Formy statu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Advertisements

I.6. Horizontální a vertikální dělba moci
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
TEST 15 Politologie
Vznik státních útvarů V.
Právní základy státu.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁT A JEHO FUNKCE
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:Výuková prezentace Předmět:
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
POLITOLOGIE Politické systémy a politické režimy
ZSV Vznik a podstata státu.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁT A PRÁVO.
VY_32_INOVACE_29-08 Stát vznik státu.
Základy teorie státu – stát
Česká republika Demokratický stát.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ podle pravomocí hlavy státu.
Evropa po třicetileté válce
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
politické formy států a příklady
Politická geografie III
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní typy monarchií
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Vznik státních útvarů II.
HISTORICKÝ VÝVOJ EVROPSKÉ CIVILIZACE
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Členění států A/ podle územního uspořádání B/ podle státního zřízení C/ podle způsobů řízení jejich hospodářství D/ podle míry samostatnosti.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Bachovský absolutismus Habsburská monarchie před rakousko–uherským vyrovnáním.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Politické systémy světa
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Anotace Materiál představuje žákům jednotlivé typy a formy států.
ÚSTAVA.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Územní uspořádání a státní zřízení Název sady: Zeměpis 7. ročník.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
TYPY STÁTŮ A FORMY VLÁDY
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní základy státu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: l. ročník oborů Technické lyceum,
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Název školy: Základní škola Městec Králové
Státní zřízení ve světě
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
I.4. Státní formy, politické systémy a režimy
Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
Státní moc výkonná zákonodárná soudní hlava státu vláda parlament
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STÁTNÍ ZŘÍZENÍ (FORMY VLÁDY)
Transkript prezentace:

Formy statu

Formy státu se rozlišují podle toho, kdo vykonává státní moc (způsob vlády) - autokracie, demokracie kdo stojí v čele státu (hlava státu) - monarchie, oligarchie, republika, teokracie

z řeckého autos - sám, kratos - vláda; samovláda Autokracie z řeckého autos - sám, kratos - vláda; samovláda forma vlády, ve které je držitelem veškeré moci buď jednotlivec, nebo úzká a sociálně uzavřená skupina lidí (oporou jim většinou bývají ozbrojené síly a byrokratická státní správa) podle Giovanni Sartoriho je opakem demokracie 1) absolutismus 2) despotismus 3) diktatura

1) absolutismus Podle historiografie charakterizováno ústředním postavením panovníka, hospodářským a politickým centralismem, důležitostí armády a správního aparátu, existencí dvora a státní církve Zpočátku sloužil jako synonymum pro absolutní monarchii Používán pro období od poloviny 17. století (někdy konce 16. století) do Francouzské revoluce. I. Dvorský absolutismus: Ústřední roli ve státě hraje panovnický dvůr Ludvík XIV.ve Francii II. Osvícenský absolutismus: Dvůr udržován pouze v okleštěné podobě. Stát je výrazně byrokratizovaný a panovník se označuje za jeho prvního služebníka Marie Terezie a Josef II.v Rakousku III. Konfesijní absolutismus: Filip II.ve Španělsku

2) despocie Vláda dědičného monarchy, který vládne neomezenou a nekontrolovatelnou silou Naznačuje tyranii, formu přísné vlády, která téměř absolutně řídí všechny své poddané Byla častá ve starověku (prakticky všechny existující státy, kromě antických republik (Athény, Římská republika), byly despotické)

3) diktatura Státní moc je neomezeně ovládána diktátorem nebo skupinou Původem pojem diktatury pochází ze starověkého Říma, kde v případě mimořádných situací byl na půl roku senátem volen diktátor s neomezenými pravomocemi I. Vojenská diktatura II. Totalitní diktatura Totalita je forma diktatury, ve které jedinec ovlivňován nejen politicky, ale je i zasahováno do jeho soukromí (je podřízen společnosti (státu) a ztrácí veškerou svobodu činnosti

z řeckého demos - lid, kratos - vláda; vláda lidu Demokracie z řeckého demos - lid, kratos - vláda; vláda lidu První známá demokracie, antická, vznikla v řeckých městských státech (zejména v Athénách) a trvala přibližně 100 let – od poloviny pátého do poloviny čtvrtého století před naším letopočtem (Vztahovala se jen na svobodné muže, kteří měli občanství městského státu) rozhodnutí většiny I. Přímá demokracie: lid vykonává státní moc přímo rozhodnutím, vyslovením své vůle (referendem, přímou iniciativou) II. Nepřímá demokracie: lid vykonává státní moc prostřednictvím lidem volených zástupců a orgánů (parlamentu, přímo voleného prezidenta)

z řeckého monos - jeden, archein - vládnout; jeden vládce Monarchie z řeckého monos - jeden, archein - vládnout; jeden vládce Monarcha - panovník nebo panovnice zastává úřad hlavy státu Rozděluje se podle omezení panovníka: 1) Absolutní monarchie - panovník má neomezenou moc Brunej, Vatikán, Saúdská Arábie, Svazijsko 2) Konstituční monarchie - moc omezená ústavou (konstituce = ústava) Bahrajn, Bhútán, Jordánsko, Kuvajt, Lichtenštejnsko, Maroko, Monako 3) Parlamentní monarchie - státní záležitosti obstarávány parlamentem a vládou, monarcha přebírá reprezentativní úlohu Spojené království, Lucembursko, Japonsko, Dánsko, Norsko Dále se ještě rozlišuje mezi dědičnou a volební monarchií

Jako monarchii můžeme označit: císařství (Japonsko) carství (Rusko) království (Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie) velkovévodství (Lucembursko) vévodství (v dějinách tzv. kmenová vévodství - Sasko, Bavorsko, Švábsko) knížectví (Lichtenštejnsko, Monako, Andorra) hrabství sultanát (Brunej) kalifát emirát (Spojené arabské emiráty) islámská republika (Írán, Pákistán) Statut zvláštní monarchie má i papežský stát Vatikán Historicky pak také např. markrabství (Morava)

Z latinského res publica - věc veřejná Republika Z latinského res publica - věc veřejná Republika je stát, v němž je hlava státu volena, a to buď přímo (Slovensko), nebo nepřímo parlamentem na určité volební období Podle způsobu vlády (dělba moci) lze rozlišit: 1) Prezidentská republika - vláda je oddělena od parlamentu, hlava státu je současně hlavou vlády, prezident je volen přímo (Spojené státy americké) 2) Poloprezidentská republika - vláda zodpovědná parlamentu, hlava státu není hlavou vlády, prezident volen přímo a má obsáhlé pravomoci (Francie) 3) Parlamentní republika - vláda je odpovědna parlamentu (někdy přímo volena parlamentem), hlava státu je volena nepřímo parlamentem a má malé pravomoci (Česká republika) Od druhé světové války počet republik převyšuje počet monarchií

Oligarchie z řeckého óligon - málo, arkho - panovat Oligarchie je formou vlády, ve které má politickou moc v rukou pouze hrstka prominentních osob (nejčastěji příslušníků nejbohatší vrstvy s politickým vlivem, či příslušníky armády) Sparta, Polsko-litevské společenství, Rusko Teokracie z řeckého théos - bůh, kratos - vláda Osoba stojící v čele státu se považuje za vykonavatele boží vůle, vládne z boží milosti Prostředníkem a vykladačem božské vůle a práva je v teokracii obvykle kněžstvo (pokud vykonává vládní moc, jde o hierokracii) starověký Egypt, Japonské císařství do roku 1946, částečně islámské země