Transplantace a svědci Jehovovi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Advertisements

Místo na název prezentace PRAHA | BRATISLAVA | BUDAPEŠŤ | OSTRAVA Nová úprava statutárních orgánů obchodních společností Doc. JUDr.
Nakládání s částmi lidského těla, Ochrana lidského těla po smrti
PRÁVA NEMOCNÝCH Výukový materiál pro potřeby SZŠ Kroměříž
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
Krev.
Právní problematika pitvy
Darja Hrabánková Navrátilová
Koordinační středisko transplantací, Praha
Právo na duševní a tělesnou integritu
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Jak dítě (ne)naučit jíst
Právní hledisko dětské paliativní péče
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA_15.
Myšlenkové základy skautingu
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
1 Komplikace endoskopických vyšetření a jejich právní dopad po vstupu do EU Doseděl J., NMSKB Mach J., ČLK.
Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Konference se zaměřením
Postup při úmrtí a pitvy
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_470.
Chyby a omyly v léčbě ŽOK během těhotenství
Speciální část Dějepis Mgr. Milan Šimek
Farmakologická léčba závažného periporodního krvácení Daniel Nalos OIM Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.
Bezkrevní medicína – termín
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Léčebný řád nemocnice Karel Šebestík. 1. Při přijetí do nemocnice se Vás ujme sestra, která Vás seznámí s oddělením, uvede do pokoje, zapůjčí nemocniční.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
Poučení a souhlas pacienta
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Nový pracovní řád pro naše zaměstnance
Traumatologický plán ÚSZS
Lékař na místě činu (nálezu zemřelé osoby)
Anamnéza III. ročník Chirurgická propededeutika. První kontakt s nemocným (pohled ze strany pacienta) Strach z nemoci Strach z lékaře Strach ze snížení.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ. Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách – ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - „O zdraví lidu“,
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
Náboženská společnost svědků Jehovových v ČR Zýmová, Melicharová, Šrámková.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Transplantologie České republiky v kostce
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
SEKTA je náboženská skupina, která nějakým způsobem omezuje své členy.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Shrnutí Jana Konečná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transplantologie České republiky v kostce
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Transkript prezentace:

Transplantace a svědci Jehovovi Autor: Štefanová Danuše FNsP Ostrava Poruba

Důvody proč odmítají krev Krev ztotožňují s duší neboli životem tvora Nezneužiji duši jiného tvora Nesmí „jíst“ krev (transfúze krve) Kniha Skutky apoštolů,15.kapitola, 28. a 29. verš

Dárcovství orgánů a transplantace Bible zakazuje konzumaci krve, ale neexistuje žádný biblický příkaz, který výslovně nedovoluje přijetí jiné lidské tkáně nebo kosti

Transplantace orgánů Zákaz krevních transfúzi není jediným požadavkem svědků Jehovových, kde se nesprávně používá Písmo . V letech1967-1980 pohlíželi na transplantace orgánů jako na kanibalismus.

Změny ve zdravotních zákonech Strážní věže V roce 1980 proběhly změny ve zdravotních zákonech Strážní věže . Sbor přehodnotil svůj postoj k transplantacím a rozhodl, že každý svědek Jehovův se může rozhodnout sám Záleží na jeho svědomí

Strážní věž 1. června 1982 str.32 Transplantace není kanibalismus, protože dárce není zabit, aby se stal potravou. Žádný biblický příkaz výslovně nezakazuje přijímání jiné lidské tkáně

Transfúze krve Transfúze krve se dá přirovnat k transplantaci. Někteří svědkové Jehovovi příjem tekutiny považuji za příjem tkáně. Vedení této společnosti to však odmítá. Hrozba vyloučení ze společnosti, odtržení od rodiny a přátel

Strážní věž duben 2000 Společnost uznala, že nadále nebudou vylučování členové, kteří přijmou krev, nebo zakázané složky

Transplantace u svědku Jehovových Zařazení do čekací listiny Seznámení s možnostmi transplantace Dialýza Podmínka – odmítání transfuze

