VY_32_INOVACE_139_Chov_skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

Název školy Základní škola a Mateřská škola Ploskovice, p.o., okres Litoměřice Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu„Zlepšení kvality vzdělávání.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technické prostředky v požární ochraně
Základy automatického řízení 1
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Negativní vliv mycích prostředků II.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regenerační přípravky I.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Organizace práce na prodejně
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu
ÚCHOV DOJNIC - USTÁJENÍ
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_139_Chov_skotu CHOV DOJNIC - KRMENÍ Autor: Ing. Miroslav Huk

Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Chov dojnic - krmení Označení VY_32_INOVACE_138_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 21. 1. 2014 KF 2 Anotace / metodický popis Cíl chovu dojnic, činitelé ovlivňující produkci mléka, výživa a krmení dojnic, vhodná krmiva pro dojnice, technika krmení dojnic, organizace krmení, pastva dojnic, krmení vysokobřezích dojnic, krmení krav v době rozdojování, Podpis autora Podpis ředitele

Chov skotu – Chov dojnic - krmení Ing. Miroslav Huk

Dojnice jako producent mléka Cíl chovu dojnic Získat co největší množství mléka s vysokým obsahem: bílkovin, tuků, vitamínů minerálních látek. To je podmíněno narozením jednoho zdravého telete ročně od každé dojnice. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Činitelé ovlivňující produkci mléka Užitkový směr chovaných dojnic a chované plemeno Mléčná plemena mají oproti plemenům s kombinovanou užitkovostí větší schopnost produkovat mléko (mléčná plemena 6000-7000 kg, plemena s kombinovanou užitkovostí 5000-6000 kg ročně). Výživa a krmení dojnic Tvoří největší nákladovou položku na chov dojnic. Snižovat tyto náklady lze vlastní produkcí krmiv, snižováním ztrát při sklizni, konzervací krmiv a jejich uskladněním, použití správné krmné techniky. Organizace práce a výroby Je ovlivněna přírodními a výrobními podmínkami podniku a zainteresovaností pracovníka na dosahovaných výsledcích. Nutno dodržovat interval dojení 12:12 hod., každý jiný se negativně projeví na produkci mléka. Věk při prvním zapuštění a zabřeznutí Optimální první zabřeznutí ve stáří 16-18 měsíců a otelení do 27 měsíců stáří. Předčasné a pozdní zabřeznutí má negativní vliv na pozdější užitkovost a tím i na náklady na odchov. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Činitelé ovlivňující produkci mléka Délka meziobdobí Důležitý ukazatel plodnosti. Optimální délka je 360-400 dní, zkrácení snižuje množství nadojeného mléka za laktací, prodloužení snižuje produkci mléka za život. Stáří dojnic při vyřazení (brakaci) z chovu Velmi ovlivňuje náklady na výrobu mléka. Nízkoužitkové dojnice vyřazujeme z chovu po 1. nebo 2. laktaci – zvyšují náklady na výrobu mléka. Nejvyšší užitkovost dosahuje dojnice při 5. laktaci (ve věku 7 let). U vysokoužitkových dojnic je výhodné jejich produkční věk prodloužit. Zdravotní stav Základní předpoklad mléčné užitkovosti a tím i nižších nákladů na výrobu mléka. Veškeré zdravotní problémy, špatné ustájení a ošetřování vedou ke snížení produkce a tím ke zvýšení výrobních nákladů. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Výživa a krmení dojnic Krmná dávka (KD) dojnice musí splňovat dvě základní hlediska: zajistit fyziologickou potřebu živin, objemnost k zajištění nasycenosti. Fyziologická potřeba je závislá na hmotnosti, poskytované užitkovosti a fyziologickém stavu (dokončování růstu, stupeň březosti dojnice apod.). Objemnost KD je zajištěna objemnými krmivy, které musí tvořit základ krmné dávky. KD má být složená z více druhů krmiv, což vede k vhodnému doplňování energie a živin. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Výživa a krmení dojnic SOUz Loštice Ing. Miroslav

