Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
Advertisements

Legenda: + připojení písmen, Křivská, Diplomová práce, PřF UK, 2009
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_541 Spotřeba potravin a výroba mouky 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
MINUTKY ZE SKOPOVÉHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, skopová kýta,
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_552_ Výroba piva 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_11_Vlastnosti a použití hydroxidů Autor Melicharová.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Ch_036_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Ch_036_Deriváty uhlovodíků_Dusíkaté deriváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Energetická hodnota potravin (EH)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Výroba instantních prášků 1
Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Cukry – přírodní sladidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Sacharóza – výroba cukru
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukry (sacharidy).
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Aditíva – prídavné látky v potravinách
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Chemie pomáhá Ve stavebnictví
Suroviny pro výrobu piva
Organická chemie v průmyslu
Jejich příprava a reaktivita
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Sladidla Daniela Hanáková Kateřina Prokopová Veronika Stetsenko Kateřina Vodičková Mono,di, cuk. alkoholy – výživová – energie Zdrav.,výživ, ekonomické aspekty

Obsah Klasifikace Syntetická nevýživová sladidla Přírodní nevýživová sladidla Cukerné alkoholy Srovnání cukernosti Legislativa Zdravotní shrnutí Obsah, představení sladidel - umělé

Klasifikace Přírodní Syntetické Výživová Nevýživová Thaumatin Syntetické identické s přírodními Modifikované přírodní Cukerné alkoholy Syntetické Acesulfam K, sacharin Výživová Nevýživová Podle původu skupiny neohesperidindihydrochalkon Výživové hledisko Cukerné alkoholy – ne aditiva Ostatní – peptidy (aspartam), proteiny (thaumatin), glykosidy (steviosid)- mají, ale vyšší sladivost Klasifikace

Syntetická nevýživová sladidla = nemají kalorickou hodnotu a nepochází z přírodních zdrojů

Acesulfam K – E950 Poměrně nově zavedené Slabě nahořklá chut´ ADI - 15 mg/kg Rychlá absorpce i vylučování Nekazí zuby, nealergenní, neovlivňuje sekreci inzulinu  Bez toxických účinků Stabilní při ohřevu - pekařské výrobky  Nezměněn močí používá se do perlivých, neperlivých a rozpustných nápojů, jogurtů, zmrzlin, džemu, cukrovinek, žvýkaček Žádné studie neprokázaly toxické efekty na zdraví člověka

Aspartam – E951 Bez vedlejší pachuti Stabilní – nevodné prostředí Rozkladem ztrácí sladkost Není vhodný do všech potravin 200x sladší než sacharóza ADI - 40 mg/kg - v kyselých vodných roztocích se v závislosti na pH tepelně hydrolyzuje esterová vazba a vzniká patřičný dipeptid, methanol a cyklická sloučenina. - nápoje v prášku, žvýkačky, instantní káva

Cyklamáty – E952 Cyklamová kyselina a její soli Vedlejší pachutě 40x vyšší sladivost oproti sacharóze Použití ve směsi se sacharinem V některých státech nepovoleny (USA) ADI – 11 mg/kg Negativní účinky na zdraví opětovně neprokázány

Sacharin – E954 První umělé sladidlo Hořký chuťový dojezd 300x sladší než sacharóza Nekarcinogenní ADI - 0-5 mg/kg Výroba z toluenu V Kanadě zakázán - používá se do nápojů, žvýkaček, cukrovinek, želatinových zákusků, džusů, džemů a omáček a jako stolní sladidlo objeven r.1879 důvodem zákazu jsou studie ze 70. let 20. století, kde sacharin zvyšoval výskyt rakoviny močového měchýře u krys – později však bylo uznáno, že tato studie nemůže být aplikována na člověka http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92135.aspx

Sukralosa – E955 Trichlorderivát sacharózy Poměrně nové sladidlo 500-600x sladší než sacharóza Stabilní ADI – 9 mg/kg Bez negativních účinků na zdraví - cukrovinky, snídaňové tyčinky, nealkoholické nápoje

Přírodní nevýživová sladidla

Steviol-glykosidy – E960 Listy stévie sladké Steviosid Nově přidané 100-300x vyšší sladivost než sacharóza ADI – 4 mg/kg Bez negativních účinků na zdraví - keř - látky na seznam sladidel - nealkoholické nápoje, žvýkačky, zubní pasty

Thaumatin – E957 Směs sladkých proteinů Thaumatin I a thaumatin II 2000x vyšší sladivost oproti sacharóze Synergický účinek ADI – neurčeno Zdravotně nezávadný Mražené výrobky, cukrovinky, džemy, žvýkačky, nealkoholické nápoje, jogurty Ze semeníku plodu Na obrázku thaumatin I

