Speciální teorie relativity

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

Volný pád – Free fall - je pohyb tělesa o hmotnosti m v homogenním gravitačním poli, při kterém počáteční rychlost tělesa je nulová a kromě gravitační.
Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 17. Světlo Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol –
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Michal ŠunkaZS – Dynamika hmotného bodu.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
KVANTOVÁ MECHANIKA. Kvantová mechanika popisuje pohyb v mikrosvětě vlnový charakter a pravděpodobnost výskytu částice rozdílné rovnice a zákony od klasické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Vlnění a optika (Fyzika)
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Rovnoměrný pohyb A KONEC
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
Interference a difrakce
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
VZNIK SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Obecná teorie relativity
Podstata STR U3V Jan Obdržálek T14:00 FyM
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE SPECIÁLNÍ TEORII RELATIVITY
Ohyb světla na optické mřížce
Speciální teorie relativity
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Důsledky základních postulátů STR
Důsledky základních postulátů STR
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Kvadratické nerovnice
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Interference a difrakce Jana Jurmanová.
(a s Coriolisovou silou)
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-02
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Speciální teorie relativity
Relativita názorně mix Jan Obdržálek T14:00 FyM
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Teorie chyb a vyrovnávací počet 1
Soustava částic a tuhé těleso
INTERFERENCE VLNĚNÍ.
V IZOTROPNÉM PROSTŘEDÍ
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Mechanické kmitání a vlnění
Relativistická dynamika
Mechanické vlastnosti kapalin a plynů
F-Pn-P071-Michelsonuv_pokus
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Obecná teorie relativity
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Tečné a normálové zrychlení
Měření tíhového zrychlení
Zákon setrvačnosti VY_32_INOVACE_FYZ_1_28
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Transkript prezentace:

Speciální teorie relativity Úvod Alena Cahová

Shrnutí dosavadních poznatků všechny fyzikální děje probíhají v prostoru a čase formuloval tři základní zákony: princip relativity v klasické mechanice, zákon setrvačnosti, princip skládání a nezávislosti pohybů Galileo Galilei (1564-1642 )

Isaac Newton (1642 – 1727) položil základy teoretické fyziky shrnul všechny tehdy známé poznatky o pohybu těles do tří zákonů zákon setrvačnosti, zákon síly zákon akce a reakce

Rozpory teorie s praxí V 19. stol. objevy v mikrosvětě ukázaly, že při velkých rychlostech v  c nesouhlasí dosavadní teorie s výsledky experimentů. Bylo nutné provést revizi Newtonových zákonů a poznatků o prostoru a čase. Jedním ze zásadních pokusů, který vedl ke vzniku STR byl Michelsonův pokus. Zabývá se měřením rychlosti světla v různých směrech vzhledem k Zemi. V 19. století fyzikové předpokládali, že tato rychlost je v různých směrech různá, a snažili se toho využít k určení absolutního pohybu Země. V té době se totiž předpokládala existence nějakého nosného prostředí pro optické vlnění, nazvaného světelný éter.

Albert Abraham Michelson (1852 – 1931) americký fyzik polského původu 1907 NC za přesné optické přístroje a výzkum prováděný pomocí nich v roce 1881 provedl optický pokus, kterým chtěl zjistit absolutní pohyb Země vzhledem k éteru neměřil přímo rychlost světla, ale pouze dráhový rozdíl dvou světelných paprsků, které se pohybují po dvou stejných dráhách různě orientovaných vůči směru pohybu Země

Michelsonův pokus Monofrekvenční světlo vyslané zdrojem S dopadá na polopropustnou destičku D pod úhlem 45°. Část světla se šíří dále a po odrazu od zrcátka Z1 se vrací nazpět k destičce, odrazí se a dopadne na stínítko P. Druhá část světla se šíří kolmo a po odrazu od zrcadla Z2 a průchodu destičkou také dopadá na stínítko P. Oba světelné svazky mají stálý dráhový rozdíl, neboť pocházejí ze stejného zdroje, a proto vytvářejí na stínítku interferenční obrazec.

Michelsonův pokus Protože je zařízení pohybem Země unášeno, světlo se bude šířit vzhledem k Zemi po obou ramenech MZ1 a MZ2 různými rychlostmi Doby, za které paprsky dopadnou na stínítko P, se budou lišit. Na stínítku vzniká vlivem dráhového rozdílu interferenční obrazec v podobě soustředných kroužků. Při libovolném otočení celého zařízení by se měl tento obrazec změnit. To se však nikdy nestalo.

