Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1"— Transkript prezentace:

1 Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název: I/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Autor: Mgr. Vladimír Prošek Téma: Dějiny novověku (počátek 17. století – 1. polovina 18. století) ABSOLUTISMUS A PARLAMENTARISMUS

2 ANOTACE Tato prezentace (.pptx) je zaměřena na dějiny novověku, tématem je Absolutismus a parlamentarismus. Prezentace je určena pro septimu víceletého gymnázia a paralelní třetí ročník čtyřletého gymnázia. Jde o standardní učivo, které se skládá z textů, obrázků a animací.

3 ABSOLUTISMUS A PARLAMENTARISMUS

4 MEZINÁRODNÍ SITUACE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
Velmocenské postavení na kontinentě zaujímala katolická Francie, hospodářsky silné kalvinistické Nizozemí (Spojené provincie) a luteránské Švédsko. Habsburská monarchie si dokázala podržet vliv v Podunají, ale její vliv ve Svaté říši římské výrazně poklesl. Naproti tomu Portugalsko a Španělsko vstoupily do období úpadku a prožívaly hlubokou krizi, způsobenou špatným hospodařením. Ve středoevropském prostoru se v průběhu 17. století objevila silná konkurence Habsburkům – Braniborsko-Prusko. Na východě upadal vliv Polska-Litvy a naopak vzrůstala moc Ruska. Z východu také hrozila mocná Osmanská říše, která po desetiletích úpadku opět měla přejít do ofenzívy proti evropským státům. Ostrovní Anglie zatím zůstávala stranou. Státy a jejich zřízení se dělily na absolutní a parlamentní.

5 MEZINÁRODNÍ SITUACE PO TŘICETILETÉ VÁLCE

6 ABSOLUTISMUS Veškerá moc je soustředěna v rukou panovníka a jeho rádců. Sněmy (často jen regionální) mají omezenou moc. Vláda se opírá o jediné, státem povolené, náboženství – panovník často vládne na základě boží vůle. Uplatňuje se centralismus a byrokracie. Moc se opírá o početnou armádu a bezpečnostní složky. Náplní zahraniční politiky jsou výboje – rozšiřování vlivu a moci. Hospodářství spíše řízeno merkantilistickými zásadami, později zaostává – nutné reformy. Země – v 16. století počátek ve Španělsku, Francie, Habsburská monarchie, Braniborsko, Rusko – zde přetrval do počátku 20. století. V 18. století v některých zemích absolutismus přijal některé zásady osvícenství – osvícenský absolutismus.

7 PARLAMENTARISMUS Moc je soustředěna v rukou panovníka a parlamentu – zákonodárného shromáždění. Parlament přijímá základní zákon státu – ústavu (konstituci). Vláda se opírá o přirozená práva a svobody občanů – společnost směřuje k náboženské toleranci. Uplatňuje se decentralismus. Armáda není příliš početná, důraz kladen na hospodářskou dominanci. Náplní zahraniční politiky je rovnováha sil – ve válkách ale často prosazování vlastních strategických cílů. V hospodářství se prosazují moderní kapitalistické vztahy a hospodářský liberalismus vyplývající z přirozených práv a svobod. Země – Anglie/Velká Británie, Spojené provincie/Nizozemí.

8 KONTROLNÍ OTÁZKY 1/ Které země byly velmocemi na kontinentu? 2/ Co je charakteristické pro absolutismus? 3/ Co je charakteristické pro parlamentarismus? 1/ Francie, Švédsko, Habsburská monarchie. 2/ Absolutismus, centralismus, byrokracie, silná armáda, jedno náboženství, merkantilismus. 3/ Dělba moc, parlament, svoboda podnikání, náboženská tolerance, decentralismus.

9 POUŽITÉ ZDROJE DOSTUPNÉ POD LICENCÍ PUBLIC DOMAIN WWW
Čornej, P. a kol.: Dějepis 2 pro gymnázia a střední školy. Praha s. 140.

10 ZHODNOCENÍ Zpětné ověřování znalostí u studentů prokázalo úspěšnost zpracovaného tématu. Znalosti studentů, kterých dosáhli studiem materiálu, odpovídají standardu nebo jsou nadprůměrné. Jsou přiměřené vzhledem k použitému materiálu i věku studentů (septima osmiletého studijního cyklu).


Stáhnout ppt "Soukromé gymnázium AD FONTES, o. p. s. Číslo programu:. CZ. 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google