Aktuální výzvy v boji proti sociálnímu vyloučení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Co je sociální začleňování
Štrasburský rozsudek „D.H. a ostatní proti ČR“ – 2 roky poté
Zákon o sociálních službách
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Potřeby lidí bez domova v procesu participace Eliška.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
Zdravotnický asistent, první ročník Sociální vyloučení Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Pojem a předmět práva sociálního zabezpečení JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Chudoba jako sociální problém
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Kateřina Janovská.  Populace stárne  Rodí se málo dětí  Staří lidé žijí déle  Muži umírají dřív  „ Musím déle pracovat“  „Nebude na důchody“  „Bude.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Sociální zabezpečení v EU
Strategie sociálního začleňování ve vybraných oblastech
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Jste nájemníci? Pak jsme tu pro vás.
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Transkript prezentace:

Aktuální výzvy v boji proti sociálnímu vyloučení David Beňák Jihlava, 26.9.2017

Co je sociální vyloučení v dnešním pojetí Nedostatečné sepjetí jednotlivců či skupin se společností Objektem sociální politiky je boj proti sociálnímu vylučování Ochrana obyvatel před chudobou a proti sociálnímu vyloučení Sociální vyloučení je proces Má devastující dopad jak na ohrožené sociálním vyloučením, tak i na společnost Termín sociální exkluze (či sociální vyloučení) se začal v odborných pracích objevovat v 70. letech a později i v politických dokumentech. Nejvíce se však začal používat od počátku 90. let. Koncept sociální exkluze byl také přijat Evropskou unií. Více se hovořilo o sociálním vyloučení v polovině 90. let, protože se více ukazovalo, že je problémem nedostatečné sepjetí jednotlivců či skupin se společností Odborná diskuse přispěla k tomu, že se zájmem sociální politiky mnoha Evropských zemí stalo sociální začleňování, tedy eliminace sociální vylučování jedinců či skupiny obyvatel z hlavního proudu života společnosti. Dle čl. 30 Evropské sociální charty se státy EU zavázali k tomu, aby chránili své obyvatele před chudobou a proti sociálnímu vyloučení Sociální vyloučení je vždy proces, který má devastující dopad jak na ohrožené sociálním vyloučením, tak i na společnost.

Definice sociálního vyloučení Ministerstvo práce a sociálních věcí (2012) definuje sociální vyloučení jako: „Proces, během kterého jsou jednotlivci či celé skupiny vytěsňovány na okraj společnosti a je jim ztížen či omezen přístup ke zdrojům a příležitostem, které jsou dostupné ostatním členům společnosti. Mezi tyto zdroje je řazeno především zaměstnání, bydlení, sociální ochrana, zdravotní péče a vzdělání. Proces sociálního vyloučení se vždy dotýká celé společnosti; jedním z jeho negativních dopadů rysů je pak trvalé narušovaní společenské soudržnosti. Sociální vyloučenní představuje kontinuální společenský fenomén, jehož řešení si vyžaduje komplexní přístup. Absolutní formu sociálního vyloučení představuje v současnosti zejména bezdomovectví. Míra sociálního vyloučení je ovlivněna nejen mírou rozvinutí jednotlivých regionů České republiky, ale i rozdílnými regionálními přístupy k jejich řešení.“ Zcela jednoznačná shoda na vymezení pojmu sociální exkluze v odborné literatuře není. Při vymezování pojmu sociální exkluze záleží vždy do určité míry na úhlu pohledu. V odborných pracích na toto téma jejich autoři vždy uvádí, že existuje mnoho konceptů a přístupů.

Co je z hlediska budoucnosti klíčové DŮVĚRA DOSTUPNOST KOMPLEXNOST DŮVĚRA je klíčová pro různé vztahy: klient – poskytovatel služby, soused k sousedovi, občan k městu, město ke státu atd. DOSTUPNOST nám může pomoci definovat budoucí aktuální výzvy. KOMPLEXNOST nám může pomoci zpevňovat stávající a hledat nové cesty a nástroje pomoci.