Kontakty

Práva a možnosti léčby svědku Jehovových

Předoperační vyšetření a plánování Přesná anamnéza Celkové vyšetření Klinické vyšetření stavu koagulace Uvážlivé podání antikoagulancií Omezení odběru krve Léčebný plán

Intraoperační péče Operační technika a hemostáza Hemostatické nástroje Anestezie s řízenou hypotenzí Miniinvazívní postupy ( laparoskopie, endoskopie)

Náhrady objemu tekutin Krystaloidní roztoky: Ringer roztok Fyziologický roztok Koloidní roztoky: Dextran Želatina (Gelofusin) Albumin Hydroxyetylškrob (Voluven 6%, Hes 10%)

HEMOSTATIKA PŘI KRVÁCENÍ A PORUCHÁCH SRÁŽENÍ KRVE NEPŘÍMÁ Vitamín K Vazopresin (Protromlex, Mražená plazma) Kryoprecipitát (Fibrinogen) PŘÍMÁ Fibrinová lepidla

Metody omezení krevních ztrát během operace Stavění krvácení Koagulace Harmonický skalpel Infračervená koagulace

PŘED PLÁNOVANÝM VÝKONEM SE ZEPTEJTE LÉKAŘE Byl tento lék vyroben z některé ze čtyř hlavních krevních složek? Pokud ano, mohl byste mi vysvětlit složení léku? Jaké množství tohoto léku pocházejícího z krve by mělo být podáno a jakým způsobem? Pokud mi svědomí dovolí přijmout tuto frakci, jaká zdravotní rizika hrozí? Pokud na základě svědomí tuto frakci odmítnu, jaký druh léčby by se mohl místo toho použít? Až důkladně zvážím tuto otázku, kdy vás mohu informovat o tom, jak jsem se rozhodl?

Transfúze krve

Výbor pro styk s nemocnicemi Nemocniční informační služby pro svědky Jehovovy Armády 2B, Praha Tel: 283 067 111 8-12 13 -17 hod.

Prohlášení o odmítnutí zdravotní péče DŘÍVE VYSLOVENÉ PŘÁNÍ podle § 36 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, (zákon o zdravotních službách)

Vyslovené přání

Dokument pro lékařskou péči Prohlášení k lékařské péči (Revers) V tomto prohlášení vyjadřuje svou vůli přijmout nebo odmítnout léčbu podle zákona č.20/1966 Sb. O péči o zdraví lidu.

Dokumentace, Informovaný souhlas

Hemodiluce

Intraoperační sběr krve

Intraoperační sběr krve

Informovaný souhlas

Spojení zachraňující životy Slovník pojmů používaných v bezkrevné medicíně Základní informace o krvi Překlad Úmluvy o lidských právech a biomedicíně Kodex pro ošetřování svědků Jehovových v chirurgické praxi

STRÁŽNÁ VĚŽ rady rodičům CHRAŇME SVÉ DĚTI PŘED ZNEUŽÍVANÍM KRVE Hlídejte své dítě 24 hodin v nemocnici Předvídejte soudní zásah Když jednáte s někým, kdo se vám snaží vnutit transfúzi, je podstatné nikdy nedat ani náznakem najevo, že ve svém přesvědčení nejste pevní

STRÁŽNÍ VĚŽ Poskytl jsi písemný souhlas, aby tvé dítě zemřelo a bylo dáno za oběť Rodiče jsou zodpovědní nejen za to, jak jsou připraveni vyhnout se podání transfuze krve svým dětem, ale dokonce i za to, jak jejich děti budou v takové situaci reagovat

Transplantace a svědci Jehovovi Svědci Jehovovi souhlasí s transplantací jakéhokoliv organu, jen rezolutně a jednoznačně odmítají alogenní krev a uskladněnou autologní krev.

Život je boj a my budeme bojovat, tak běž a žij… Děkuji za pozornost