Důsledek To znamená, že se světlo šíří všemi směry stejně rychle. Neplatí klasický vztah pro skládání rychlostí

Hendrik Antoon Lorentz Vznik STR V r. 1892 objasnil Lorentz záporný výsledek Michelsonova pokusu předpokladem, že při pohybu těles vzhledem k éteru se jejich podélné rozměry určitým způsobem zkrátí. Roku 1895 prozkoumal Lorentz vztah mezi pohybujícími se tělesy a éterem a odvodil nové transformační vztahy. V r. 1905 Einstein ukázal přibližný charakter Galileových transformací a nutnost nahradit je transformacemi Lorentzovými. Z toho odvodil matematickou cestou celou řadu překvapivých důsledků. Hendrik Antoon Lorentz holandský fyzik, NC 1902 (1853 - 1928)

Albert Einstein (14. 3. 1879 - 18. 4. 1955) německý teoretický fyzik NC 1921 za příspěvek teoretické fyzice, zvláště za objasnění fotoefektu

Speciální teorie relativity Základní postuláty Klasická fyzika Speciální teorie relativity Einsteinův princip relativity Žádným pokusem nelze zjistit, zda se těleso pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem nebo je v klidu. (Ve všech inerciálních soustavách platí stejné fyzikální zákony.) Einsteinův princip stálé rychlosti světla Ve všech inerciálních soustavách má rychlost světla ve vakuu stejnou velikost, nezávisí na vzájemném pohybu zdroje a pozorovatele a je ve všech směrech stejná. Čas a prostor je absolutní => nezávisí na vztažné soustavě, ve které ho měříme (t´ = t, l´ = l). Galileův mechanický princip relativity: Žádným mechanickým pokusem nelze zjistit, zda se těleso pohybuje rovnoměrným přímočarým pohybem nebo je v klidu. (Ve všech inerciálních vztažných soustavách platí stejné zákony klasické Newtonovy mechaniky.)

Prostor a čas v klasické fyzice Alena Cahová

Vztažná soustava Pohyb a klid tělesa považujeme relativní pojmy – závisí na vztažné soustavě. Vztažná soustava, v níž platí první pohybový zákon (zákon setrvačnosti), se nazývá inerciální (z lat. inertia = setrvačnost). Pohybuje-li se soustava souřadnic S´ vzhledem k jiné inerciální soustavě souřadnic S rovnoměrně přímočaře (nebo je v klidu), pak soustava S´ je opět inerciální. Každá událost nastane v místě o souřadnicích x, y, z a v okamžiku t.

Galileiho transformace = přechod od jedné inerciální soustavy ke druhé

x y z S x´ y´ z´ S´ událost U[x,y,z, t]

Souřadnice bodu U v soustavě S´ vzhledem k souřadnicím v S x y z S x´ y´ z´ S´ U[x,y,z,t] Galileiho transformace

Lorentzovy transformace Alena Cahová

Požadavky na transformační rovnice Musí být lineární (veškeré souřadnice a čas musí být v první mocnině). Transformační koeficient pro přechod z jedné soustavy (S) do druhé (S´) musí být stejný jako transformační koeficient pro přechod opačným směrem (ze soustavy S´ do soustavy S). Pro rychlosti zanedbatelné ve srovnání s rychlostí světla musí přecházet v Galileiho transformaci.

Počáteční podmínky soustava S´se pohybuje vzhledem k S rychlostí v  c v čase t = t´= 0 obě soustavy splývají v tomto okamžiku vyšleme z počátku O = O´ světelný signál ten se ve všech inerciálních soustavách šíří rychlostí c => ve všech soustavách je bod na jedné z vlnoploch současně na ostatních vlnoplochách

Podle Galileiho transformace x´ y´ z´ S´ x y z S

Podle principu stálé rychlosti světla x y z S x´ y´ z´ S´ protože c = konst., musí t´< t světlo dospělo do vzdálenosti c.t U světlo dospělo do vzdálenosti c.t´ t t´

Vzdálenost, kterou světlo urazí v S a S´ x y z S x´ y´ z´ S´ x =c.t U t x´= c.t´

Odvození Hledáme rovnice pro přechod od S k S´ a naopak, které musí pro malé rychlosti přejít na Galileovu transformaci. Rovnice musí mít tedy tvar: a – transformační koeficient

rovnice vynásobíme vynásobíme koeficientem 1/t.t´ a dosadíme transformační koeficient

Lorentzův transformační koeficient

Lorentzova transformace

LT při v<<c přejde v GT

Závislost koeficientu  na rychlosti soustavy