Tuky = Lipidy Přírodní látky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Advertisements

Tuky ve stravování dětí
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Lipidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s tuky, jejich získáváním, tříděním,
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Výživa ve sportu I.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
KARBOXYLOVÉ KYSELINY VÁZANÉ V TUCÍCH
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy obecný popis.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
TUKY.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
JAKUB ŠULC 9.B VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY. CO TO JSOU VYŠŠÍ MASTNÉ KYSELINY ? V biochemii = vyšší monokarboxylové kyseliny. Mají většinou sudý počet uhlíkových.
Transkript prezentace:

Tuky = Lipidy Přírodní látky skupina přírodních látek, zahrnuje tuky (živočišné), oleje, vosky vznikají esterifikací vyšších mastných kyselin a glycerolu jsou to estery vyšších mastných kyselin

Tuky = Lipidy význam: zdroj energie tepelná izolace ochrana vnitřních orgánů

Tuky = Lipidy rozdělení dle původu: živočišné: pevné skupenství, nerozpustné v H2O, rozpustné v benzínu vznikají z nasycených mastných kyselin (palmitová C15O31COOH, stearová C17H35COOH) máslo, sádlo, lůj velké množství nebezpečného cholesterolu (ucpávání cév) vznik civilizačních nemocí

Tuky = Lipidy živočišné: rybí tuk (tuňák, losos) – kapalný – nenasycený → málo „nebezpečného cholesterolu“→ zdraví prospěšné

Tuky = Lipidy rostlinné kapalné, nerozpustné v H2O, rozpustné v benzínu vznikají z nenasycených mastných kyselin (mají násobné vazby, např, olejová C17H33COOH) oleje – řepkový, slunečnicový, olivový, palmový, kokosový

Tuky = Lipidy z tuků se vyrábí mýdla, šampony, sprchové gely, krémy

Tuky = Lipidy v tucích jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K látky chránící sliznice – z nasycených MK v mléce

Tuky = Lipidy živočišné buňky jsou ohraničené buněčnou membránou → obsahuje speciální lipidy = fosfolipidy

Tuky = Lipidy myelin – tuk - dlouhá vlákna nervových buněk tuk - max. 30 – 35% denní dávky živin ( 50 – 100g tuku denně)

Tuky = Lipidy margaríny = ztužené rostlinné tuky (přeměna nenasycených tuků na nasycené)

Tuky = Lipidy fermeže = některé rostlinné oleje snadno vysychají (např. lněný) → nátěry dřeva, sklenářské tmely, tiskařská čerň

Tuky = Lipidy vosky = estery mastných kyselin a jednosytného alkoholu (místo glycerolu) př. včelí vosk, rostlinné (aloe, voskovka) →ochrana rostlin před vypařováním vody, proti prachovým částicím a mechanickému poškození stavební funkce → krémy na boty, karoséria aut