4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce III. díl
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jak se atomy spojují.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
 A, A  B, Z  C, X  A, v matematicko-fyzikálních tabulkách  B, v tabulce PSP u každého prvku  C, musíme je znát zpaměti.
AUTOR: Ing. Ladislava Semerádová
Chemická vazba v látkách II
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
CHEMICKÁ VAZBA.
Chemická vazba a výpočty
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
Chemická vazba.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Elektronegativita VY_32_INOVACE_G1 - 15
Ionty.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Výukový materiál:VY_32_INOVACE_Ionty Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
K LASIFIKACE CHEMICKÉ VAZBY Mgr. Jaroslav Najbert.
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Chemická vazba Mgr. Jitka Říhová.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Vznik molekul Jakou strukturu má atom? Co je to molekula? Jak vzniká molekula?
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
Střídavý elektrický proud
Chemická vazba Autor.Mgr.Vlasta Hrušová.
CHEMICKÉ SLOUČENINY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Vedení elektrického proudu v látkách
Jak se atomy spojují Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiří Hajn
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Chemická vazba 8.ročník.
Typy vazeb.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Autor: Mgr. Simona Komárková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
ATOM.
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Obecná a anorganická chemie
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Elementární částice uvnitř atomu
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_G Chemická vazba
Opakování 8.ročník - pojmy
CHEMIE - Chemická vazba
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
Vedení proudu v kapalinách
Vedení proudu v kapalinách
Název: VY_32_INOVACE_CH_8A_15G
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Mgr. Jana Schmidtmayerová
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
VY_32_INOVACE_G Ionty Tento materiál byl vytvořen jako projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Druhy chemické vazby.
Co už vím o fyzice mikrosvěta
Chemická vazba = přitažlivé síly působící mezi atomy v molekulách
Zápisy atomů a molekul Zápisy atomů provádíme značkou
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např. Podle rozdílu hodnot elektronegativity sloučených atomů dělíme chemickou vazbu na: - nepolární (X = 0) - např. H2, Cl2 (molekuly ze stejných atomů) - polární (0 ˂ X ≤ 1,7) - např. HCl - iontová (silně polární) (X ˃ 1,7) - např. NaCl Při vzniku iontové vazby se z atomů tvoří ionty. Kladně nabitý iont (ztratil elektron) se nazývá kationt. Záporně nabitý iont (přijal elektron) se nazývá aniont. hodnota elektronegativity 2,8 17Cl chlor