MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Volný pád – Free fall - je pohyb tělesa o hmotnosti m v homogenním gravitačním poli, při kterém počáteční rychlost tělesa je nulová a kromě gravitační.
Advertisements

Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
Rovnice a nerovnice Slovní úlohy VY_32_INOVACE_RONE_15.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Podíl objemu a termodynamické teploty plynu je při stálém tlaku konstantní. ? Jaké je znění Gay – Lussacova zákona ?  Objem určitého množství plynu.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Michal ŠunkaZS – Dynamika hmotného bodu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_02_CISELNE_SOUSTAVY.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 09 TÉMA: Atmosférický tlak ČÍSLO.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_17_30_Pascalův zákon a hydraulika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů … Srážky
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
(a s Coriolisovou silou)
POHYBOVÁ SOUSTAVA I..
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Kalorimetrie měření tepla
Slovní úlohy o pohybu Pohyby stejným směrem..
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Soustava částic a tuhé těleso
Kontrolní test znalostí
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Pohyby v homogenním tíhovém poli
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
F-Pn-P071-Michelsonuv_pokus
F-Pn-P055-cocka_Spojka PAPRSKOVÁ OPTIKA 5. SPOJNÁ ČOČKA.
Kubické elementární buňky
F-Pn-P068-Mikroskop PAPRSKOVÁ OPTIKA 9. MIKROSKOP.
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Základní poznatky – KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
F-Pn-P064-Oko_a_jeho_vady
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
3. Pohybová rovnice tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Člověk a voda – VODNÍ STAVBY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Příklady - opakování Auto se pohybovalo 3 hodiny stálou rychlostí 80 km/h, poté 2 hodiny rychlostí 100 km/h, pak 30 minut stálo a nakonec 2,5 hodiny rychlostí.
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Člověk a voda – HYDROSTATIKA
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
SKLÁDÁNÍ VEKTOROVÝCH VELIČIN
2. Centrální gravitační pole
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Tečné a normálové zrychlení
KMT/MCH2 – Mechanika 2 pro učitele
Člověk a technika – PRINCIPY PŘÍSTROJŮ
Měření tíhového zrychlení
Zákon setrvačnosti VY_32_INOVACE_FYZ_1_28
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Transkript prezentace:

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA FS-Pn-P015-Rumpal MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6. Řešení úloh 6.1 RUMPÁL

6.1 Zadání: Na hřídeli rumpálu studny je navinuto lano, na jehož konci je zavěšen džber. Po uvolnění hřídele začne džber padat do studny a zároveň roztáčet rumpál. Určete zrychlení džberu při pohybu do studně. Jakou rychlostí dopadne džber na hladinu vody ve studni? Pro výpočet uvažujte, že známe moment setrvačnosti rumpálu J, hmotnost džberu m a hloubku studny h. Tření rumpálu v ložiscích a hmotnost lana zanedbejte.

6.1 Výklad k řešení: Rozepíšeme si pohybové rovnice pro celou soustavu odděleně pro dvě pohybující se tělesa: Okov (závaží padající do studně) Rumpál (kolo na hřídeli, které se v důsledku pádu okovu do studně, začíná roztáčet) Každé těleso koná jiný pohyb (okov translační, rumpál rotační) Oba pohyby jsou propojeny pomocí vzájemné interakce přes lano.

6.1 Výklad k řešení: OKOV (těleso zavěšené) Síly působící na těleso: Tíhová síla FG a síla lana F*. Protože okov se pohybuje se zrychlením směrem dolů, plyne z 2. Newtovova zákona, že tíhová síla je větší než síla lana. Pohybová rovnice pro okov pak bude mít následující tvar:

6.1 Výklad k řešení: RUMPÁL (těleso otáčející se) F* Síly působící na těleso: Tíhová síla FG a síla uchycení ložisek FL. Síly se vzájemně vyruší a tak nemají vliv na změnu pohybového stavu. Proto v obrázku nejsou zobrazeny. Síla lana F* (ve skutečnosti jde o reakci síly F* z předchozího, takže by měla být označena –F*(opačný směr), jelikož jsou velikosti obou sil stejné a a my budeme pracovat jen s velikostmi můžeme je označit stejně) Pohybová rovnice je dána momentem sil:

6.1 Výklad k řešení: Obě rovnice: provážeme platným vztahem mezi úhlovým zrychlením rumpálu  a zrychlením a pádu okovu do studně. K tomu si stačí uvědomit, že tečné zrychlení, se kterým opouští lano rumpál musí být stejné jako zrychlení okovu. Jinak by se buď muselo lano natahovat nebo zkracovat. Z výše uvedeného tedy plyne:

6.1 Výklad k řešení: Pohybové rovnice pak jsou: Získali jsme soustavu dvou rovnic o dvou neznámých: a – zrychlení pádu okovu do studny F* – síla napnutí lana Dořešení je již otázkou matematiky.

6.1 Získané výsledky: Po řešení dostaneme: Získání F* je jakýmsi „vedlejším produktem“ řešení, který však občas může hodit. Zbývá dořešit rychlost dopadu okovu na hladinu vody v hloubce h.

6.1 Získané výsledky: Pokud víme zrychlení okovu: Je dořešení rychlosti dopadu otázkou kinematiky rovnoměrně zrychleného pohybu. O rovnoměrně zrychlený pohyb se jedná, protože získané zrychlení (viz vzorec) je konstantní (nezávisí na čase).

Zdroje a použitá literatura: [1] Tuhé těleso. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuhé_těleso. [2] Moment hybnosti. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Moment_hybnosti [3] Mechanika tuhého tělesa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mechanika_tuhého_tělesa