Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Slunce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

TEPLO A SVĚTLO.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
VĚDĚLI JSTE, ŽE… všechny planety naší sluneční soustavy, kromě jedné,
Země ve vesmíru.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vypracovala:Klára Utišilová
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír (Space).
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
ANOTACE Soubor slouží k výkladu a opakování učiva o Slunci. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák dokáže vysvětlit pojmy Slunce, sluneční soustava,
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_V/2_INOVACE_09_Slunce Slunce Miroslav Kaňok. OBSAH SlunceSlunce Slunce - fotografieSlunce - fotografie Použité zdrojePoužité zdroje.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Autor: Mgr. Martina Vaculová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MATFYZIN Samuel Brablenec.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základy astronomie, Slunce
Prezentace – výklad učiva
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Název školy: ZŠ Netvořice
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VESMÍR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Sluneční soustava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2 Název výstupu: Slunce. (EUPŠPřv2), Přv 5.r. Zpracovala: Mgr. Kolaříková Lenka

SLUNCE

SLUNCE je naše nejbližší HVĚZDA stáří 4,6 miliard let

vznik z hvězdné mlhoviny

koule žhavých plynů

SLUNCE zdroj světla zdroj tepla DÁRCE ŽIVOTA NA NAŠÍ PLANETĚ Až Ti bude úzko, otoč se čelem ke slunci. Všechny stíny budeš mít za zády. Jan Werich

centrum sluneční soustavy

ZAJÍMAVOSTI vzdálenost od Země: 150 milionů km doba otáčení kolem osy: 25,4 dne teplota na povrchu: 5 500 °C teplota jádra: 15 milionů °C

Je v něčem Slunce neobvyklé Je v něčem Slunce neobvyklé? Jedná se o osamělou hvězdu, většina hvězd v Galaxii žije ve dvojici nebo trojici. Má osamělost Slunce nějakou výhodu? Díky tomu se kolem něj mohly nerušeně vytvořit planety. Ve sluneční soustavě obíhají po stabilních drahách. Jak je Slunce veliké? 109x větší než Země Jak je těžké? Slunce je nejhmotnější objekt sluneční soustavy. Když sečteme dohromady hmotnost všech planet, komet a planetek, tak budou tvořit jen necelé 1% hmotnosti Slunce.

Doplň chybějící text: Zemi nejbližší hvězda je ____________ Doplň chybějící text: Zemi nejbližší hvězda je ____________. Slunce nám dává _______ a _______. Je dárcem _______ na Zemi. Hmotnost je _____krát větší než hmotnost Země. V gravitačním poli Slunce obíhají: ________, _______, _______, ______. Slunce a všechna tělesa, která kolem něj obíhají, náleží do _______ soustavy.

Použité zdroje: LITERATURA: Jurčák J. a kol.: Přírodověda 5. ročník. Prodos, Olomouc, 1996 (ISBN 80-85806-41-X). Holovská H.: Přírodověda 5. ročník. Alter, Praha, 1996 (ISBN 80-85775-54-9). OBRÁZKY: http://planets.cz/ostatni/slunce/ http://dvealice.blog.cz/1101/slunce-obrazky

http://hvezdy.astro.cz/charakteristika/7-polomer http://albiiik.blog.cz/0802/zapad-slunce http://bohem.bloguje.cz/tema-9-bonus.php http://tomas-lajtar.blog.cz/1102/slunce http://aktualne.centrum.cz/zpravy/fotogalerie/2009/09/10/hubbleuv-teleskop-vyfotil-hmyzi-mlhovinu/foto/268979/ http://www.astro.cz/clanek/4267 http://objekty.astro.cz/mlhoviny/2192-mlhoviny

Anotace: DUM je zaměřen na seznámení s největší hvězdou sluneční soustavy – sluncem. DUM byl vytvořen: 29. 9. 2011