Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučení pro přípravu žádosti;
Advertisements

Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Vzdělávání pro konkurenceschopnost mýty a příležitosti Ing. Markéta Novotná Praha.
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
OPERAČNÍ PROGRAM PRAHA - ADAPTABILITA Nestátní neziskové organizace – partneři pro rozvoj PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI MMR, STAROMĚSTSKÉ.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013)
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
OBCE & OPERAČNÍ PROGRAM LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST (2007 – 2013) 13.listopadu 2007 konference „Finanční správa a rozvoj měst a obcí v České republice.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
1 Operační program Rozvoj lidských zdrojů Úřad práce v Plzni, oddělení implementace projektů ESF Martina Bydžovská.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
ministryně pro místní rozvoj
Představení Zprostředkovatele a partnera programu Martina Bečvářová Praha (květen 2015)
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
OP LZZ Operační Program Lidské Zdroje a Zaměstnanost PODPORUJEME VAŠI BUDOUCNOST Evropský sociální fond Úřad práce v Liberci Oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) 6. února 2009 Praha.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) Seminář pro žadatele Výzva č. 51 – Mezinárodní spolupráce Praha - Brno 2009.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Závěrečná zpráva o realizaci IPRM PRAHA.
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Zvýšení kvality řízení, financování a good governance v úřadech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Výzkumné infrastruktury Ing. Irena Havlová Praha, 8. února 2016.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Postup hodnocení a výběru projektových žádostí
Postup hodnocení a výběru projektových žádostí
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Postup hodnocení a výběru projektových žádostí
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Seminář pro příjemce podpory z OP VK
Příprava operačních programů
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Transkript prezentace:

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (2007 – 2013) 29. červenec 2008 Praha

Program semináře pro žadatele 9:00 – 9:30 Registrace účastníků, občerstvení 9:30- 11:00 Obecné informace o OP LZZ, publicita 11:00 – 11:15 Přestávka 11:15 – 12:15 Jak vyplnit žádost OP LZZ 12:15 – 13:00 Oběd 13:00 – 14:00 Informace o výzvě č. 12 – Mezinárodní spolupráce 14:00 – 14:15 14:15– 15:45 Shrnutí, doporučení, diskuse

Globální cíl OP LZZ Globálním cílem operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 2007-2013 je: „Zvýšit zaměstnanost a zaměstnatelnost lidí v ČR na úroveň průměru 15 nejlepších zemí EU.“ Rozpočet OP LZZ představuje včetně národního financování ve výši 15 % částku přesahující 2,1 mld. EUR. Prostředky bude možné čerpat do konce roku 2015.

Prioritní osy OP LZZ Rozdělení prostředků na prioritní osy Adaptabilita 29 % Aktivní politiky trhu práce 33 % Sociální integrace a rovné příležitosti 22 % Veřejná správa a veřejné služby 10 % Mezinárodní spolupráce 2 % Technická pomoc 4 %

Terminologie OP LZZ Globální grant = ex grantové schéma Prioritní osa = ex priorita Oblast podpory = ex opatření Grantový projekt Individuální projekt = ex systémový a národní projet Řídící orgán, Zprostředkující subjekt, Příjemce = ex Konečný uživatel (úroveň Konečného příjemce neexistuje, celá implementace je pouze třístupňová) Benefit7 = ex MSSF Benefit Fond malých projektů = ex globální grant Principy – přenos z IS EQUAL: inovativnost, partnerství, mezinárodní spolupráce Způsobilé výdaje = ex uznatelné náklady

Implementační struktura OP LZZ Řídící orgán OP LZZ MPSV, odbor 72 Monitorovací výbor Zprostředkující subjekt MPSV- odbor 45   MPSV - odbor 22 oblast podpory 1.1 - část oblast podpory 1.2 - část oblast podpory 2.1 – část oblast podpory 2.2 oblast podpory 3.4 prioritní osa 5 prioritní osa 6 Technická pomoc oblast podpory 3.1 oblast podpory 3.2 oblast podpory 1.1 (část) Oblast podpory 1.2 (část) oblast podpory 2.1 oblast podpory 3.3 MV oblast podpory 4.1 oblast podpory 4.2 MPO MPSV - Ministerstvo práce a sociálních věcí MPO – Ministerstvo průmyslu a obchodu MV – Ministerstvo vnitra Odbor 45 MP – Odbor implementace programů ESF Odbor 22 MPSV – Odbor sociálních služeb Odbor 72 MPSV – Odbor řízení pomoci z ESF

Zjednodušení a zefektivnění pravidel pro žadatele a příjemce OP LZZ Benefitová žádost – upravena k větší přehlednosti a návodnosti Horizontální témata - rovné příležitosti a udržitelný rozvoj Přílohy žádosti – z 5 v minulém období pouze 2 povinné přílohy „doklad o právní subjektivitě žadatele“+“letter of intent“; ostatní doloží žadatel před podpisem smlouvy o financování projektu Monitorovací zprávy – 6-ti měsíční perioda (oproti 3 měsíční v minulém období) Zálohové platby - 20% do 30 dnů od podpisu smlouvy, dalších až 20% po 2 měsících realizace projektu a předložení Zprávy o realizaci projektu Revize systému hodnocení a hodnotících kritérií Křížové financování - financování z ESF i na nezbytné náklady investičního charakteru, a to až do určené výše stanovené výzvou Paušál na nepřímé náklady

