Představení krajské zprávy z mapování stavu inkluzivního vzdělávání na SŠ a VOŠ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od integrace k inkluzi Mgr. Jitka Topičová , Chomutov.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
1. setkání Řídícího výboru MAP rozvoje vzdělávání území SO ORP Nýřany Nýřany
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Návrh Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR 2015 Porada ředitelů škol a školských zařízení 9. prosince 2014 KÚ Libereckého kraje.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Zkušenosti města Valašské Meziříčí s rozvojovými projekty Město Valašské Meziříčí Zdeněk Studeník Praha
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Analýza potřeb v území jako východisko pro tvorbu Krajského akčního.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
TVORBA JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY V OBORECH VZDĚLÁNÍ KATEGORIE E Romana Jezberová konference IPn NZZ Praha březen 2012.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Jsou venkovské školy horší než městské?
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
Dokument KAP MSK - obsah
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Ing. Kateřina Lichtenberková
Komplexní systém hodnocení
Komplexní systém hodnocení
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Aktuální informace o KAP a MAP
Plánování ve školní tělesné výchově
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Podpůrná opatření prvního stupně
Podpora krajského akčního plánování
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Workshop projektu systémová podpora sociální práce v obcích na téma:
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
KURIKULUM PRO VŠECHNY R. Votavová /
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Aktuální informace o projektu IKAP
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Vybrané cíle projektu KIPR
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Model intenzivní podpory
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Úvodní přednáška pro 1. ročník
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Model intenzivní podpory
Mgr. Martin Pobořil, garant intervence
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Model intenzivní podpory
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
Transkript prezentace:

Představení krajské zprávy z mapování stavu inkluzivního vzdělávání na SŠ a VOŠ Mgr. Jan Malbohan, garant inkluze jan.malbohan@nuv.cz Workshop Tvorba KAP č. 2 a Školské inkluzivní koncepce kraje (Regionální centrum Olomouc, 19. března 2019)

Rozsah využití krajských zpráv Dle charty projektu P-KAP je krajská zpráva z „mapování“ určena k řízení předmětné oblasti na území krajů (např. odbory školství) a zároveň jako součást metodické podpory tvorby KAP. Dle Metodiky rovných příležitostí ve vzdělávání pro prioritní osu 3 OP VVV lze krajskou zprávu z „mapování“ využít jako podklad pro pracovní skupinu v Krajských akčních plánech. Krajskou zprávu z mapování lze využít případně i pro jiné činnosti spadající do působnosti krajů (např. ŠIKK).

Průběh zpracování krajských zpráv Primárně vznikají zprávy pro školu, včetně doporučení, jež mohou být využity pro zlepšení stavu inkluze ve vzdělávání na škole, případně pro tvorbu ŠAP/PA. Při zpracování krajských zpráv se vychází z mapování na všech školách navštívených v období od začátku mapování do června 2018 včetně. Celkově bylo v uvedeném období v rámci ČR osloveno 606 škol, tj. 44 % škol z aktuálního celkového počtu 1367 SŠ a VOŠ Mapování na školách probíhá ve dvou vlnách: 50% škol v období 2016 – 2018 a zbývající v období 2019 – 2021.

Postup mapování Rozhovory jsou realizovány se zástupcem vedení školy, učitelem, pracovníkem školního poradenského pracoviště a žákem. Rozhovory jsou striktně anonymizovány. Mapování začalo v září 2016, kdy vstoupila v platnost vyhláška č. 27/2016 Sb. o vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných. Původně nedostatečná informovanost v období vstupu této vyhlášky v platnost se v průběhu první vlny mapování postupně měnila k lepšímu (podrobněji viz kapitola 3. 4. Inkluze a její vývoj v návaznosti na vyhlášku...). Nejedná se o kvalitativní výzkum ve smyslu obsahové analýzy – vzhledem k množství škol, to není realizovatelné.

