Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 04 TÉMA: Kladka pevná ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Prezentace je určena žákům 6. tříd základních škol.
Je zaměřena na výklad učiva o kladce pevné - rovnováha sil, výhody kladky pevné. V závěru jsou uvedeny možnosti jejího použití.

3 Kladka pevná

4 Rovnováha na kladce pevné
Rovnováha sil na kladce pevné nastane tehdy, jestliže na obou koncích lana působí stejně velké síly. Platí tedy: 𝐹 1 = 𝐹 2 .

5 Kladka pevná Kladka pevná je upevněna na nějaké konstrukci a umožňuje jednak volný posun lana či řetězu, jednak změnu jeho směru, a to bez velkých ztrát. Kladka je v rovnováze, pokud na oba konce lana působí stejné síly. Při ručním zvedání břemen je výhodnější působit silou dolů, protože člověk může působit svou vlastní tíhou.

6 Pro některá použití je třeba vyloučit zpětný pohyb
Pro některá použití je třeba vyloučit zpětný pohyb. Kladka může být blokována západkou, jenže lano by po ní mohlo sklouznout. Proto se místo lana používá řetěz a kladka má po obvodě zuby, které zapadají do jednotlivých ok řetězu. Pevné kladky také umožňují pohyb závěsného vozíku po napjatém laně jako u lanovky.

7 Použití kladky pevné

8

9

10 Citace JÁCHIM, František a Jiří TESAŘ. Fyzika pro 6. ročník základní školy. Dotisk 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, a. s., ISBN Práce a výkon. Bucovice711 [online]. [cit ]. Dostupné z: Kladka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Fyzika 7. roč.: Pevná kladka. Fyzika7.tym.sk [online]. [cit Dostupné z: 7 Sedmička.cz. Sedmicka.cz [online]. [cit ]. Dostupné z: pesky-lanovka-stoji File:Fixed pulley - Bussana Vecchia. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupné z: _Bussana_Vecchia.JPG


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google