Příprava projektové žádosti Základní příručky, strategické dokumenty – Operační program, Prováděcí dokument, „Desatero“ Výzva – kontrola způsobilosti realizace projektu v OP LZZ Kontaktní osoba – uvedená ve výzvě, možnost konzultací Vyplnění žádosti o finanční podporu v Benefit7+ Semináře pro žadatele….. …Semináře pro příjemce

Hodnocení a výběr žádostí Formální hodnocení a hodnocení přijatelnosti – do 30 dnů od uzávěrky příjmu žádosti. Věcné hodnocení – do 60 dní od registrace žádosti v IS Monit7+. GP do 15 mil. Kč min. 2 externí hodnotitele nebo hodnotící komise (min. 5 členů) GP nad 15 min. Kč hodnotící komise (min. 5 členů) Kritéria pro věcné hodnocení: - obecných kritérií – max. 100 bodů - specifických kritérií – max. 15 bodů - kritérium „Synergie“ (IPRM) – bonifikace 10% z celkového počtu získaných bodů z obecných kritérií (tj. 6,5 až 10 bodů). Žádost může být doporučena k financování pouze tehdy, získá-li ve věcném hodnocení za obecná kritéria min. 65 bodů!

Obecná hodnotící kritéria Váha kritéria A Smysl a cíle projektu 20 % B Cílová skupina 15 % C Žadatel 10 % D Projektové řízení, udržitelnost a rizikovost projektu E Rozpočet projektu F Výsledky a výstupy G Rozpor s horizontálními tématy A/N + komentář H Závěrečné hodnocení komentář

Opravy projektové žádosti Harmonogram Výzva k předložení projektové žádosti min. 8 týdnů Formální posouzení a přijatelnost projektu max. 30 dnů Věcné expertní posouzení projektu; max. 60 dnů Výběrová komise max. 30 dnů Seznámení žadatelů s výsledky max. 15 dnů Příprava smlouvy – po dodání všech podkladů max. 15 dnů Celkem cca 6 - 8 měsíců Opravy projektové žádosti Po formálním posouzení* Vyrozumění žadatele max. 13 dnů Oprava projektu žadatelem max. 10 dnů Po věcném posouzení Přepracování projektu podle doporučení VK max. 30 dnů Věcné posouzení po přepracování max. 15 dnů *pouze u některých kritérií!!!

Nejčastější chyby v projektech Rozpočet Nadhodnocené výdaje Nesoulad klíčových aktivit – rozpočtu – harmonogramu Chybně vyplněné údaje Partnerství Skryté dodavatelské vztahy Nesprávné zapojení partnera Cílová skupina Nejasné vymezení cílové skupiny Nedostatečně popsaná práce s cílovou skupinou Nejasné dopady projektu na cílovou skupinu Monitorovací indikátory (ukazatele) Nesoulad mezi deklarovanými výsledky – hodnotami ukazatelů Nejasný způsob naplňování ukazatelů Celková úroveň zpracování projektu

Obecná pravidla pro projekty OP LZZ Veškeré výdaje projektů financovaných z OP LZZ musí být: Efektivní Hospodárné Účelné Partnerství podílí se na zpracování žádosti i aktivitách projektu nesmí být skrytý dodavatel (zboží, služeb běžně dostupných na trhu) Horizontální témata rovné příležitosti, udržitelný rozvoj projekt musí být v souladu s horizontálními tématy Archivace dokumentů veškeré dokumenty k projektu po dobu 10 let platí pro příjemce i partnery projektu Audit – vždy u grantových projektů nad 3 mil. Kč

Finanční řízení a monitorování projektu Průběžné zálohové financování projektů 2 zálohy (po podpisu smlouvy a se zprávou o zahájení realizace) Transparentní účetnictví projektu – rozlišení výdajů spojených s projektem Bankovní účet nebo podúčet projektu Příjmy projektu – očekávané/neočekávané

Monitoring projektu Zpráva o zahájení realizace projektu do 2 měsíců od zahájení realizace projektu Průběžná monitorovací zpráva každých 6 měsíců Závěrečná monitorovací zpráva nejpozději do 2 měsíců od ukončení realizace

Křížové financování Maximální objem prostředků na křížové financování 9% Garantovaný maximální podíl způsobilých výdajů projektu 3% Maximální podíl způsobilých výdajů jednoho projektu v rámci křížového financování 40% Výdaje spadající do křížového financování

Nepřímé náklady Definice nepřímých nákladů – náklady, které nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojeny s konkrétní aktivitou projektu. Objem přímých nákladů % nepřímých nákladů ≤ 3 mil. Kč 18 % > 3 mil. Kč < 6 mil. Kč 16 % > 6 mil. Kč <10 mil.Kč 14 % >10 mil. Kč 12 %

Děkuji Vám za pozornost! Další informace: www.esfcr.cz transnationality@mpsv.cz