použitá literatura a zdroje: Muk, Jan; Šamánková, Eva: ABC kulturních památek Československa, Panorama, Praha,1985, vydání první http://cs.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1ehrad http://cs.wikipedia.org/wiki/Rotunda_svat%C3%A9ho_Martina_(Vy%C5%A1ehrad) http://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svat%C3%A9ho_Petra_a_Pavla_(Praha) http://cs.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1ehradsk%C3%BD_h%C5%99bitov http://cs.wikipedia.org/wiki/Slav%C3%ADn_(hrobka) http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_V%C3%A1clav_Myslbek