Struktura krajské zprávy 1. ÚVOD 2. popis souboru mapovaných škol 3. zjištění získaná v mapovaných školách 3.1 Vnímání a pojetí inkluze 3.2 Zkušenosti s prací se znevýhodněnými a nadanými žáky 3.3 Poskytování poradenských služeb 3.4 Inkluze a její vývoj v návaznosti na vyhlášku č.27/2016 Sb. 3.5 Ostatní zjištění 4. DOPORUČENÍ 4.1 Doporučení zřizovateli/decizní sféře 4.2 Doporučení pro vedení škol 4.3 Doporučení pedagogickým pracovníkům a zaměstnancům školy 4.4 Doporučení vedení a pracovníkům školských poradenských zařízení 5. SHRNUTÍ A ZÁVĚR 6. SEZNAM ZKRATEK

Příklady Doporučení zřizovateli/decizní sféře Zlepšit podmínky pro práci školního poradenského pracoviště. Většinou se týká vybavení a prostor pro poradenskou práci, a to si do jisté míry žádá větší či menší investice, i toto doporučení zařazujeme mezi ta, která se týkají především zřizovatele. Podpořit možnosti dalšího vzdělávání a sdílení zkušeností. Pedagogové včetně vedení škol stále volají po kvalitní metodické podpoře a po příležitostech ke sdílení zkušeností. Situace se v poslední době zlepšuje, příležitostí přibývá a pedagogové jsou za to rádi. Je třeba stále vytvářet tyto příležitosti, ať už semináře a konference, nebo školení pro pedagogy, přitom klást důraz na kvalitu a praktické zkušenosti v konkrétní oblasti (PAS, SPCH …).

Příklady Doporučení pro vedení škol Rozšíření školního poradenského pracoviště o psychologa, speciálního pedagoga Velmi časté doporučení stran ŠPP. Není však snadné naplnit, protože psychologů je ve školství v poslední době nedostatek. To je dáno mimo jiné zvýšenou poptávkou po této profesi v souvislosti právě s podporou společného vzdělávání. Věnovat větší pozornost přijímání žáků ke studiu Je vhodné pečlivě a jasně definovat podmínky přijetí ke studiu u jednotlivých oborů tak, aby se předešlo tomu, že bude přijat ke studiu žák, pro kterého vzhledem k jeho speciálním vzdělávacím potřebám zvolený obor není vhodný. V tomto ohledu nelze spoléhat pouze na posouzení praktického lékaře. Škola může do jisté míry sama předcházet do budoucna obtížně řešitelným situacím.

Příklady Doporučení pedagogickým pracovníkům a zaměstnancům školy Věnovat pozornost koordinaci práce ŠPP Doporučení se týká většinou již rozšířených poradenských pracovišť. Smyslem je rozdělení rolí jednotlivých pracovníků a koordinace jejich práce tak, aby se dosáhlo vyšší efektivity a lepšího využití jejich potenciálu směrem k žákům se speciálními vzdělávacími potřebami. Věnovat se intenzivněji problematice nadaných žáků V oblasti práce s nadanými žáky jsou rezervy, jak sami oslovení přiznávají, a je to hlavně z kapacitních důvodů. Ve spolupráci s vyučujícími je doporučováno nadané identifikovat, orientačně zmapovat oblasti jejich zájmu a získat o nich alespoň základní přehled.

Příklady Doporučení vedení a pracovníkům ŠPZ Metodicky podpořit spolupráci a sdílení zkušeností Přestože se situace zlepšuje a příležitostí přibývá, pedagogové stále volají po kvalitní metodické podpoře a po příležitostech ke sdílení zkušeností. Školská poradenská zařízení mohou přispět např. realizací školení pro pedagogy, včetně „školení pro sborovnu“, která jsou velmi vítána. Sjednotit postupy práce, výklad vyhlášky a kritéria pro přiznávání podpůrných opatření v jednotlivých krajích a v zařízeních Snažit se o sjednocení postupů práce v jednotlivých zařízeních a výkladu vyhlášky. Ten není jednotný v přístupu školských poradenských zařízení a v přiznávání podpůrných opatření žákům školskými poradenskými zařízeními, která jsou řízena různými zřizovateli. Pedagogové poměrně často upozorňují na potřebu sjednocení tohoto výkladu.

děkuji za pozornost

Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského akčního plánování www.pkap.cz

Podpora krajského akčního plánování (P-KAP) zajišťuje metodickou a supervizní podporu při využívání akčního plánování na úrovni kraje a středních a vyšších odborných škol.