DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Rozvojové programy pro VVŠ 8. února Rozvojové programy VVŠ Rozvojové programy 2012 Požadavky vysokých škol v centralizovaných projektech → finanční.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Srpen 2013 Společné setkání Komunitní plánování v Děčíně Projekt „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně, CZ.1.04/3.1.03/ Listopad.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Kontrolní šetření kvality sociálních služeb Mgr. Blanka Mikaušová Odbor sociálních.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
IP Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Jihlava 25. listopadu 2014.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Sekce náměstka ministryně pro ochranu práv dětí a sociální začleňování Odbor ochrany práv dětí (91) Odbor sociálního začleňování (92) –1–1.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Individuálně, ale společně a jinak
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Plánování rozvoje sociálních služeb Ústecký kraj
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Úřad práce České republiky
Zákon o sociálním podnikání
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Děti odsouzených rodičů z hlediska sociálně – právní ochrany dětí
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Správa sociálního zabezpečení
Ošetřovatelský proces v primární péči
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Komunitní centrum v přírodní zahradě
Standardy činností sociální práce ve veřejné správě příspěvek Hradec Králové Praha Systémová podpora sociální práce v obcích reg. č. CZ /0.0/0.0/15_017/ ,
PROCES STANDARDIZACE SOCIÁLNÍ PRÁCE V LOVOSICÍCH
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Podpora sociální práce na území Statutárního města Kladna
Klíčové aktivity projektu
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
Seminář pro žadatele pro výzvu 082
Podpora samostatného bydlení
Transkript prezentace:

DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková

Vymezení úvahy Klasické služby sociální péče Domovy pro seniory Domovy pro osoby se zdravotním postižením Domovy se zvláštním režimem Stejné základní činnosti Rozdíl v cílové skupině Velmi častá registrace dvou druhů služeb (zejména DPS a DZR)

Návrh MPSV ( únor 2014) Východiska Vyváženost Zakázka jedince a zakázka společnosti Proces (kvalita) a dopad ( výsledek - kvantita) Profesionalita Důraz na sociální práci

Návrh MPSV ( únor 2014) Pojetí hotelových služeb Hotelové služby = ubytování a strava Základní činnost X materiální podmínka pro zajištění pobytové služby sociální péče

Návrh MPSV ( únor 2014) Nová druhologie Péče - Terénní služba sociální péče Ambulantní služba sociální péče Pobytová služba sociální péče Prevence varianta „6“ Krizová služba sociální prevence Kontaktní a aktivizační služba sociální prevence Poradenství - Služba sociálního poradenství

Návrh MPSV ( únor 2014) Definice pobytové služby Kompenzace, udržení a rozvoj chybějících kompetencí v péči o vlastní osobu a sociální dovednosti u osob, které mají sníženou soběstačnost a vyžadují pravidelnou pomoc jiné fyzické osoby , přičemž podpora je nutná v rozsahu, který není možné zajistit prostřednictvím terénní nebo ambulantní formy poskytování; jak v rozsahu časově omezeném, případně nepřetržitě

Návrh MPSV ( únor 2014) Nepříznivé sociální situace Nesaturovaná potřeba z důvodu věku Nesaturovaná potřeba z důvodu zdravotního znevýhodnění Nesaturovaná potřeba z důvodu smyslového znevýhodnění Nesaturovaná potřeba z důvodu duševního onemocnění Nesaturovaná potřeba z důvodu neurobiologických příčin (neurodegenerativní změny, stařecká demence, ostatní typy demence, pervazivní vývojové poruchy Sociální problémy vyplývající z péče o osobu závislou Sociální problémy vyplývající ze sociálního vyloučení (ohrožení) v důsledku věku, zdravotního či mentálního postižení

Dopady nové druhologie na poskytovatele pobytové služby sociální péče Administrativní Finanční Vykazování výsledků – efektivita Pojetí sociální práce

Dopady administrativní Pozitivní dopad pro poskytovatele s více registrovanými druhy služeb (typicky DPS + DZR) Rozúčtování nákladů Dvojí žádost o dotaci Dvojí evidence Dvojí vykazování Pozitivní dopad na laickou veřejnost – nerozumí druhologii

Dopady finanční Průměrné výdaje na 1 lůžko v tis. Kč ročně

Dopady finanční z hlediska nákladovosti Rozdíl mezi DPS a DZR v roce 2012 34 tis. ročně na 1 lůžko 60% nákladů tvoří osobní náklady Nákladovost pobytových služeb je srovnatelná Neutrální dopad do nákladů

Dopady finanční z hlediska úhrady Ubytování a stravování základní činností úhradový limit ochrana příjmu Ubytování a stravování podmínkou zajištění služby Úhrada předmětem smlouvy mezi klientem a službou Nejasná ochrana nízkopříjmových klientů Zohlednění nákladů na hotelové služby v dotacích Při uvolnění úhradových limitů pozitivní dopad

Dopady vykazování východiska Nyní vykazování i těch údajů, které MPSV od roku 2007 nikdy nevyužilo ke své analytické činnosti Sledování efektivity – výsledku služby Sledování výsledku řešení zjištěné nepříznivé sociální situace Sledování naplnění potřeb důraz na sociální práci

Dopady vykazování předpoklady pro pozitivní dopad Významná redukce nesmyslných údajů v současnosti vykazovaných Srozumitelné ukazatele efektivity Správné nastavení sociální práce v pobytových službách pozitivní dopad

Nastavení sociální práce v pobytových službách Případový proces – dovednost sociálního pracovníka (vysokoškoláka) V minulosti praxe slevila a tuto povinnost dala PSS Málo sociálních pracovníků Snaha zvýšit plat PSS ( 8. platová třída) Špatný výklad Šatná praxe Špatně uchopené plánování průběhu služby

Sociální pracovník v pobytové službě = koordinátor případového procesu Posouzení nepříznivé sociální situace Potřeby Zdroje Nastavení cílů spolupráce a rozsahu podpory včetně rizik Realizace individuálního plánu péče Služba a její pracovníci Klient Ostatní Hodnocení průběhu a výsledků revize IP ukončení služby

Koordinace procesu IP – hlavní část pracovní náplně sociálního pracovníka 2014 = 1792 hodin čistého času ( z fondu prac. doby odečtena dovolená a vzdělávání) Koordinace IP 17 hodin/ 1klienta/ rok 1 sociální pracovník = 70 klientů = 1190 hodin = 66% fondu čisté pracovní doby

Pojetí klíčového pracovníka v sociální službě PSS s osvojenými dovednostmi ( event. zařazený na 8. plat. Třídu) Spolupracuje s týmem na vytvoření plánu péče o klienta Spolupracuje při vyhodnocení rizik Realizuje IP dle plánu Realizace jednotlivých činností a kroků Spolupracuje s týmem na vyhodnocení plánu Partner klienta Motivuje klienta k využití vlastních sil a zdrojů

Děkuji za pozornost reditel@ddhk.cz