Vhodná krmiva pro dojnice Zelená píce Obsahem vody příznivě ovlivňuje produkci mléka. Mladá píce je snadno stravitelná, nejvhodnější doba sklizně je zakvétání. Nížiny – vojtěška, kukuřice, směsky, řepné skrojky Podhorské a horské oblasti – jetel, travní porosty, směsky, krmná kapusta, méně kukuřice. Siláž Glycidová píce. Optimální délka řezané píce 3-5 cm. Pozor na zhoršení kvality při odebírání na obnažené straně nebo při vytváření zásoby na několik dní na dopravním prostředku. Senáž Polobílkovinná a bílkovinná píce, délky řezané píce pouze 2-3 cm. Je méně kyselá než siláž, má více sušiny, je vhodnější krmivo než siláž. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Vhodná krmiva pro dojnice Seno Obsah sušiny až 85 %. Nepostradatelná součást KD pro dojnice vzhledem k vyrovnanému poměru živin, k obsahu minerálních látek a vitaminů. Sláma Pouze sytostní doplněk. Používáme slámu jařin. Ke krmení používat 4-6 týdnů po sklizni. Okopaniny(brambory, řepa) Lehce stravitelné (nízké % vlákniny). Vegetační voda příznivě ovlivňuje produkci mléka. Zkrmovat čisté, nenahnilé. Úpravy (např. krouháním) děláme těsně před zkrmováním. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Vhodná krmiva pro dojnice Cukrovarské řízky Čerstvé se zkrmují výjimečně, spíše se konzervují. Pivovarské mláto Zkrmovat pouze čerstvé. Příznivě ovlivňuje produkci mléka. Jadrná krmiva Podávají se jako produkční k zajištění požadované produkce nad rámec krmné dávky. Nejvýhodnější je podávat je ve formě krmných směsí. Jeden kg směsi zajistí živinami výrobu 2 kg mléka. Minerální látky a soli Nutný přídavek ke krmné dávce. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Technika krmení dojnic Rozeznáváme krmení: Hromadné krmení Všechny dojnice dostávají stejnou KD, bez ohledu na užitkovost. Vhodné pouze u chovu dojnic bez tržní produkce mléka. V ostatních chovech ekonomicky nevýhodné. Skupinové krmení Stádo dojnic je rozděleno do skupin podle dosahované produkce. Každá skupina dostane odpovídající KD. Nepoužitelné u vazného ustájení vzhledem k neustálému přeskupování dojnic. Individuální krmení Každá dojnice dostává KD podle skutečné produkce. Využití při menším počtu ustájených dojnic. Při vyšších počtech dojnic neproveditelné vzhledem k nemožnosti využít mechanizaci a k velké pracnosti. V praxi se nejčastěji uplatňuje kombinace hromadného a individuálního krmení. Základní KD pro všechny dojnice je stejná, podle užitkovosti přídavek jadrných krmiv. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Organizace krmení Organizace krmení Dojnice jsou zpravidla krmeny 2x denně. Intervaly mezi raním a večerním krmením by měly být přibližně stejné. V letním období zkrmujeme jednotlivá krmiva postupně (zelená píce do žlabu přímo z pole). Vhodnější je píce řezaná. V zimním období je vhodnější jednotlivá krmiva míchat zkrmovat tzv. směsnou krmnou dávku. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Pastva dojnic Pastva dojnic Způsob pastvy Napájení Využívá se hlavně v podhorských a horských oblastech. Dojnice mají být paseny v blízkostí stájí – do 1000 m, větší vzdálenost nepříznivě ovlivňuje mléčnou užitkovost. Uplatňuje se: celodenní pastva – dojnice se vracejí do stáje před večerním dojením, polodenní pastva – dojnice se vrací do stáje k polednímu odpočinku. Způsob pastvy Nejčastěji se používá oplůtkový způsob nebo dávková pastva. Pásová pastva jen na pícninách na orné půdě při větší výšce spásaného porostu. Na pastvu je potřeba dojnice navykat, jako na každou změnu KD v průběhu roku. Napájení Denní potřeba vody je v průměru 50 l denně. Voda zdravotně nezávadná, 10-15 oC. Dojnice pijí z napáječek nebo z napájecích žlabů. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Krmení vysokobřezích dojnic První měsíce březosti plod se vyvíjí pomalu, nejsou kladeny zvýšené požadavky na výživu. Poslední dva měsíce březosti nejvyšší intenzita vývoje plodu, je nutné, aby v tomto období dojnice neprodukovala mléko, nutné zaprahnutí asi 60 dnů před porodem. U většiny dojnic dochází k zaprahnutí samovolně. Od 7. měsíce březosti se zvyšují nároky na živiny kvůli intenzitě růstu plodu a tvorbě zásob na poporodní období. Okolo 60 dne před porodem úprava KD kvůli zaprahnutí (vyřazení šťavnatých krmiv a omezení jádra i napájení). Po zaprahnutí opět stabilní KD do 10 dnů před porodem, pak postupné snižování KD až na 1/3. Při porodu bez krmení. Zaprahnutí - období v cyklu rozmnožování skotu ve kterém je ukončena laktace (produkce mléka) a dojnice přechází do období tzv. stání na sucho. Zaprahnutí slouží k regeneraci mléčné žlázy a k zajištění správného dovyvinutí plodu. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Krmení krav v době rozdojování Období rozdojování Doba kdy dojnice po porodu zvyšuje produkci mléka, trvá asi 28-60 dnů. 2-3 dny po porodu začínáme od 1/3 KD. Další navyšování tak aby 7-10 den byla plná KD dle užitkovosti. Další dny zvýšíme dávku jadrného krmiva asi o 2-3 kg tak dlouho, dokud na to dojnice reaguje zvyšováním produkce. Když přestane dojnice reagovat upravíme krmnou dávku na úroveň skutečné dojivosti. SOUz Loštice Ing. Miroslav

Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSC.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha: CREDIT – vydavatelství a agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Vydání první. Praha: Nakladatelství Brázda, s. r. o.,, 2006. 296 s. ISBN 80-209-0344-5. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236 s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. BURDA, František. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. www.szesro.cz/text/chov/Výživa [online]. SOUz Loštice Ing. Miroslav