Specifika a požadavky těchto skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obsah prezentace Kdo jsme Co je hipoterapie Náš cíl
Advertisements

Základy sportovního tréninku mládeže
Organizace táborů a soustředění pro žactvo
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
Prožitkový seminář 30. listopadu 2011 Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost reg. číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/
Je obezita pokládána za nemoc?
Změny při imobilizaci zdravých jedinců na lůžku K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Co by rodiče měli udělat před podáním žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Kurz: Asistentka v předškolní péči … reflexe aneb jak bylo a co bude Zdravotnické zařízení MČ Praha 4, Kotorská 1590/40, Praha 4, IČO:
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
VZDĚLÁVÁNÍ NÁHRADNÍCH RODIČŮ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Sportujeme v každém věku
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
R EGENERACE VE SPORTU Anna Vagenknechtová, RVS, 2009.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Pediatrie - dětské lékařství
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
Zdravotní tělesná výchova
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
OBSAH SEMINÁŘE Č.2 : Rozbor sledované pohybové jednotky
Role fyzioterapeuta v realizačních týmech
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Pediatrie - dětské lékařství
FYZIOLOGIE BADMINTONU
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
Harmonizační cvičení a specifika ve vztahu k věku Dětství dospělost ženy po menopauze stáří.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
 V mateřských školkách měly děti vždy možnost rozvíjet umělecké nadání, výtvarné nebo hudební, ale zdálo se nám, že v nich není dost sportovních možností.
Adéla Kupčíková Barbora Fialová.  Zdravotní centrum pro seniory ve Førde (Rehabilitační oddělení)  Dům s denní péčí pro klienty s demencí  Domácí péči.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
Fyziatricko – rehabilitační oddělení Nemocnice Břeclav, p.o.
Žít zdravě Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Cvičení na stanovištích
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
Režim dne I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
Hana Tylová Zbyněk Skoumal Tibor Zábrana Jan Dufek
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Tréningová jednotka SEPTIMA
Bolestivé stavy pohybového aparátu
O lázních Léčebné lázně Bohdaneč jsou dlouhá léta vyhledávaným místem k léčbě pohybového ústrojí. Naše péče je vhodná například pro pacienty s artrózou.
„Zdravý životní styl + obezita“
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Specifika a požadavky těchto skupin Senioři a děti Specifika a požadavky těchto skupin

Vhodná cvičení seniorů Je třeba dávat pozor na osteoporózu, kdy těžké případy patří do rukou fyzioterapeutům a lékařům. V naší populaci převládá u starších žen, vlivem stravy je však muži dohánějí. Do stejné kategorie lze zahrnout i ortopedické problémy. Lidé s endoprotézami by cvičit měli. Ideální je pilates, qigong, taiji, Spirální stabilizace Dr. Smíška a jiná rehabilitační cvičení. Dále je třeba co nejvíce přirozeného pohybu. Kardiovaskulární nemoci mohou být rovněž kontraindikací, zvláště léčené medikamentózně. U těchto potíží určitě nezačínat s novými vytrvalostními aktivitami vyjma rychlejší chůze. Tepová frekvence by neměla přesahovat 120 tepů/ min. Vhodnou aktivitou je i cyklistika. Podobné přístupy je třeba volit i u plicních a jiných interních nemocí. U seniorů je vhodné pohybové aktivity konzultovat s lékařem.

U zdravých seniorů se můžeme setkávat s přeceňováním vlastních sil a z toho plynoucích přetížení pohybového aparátu. Je velmi důležité vést seniory k přijetí faktu, že to už nebude jako za mlada a aktivitu a její četnost tomu adekvátně přizpůsobit. U seniorů, kteří se věnovali sportu je důležité dbát na kompenzační cvičení. Vhodné jsou cviky s overballem nebo gymnastickými míči. Je dobré dbát na správný dechový stereotyp a relaxaci. U starších lidí je na druhou stranu vidět, že si uvědomují fakt, že zdraví je to nejcennější, co mají.

Děti U dětí jakéhokoliv věku je třeba především podporovat přirozený pohyb, tedy chůzi, běhání, lezení po stromech, plavání, dělání stojek, hvězd apod.. U dětí dbáme na to, aby neztrácely přirozenost, aby se správně vyvíjely klouby a páteř, tedy postura. Dnešní realita však chce po dětech, aby seděly ve školních lavicích a učily se mnohdy nesmysly a na to nejdůležitější se zapomíná. Proto se dnes plní dětmi ordinace fyzioterapeutů. Pro děti od předškolního věku je důležité sportovat formou hry, aby pohyb vnímaly dál jako zábavu. Je důležité upozorňovat rodiče na to, aby své děti nechali rozvíjet se všeobecně. Chybou je zaměstnávat děti jediným sportem, kde se děti přepínají a zadělávají si na poruchy růstu a přetížení kloubů a páteře. Navíc se tak často neodhalí skutečný talent dítěte.

U adolescentů se často skloňuje silový trénink U adolescentů se často skloňuje silový trénink. To je velké téma, na které je množství názorů. Je dobré přemýšlet funkčně a selským rozumem. Necháme děti skákat ze stromů, ale nemohou zvednout činku s 5 kg. Když však děti lyžují, je na vnější koleno v oblouku vyvíjen tlak 3-násobku tělesné váhy, něco podobného je, když skáčou ze stromu. Zvláště v pubertě lze vnímat společenský tlak , který děti žene to posiloven. V této oblasti je třeba dospívajícím dávat dostatek pozornosti a péče.