DOSTUPNOST - HLAVNÍ PILÍŘE ZAMĚSTNÁNÍ BYDLENÍ VZDĚLÁVÁNÍ PARTICIPACE NA VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ ZAMĚSTNÁNÍ – největší počet osob sociálně vyloučených osob žije v sociálně vyloučených lokalitách, tito obyvatelé mají nejvyšší míru nezaměstnanosti. Klaďme si otázku, proč to tak je a co je skutečně možné, reálné a opravdové udělat, aby se toto změnilo. Bariéry na pracovní trh nemají, ale jen obyvatelé sociálně vyloučených lokalit. Je tu řada cílových skupin, které se potýkají s různými formami diskriminace. BYDLENÍ - bohužel musím konstatovat, že doposud stát zásadně rezignoval na bytovou politiku. Dostupnost slušného a kvalitního bydlení je důležitá pro všechny bez rozdílu. Realita mezi reálnými příjmy obyvatel této země a požadavky majitelů bytů, kteří je pronajímají, je taková, že když chcete dělat práci, která Vás baví, máte pro ni kvalifikaci např. v Praze a nejste z Prahy, znamená to, de facto vstoupit do života na hranici chudoby či se k této hranici velmi citelně přiblížit. Nejde tedy jen o to, aby existovalo dostupné bydlení pro nejvíce ohrožené skupiny obyvatel, ale i ostatní. Druhou oblastí je dostupnost bytů, které pronajímají obce. V mnohých případech překážky, které jsou často stavěny se vymyslely před 20 lety a stále trvají. Položme si otázku, co je možné udělat, změnit, rozhodnout, aby dostupnost bydlení byla pro každého, komu hrozí ztráta bydlení a není v jeho silách si jiné sám obstarat. VZDĚLÁVÁNÍ – přesvědčení, že kvalitní vzdělávání je dostupné všem, je iluzorní. Historicky se tak neděje u Romů, a aktuálně se tak neděje ani u cizinců. Položme si otázku, co brání tomu, aby se toto změnilo, zejména, když poslední legislativní změny, byly dobré a přejí tomu, aby iluze zmizely. PARTICIPACE NA VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ – svoboda projevu není záruka participace, jsou skupiny obyvatel, které jsou většinou přímo i nepřímo dlouhodobě systematicky vytlačovány na okraj společnosti. Položme si otázku, co je možné udělat pro to, aby se dotčené skupiny i jednotlivci mohli adekvátně zapojit.

Dostupnost – cílové skupiny MUŽI MLADÍ SENIOŘI RODIČE SAMOŽIVITELÉ ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÍ ŽENY DĚTI

DOSTUPNOST – KLÍČOVÉ OTÁZKY CHCE TO CÍLOVÁ SKUPINA JAKÉ MUSÍ ZDOLÁVAT BARIÉRY JSOU NASTAVENÉ CÍLE DOSTATEČNÉ JE MOŽNÉ POMOCI VŠEM CO JE TO ÚSPĚŠNÉ ŘEŠENÍ JAKÁ JE PŘIJATELNÁ MÍRA PARTCIPACE EXPERTNÍ POHLED VERSUS POHLED CÍLOVÉ SKUPINY DŮVĚRA V SYSTÉM KTERÝ POMÁHÁ

KOMPLEXNOST – ZÁKLADNÍ ROVNOVÁHA SOCIÁLNÍ PŘÍSTUP EKONOMICKÝ PŘÍSTUP

KOMPLEXNOST - KONTEXT SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝ PŘEDLUŽENOST ZDRAVÍ ZAMĚSTNÁNÍ RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ SPOLEČNSKÉ ZAPOJENÍ KVALIFIKACE VZDĚLÁNÍ BYDLENÍ

KOMPLEXNOST – IDEÁLNÍ MODEL ? BYDLENÍ DLOUHODOBOST PARTICIPACE VZDĚLÁNÍ PRÁCE PŘÍLEŽITOST - ŠANCE

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST!