Dílo a jeho definice Evropský sociální fond

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
Advertisements

Základy katalogizačních pravidel Volba selekčních údajů PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.
Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Databáze.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
„EU peníze středním školám“
Řízené slovníky databází ISTA, LLIS/FTXT, LISA. Obecně: Řízený slovník – controlled vocabulary Slovník lexikálních jednotek selekčního jazyka uspořádaný.
METADATA „Tvoří velice důležitou složkou geodat (prostorově lokalizovatelných dat) “ Renata Hrabinová.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Relační databáze.
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Časová složitost algoritmů, řazení a vyhledávání
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Diplomový seminář pro studenty ITaM B. Miniberger LS 2013.
Metody zpracování informací - 2
FRAD, FRSAD, FRBRoo Evropský sociální fond
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
„EU peníze středním školám“
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Abychom neobjevovali znovu kolo!!! „Východiskem vědeckého studia musí být pečlivé prostudování existující literatury o dané otázce, abychom nezjišťovali.
Změny v bázi Národních autorit Seminář pro účastníky Souborného katalogu ČR 1.
Metodologie bakalářské a diplomové práce
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Dejvice Matěj Volf Seminář Město v dějinách Aktivita č. 1 Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Sémantické aspekty katalogizace II PhDr. Jiří Stodola.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
AUTORITY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Úvod do databází zkrácená verze.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Údaje bloku 0xx Typ obsahu, média a nosiče Edita Lichtenbergová leden 2015.
Powerpoint Templates Page 1 Powerpoint Templates Sémantické aspekty katalogizace. VII. Struktura a funkce bibliografického a katalogizačního záznamu 2013.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Metadatová popisná schémata a rozvoj nových formátů Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Datové typy MS Access (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Informační prameny I. část
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Jarmila Přibylová Národní knihovna ČR
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Sémantické aspekty katalogizace IV
Ochrana průmyslového vlastnictví
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Pravidla citování v absolventské práci
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Transkript prezentace:

Dílo a jeho definice Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Tvorba tohoto kurzu byla financována z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Praha Adaptabilita a z rozpočtu Hlavního města Prahy. Název projektu: Modernizace bakalářského programu Informační studia a knihovnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, registrační číslo: CZ.2.17/3.1.00/36231.

Teorie tří světů Karla Poppera – podle Bertram C Teorie tří světů Karla Poppera – podle Bertram C. Brookes – základy informační vědy svět 1 svět 2 svět 3

pokr. první svět – fyzický svět všeho, co člověka obklopuje vč. člověka samotného druhý svět – subjektivní vnímání prvního světa třetí svět – svět objektivní znalosti; produktu lidské mysli zaznamenaného jazyky, uměním, vědou, technologiemi – svět zaznamenané informace

Informační univerzum ...

Terminologie Bibliografické univerzum – svět zaznamenané znalosti, je to reálný svět, který identifikujeme (popisujeme) v bibliografiích či knihovních katalozích. Bibliografická rodina - je souborem všech publikovaných děl, která vycházejí z jednoho společného publikovaného díla Superdílo - obsahuje díla, která sice nesdílí v podstatě stejný obsah, avšak jsou podobná, protože vyplývají ze stejného „pra“-díla Progenitor : nejstarší záznam určitého provedení (potažmo díla), které se objevuje v katalogu, na něhož lze navázat záznamy příbuzných děl, provedení

Pokračování Popisná jednotka - dokument, jeho část nebo soubor dokumentů na jakémkoli médiu, které jsou předmětem zpracování dokumentů a objektem jednoho bibliografického záznamu Knihovní jednotka - každý samostatný svazek dokumentu, tj. každý výtisk nebo část vícesvazkového díla, konvolut, komplet celého ročníku periodika, nosič speciálních druhů dokumentů. Musí být samostatně evidovaný v přírůstkovém seznamu

Pařížská konference vliv Lubetzkeho, rozlišil: a) abstraktní dílo autora b) různé formy, vydání a překlady díla - poprvé definováno dílo

Dílo (před vytištěním, vydáním): 1. dílo: jakékoliv vyjádření myšlenky v jazyce nebo symbolech nebo jiným médiem pro fixaci a komunikaci 2. verze: jedna z několika intelektuálních forem stejného díla (orig. text a jeho překlad, různé texty v jednom jazyce založené na stejném originálu) 3. adaptace: dílo přepsané či prezentované v jiné intelektuální formě, které slouží jinému účelu než originální verze, nebo převedené do jiné literární formy