- Ze semeníku plodu

Cukerné alkoholy zhruba stejná sladivost jako cukr nižší energetická hodnota a mají nízký GI nepodporují vznik zubního kazu obvykle v krystalické formě

Sorbitol – E420 D-glucitol Alditoly Jeřabiny, hrušky, švestky Laxativní účinky 60% sladivost k sacharose Zahušťovadlo Polyoly polyalkoholy Sušené švestky – mírně – bolesti břicha, nadýmání, Přírodní – jeřabiny, hrušky Redukce glukosy – ze sacharózy – vedlejší produkt fruktozový sirup – hydrogenace – odpad při výrobě škrobů V organismu na fruktosu Zahuštovadlo – bílý prášek Ne hnědá barva během zpracování? Víc jak 50 mg O třetinu méně energeticky vydatný oproti sacharoze

Xylitol – E967 Bříza, maliny, švestky, kukuřice Laxativní účinky Bez toxických účinků 2/3 energie než sacharóza Patří mezi polyalkoholy

Mannitol – E421 Zvlhčovadlo a stabilizátor Vhodný pro diabetiky Bez zápachu Jasan, olivy, fíky a některé mořské řasy Mírně projímavý účinek Výroba kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius přidává se do cukrových polev, džemů, želé, nízkoenergetických jídel 

Srovnání sladivosti – intenzivní sladidla Sladidlo Symbol E Sladivost ve srovnání se sacharózou Cyklamát E952 30 Aspartam E951 180-200 Acesulfam-K E950 200 Steviol-glykosid E960 200-300 Sacharin E954 300-500 Sukralosa E955 600 Thaumatin E957 2000 Neotam E961 7000-13000

Srovnání sladivosti – objemová sladidla Sladidlo Symbol E Sladivost ve srovnání se sacharózou Laktitol E966 0,5 Isomalt E953 Mannitol E421 0,5-0,7 Sorbitol E420 0,5-1 Erythritol E968 0,6-0,8 Maltitol E965 0,9-1 Xylitol E967 1

Další sladidla PŘÍRODNÍ SYNTETICKÁ Fyllodulcin Glycyrrhizin Hernandulcin Monellin Osladin Neohesperidin dihydrochalkon (NHDC) Dulcin Fyllo – v listech hortenzie velkolisté, cukr. výr., žvýk., čaj JAP Glycyrrhyzin – z oddenku lékořice, používání v EU zatím nepovoleno (může zvyšovat krevní tlak) Osladin – kapradina osladič obecný Monellin – nepovolen v EU ani USA (pouze v Japonsku) Dulcin – karcinogenní, objeven pouze pět let po sacharinu, nemá hořkou pachuť http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92115.aspx Neohesperidin dihydrochalkon – povolen v EU, získává se z citrusů http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92130.aspx

Legislativa Přídatné látky Nařízení Evropské parlamentu a rady č. 1333/2008 Směrnice pro sladidla 94/35/ES Na obale řazeny podle jejich obsahu v potravině Přesně definované, kde mohou být a kde ne

Zdravotní zhodnocení Shrnutí Ne v dětské výživě Laxativní účinky polyolů při nadměrném užití

Zdroje Bezpečnost potravin VELÍŠEK, Jan a Jana HAJŠLOVÁ. Chemie potravin. Rozš. a přeprac. 3. vyd. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2. http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92136.aspx http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92141.aspx https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E967 https://digilib.k.utb.cz/bitstream/handle/10563/17239/hanáková_2011_bp.pdf?sequence=1&isAllowed=y https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E421 http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92093.aspx Nové sladidlo: Steviol-glykosidy. Státní zdravotní ústav [online]. [cit. 2018-11-23]. Dostupné z: http://www.szu.cz/tema/bezpecnost- potravin/nove-sladidlo-steviol-glykosidy-e-960 Sladím, sladíš, sladíme. DTest [online]. 2013 [cit. 2018-11-23]. Dostupné z: https://www.dtest.cz/clanek-4197/sladim-sladis-sladime Thaumatin. Bezpečnost potravin [online]. [cit. 2018-11-23]. Dostupné z: http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92140.aspx http://www.bezpecnostpotravin.cz/stranka/potravinarska-aditiva.aspx https://www.celostnimedicina.cz/pridatne-latky-aditiva-v-potravinach.htm Bezpečnost potravin

Poznáte rozdíl?