Definujme dílo Akos Domanovsky 70. léta - maďarský knihovník upozornil na to, že v katalogizační terminologii by měl být termín dílo omezen pouze na intelektuální vlastnost, která je pouze jednou z dvou složek fenoménu „kniha“

Patrick Wilson dílo - kombinace ideového a sémantického obsahu progenitor - bibliografická rodina rodina děl zahrnuje: - překlady - vydání - závislá díla, která se pouze odvozují od progenitorů - odvozeniny - jiný sémantický obsah podobně jako překlady

Podle katalogizačních pravidel Za dvě vydání (provedení) stejného díla (tzn. vydání mají jiné bibliografické záznamy a stejné hlavní záhlaví) považujeme tato vydání i tehdy pokud mají: různé názvy různé edice různé údaje o odpovědnosti, jako jsou variace v autorově jméně či změny v dalších původcích (např. překladatel, editor) různé údaje o vydání (spojené i se změnami v textu, např. různé stránkování) u speciálních druhů dokumentů různý aktuální rozsah (např. durata) chybějící či přítomné ilustrace

Následující změny ještě neznamenají „dílo nové”: překlad přidání ilustrací revize textu stejným autorem, který je autorem originálu přidání komentáře nebo bibliograficko-kritického materiálu, pokud hlavní pramen popisu prezentuje popisnou jednotku jako vydání originálního díla reprodukce uměleckého díla aranžmá, transkripce hudebního díla choreografie k již existujícímu dílu, jako např. balet přidání instrumentálního obsazení nebo dalších partů k hudebnímu dílu nahrání hudebního díla na zvukový nosič

Následující změny jsou naopak dostatečné k tomu, aby byl pro dílo vytvořen nový bibliografický záznam s rozdílným autorizovaným vstupním prvkem: přepsání textu do jiné formy, např. dramatizace románu zfilmování hry adaptace uměleckého díla na jiné médium (rytina malby) změna názvu díla, které je popisováno pod názvem (jak u monografií, tak u seriálů) revize textu, která je doprovázena změnou v autorství či změnou názvu přidání komentáře či bibliograficko-kritického materiálu, pokud hlavní pramen popisu katalogizované jednotky ji prezentuje jako komentář volný přepis hudebního díla opření se o hudební dílo, tzv. variace na téma zhudebnění již existujícího textu

Porovnání některých definic

Paříž jakékoliv vyjádření myšlenky v jazyce nebo symbolech nebo jiným médiem pro fixaci a komunikaci Wilson abstraktní entita, vytvořená či vymyšlená; skupina či rodina textů s jedním originálním předchůdcem Tillett abstraktní, intelektuální obsah zhmotněný v jednotce IFLA FRBR Dílo je výrazný intelektuální nebo umělecký výtvor. Je to abstraktní entita. Dílo rozpoznáváme díky individuálním realizacím či vyjádřením díla. Dílo samotné existuje pouze v častosti obsahu v rámci různých vyjádření díla. Smiraglia 2001 zaznamenaná, konkrétní sada myšlenkových představ vyjádřená skrze sémantické či symbolické vyjádření KTD - Uhlíř Umělecký (slovesný, výtvarný, hudební), vědecký, technický nebo řemeslný výsledek či výtvor lidské tvůrčí činnosti (artefakt, opus). V knihovnictví je to dokument tvořící samostatný celek jak z hlediska obsahového, tak i vydavatelského či písařského, který je v katalogizaci, bibliografii a dokumentaci popisnou jednotkou.

Konsensus v konceptu díla Dílo je abstraktní koncept Dílo je nová syntéza znalostí, která se skládá z ideového obsahu a sémantického obsahu Jednou vyjádřené dílo může nabýt nejrůznějších fyzických provedení V čase se mění dílo jak v ideovém tak i sémantickém obsahu nebo obojím Stupeň změny v ideovém nebo sémantickém obsahu v určitém bodě znamená vznik nového díla Vztahy mezi díly jsou komplexní, systematika těchto vztahů je vhodná pro vyhledávání

Problémy i nadále stupeň změny v ideovém a sémantickém obsahu, který je příčinou vzniku nového díla např. Wilson považuje jakýkoliv překlad za nové dílo

Použitá a doporučená literatura SMIRAGLIA, Richard P. The nature of „a work“ : implications for the organization of knowledge. Lanham : Scarecrow, 2001. ISBN 0-8108- 4037-5 VYČÍTALOVÁ, Lucie. Dílo v katalogizační teorii a praxi. Praha, 2005. Diplomová práce – UK, FF, ÚISK, 2005.