kompetence vs. úhradové podmínky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vykazování ošetřovatelské péče v pobytových zařízeních sociálních služeb 25. února 2015 Ing. Iva Merhautová, MBA.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Vakcinační strategie Markéta Hellerová Praha,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Vize propojení zdravotního a sociálního pojištění RNDr. Jiří Schlanger náměstek pro informatiku a mezinárodní věci.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„PANÍ, NECHCETE SE NAPÍT?“ aneb JAK SE OCITNOUT NA MOŘI VE STÁTĚ, KTERÝ ŽÁDNÉ MOŘE NEMÁ?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Úřad práce České republiky
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Práva a povinnosti pacientů a poskytovatelů zdravotních služeb
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
„IOP – šance pro váš rozvoj“
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
Nízkoprahová denní centra
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Pracovnělékařské služby
Služby následné péče.
Charakteristika primární péče
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Ošetřovatelský proces v primární péči
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Přehled nejdůležitějších novinek
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Problematika uzavírání smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními PharmDr. Ivana Cimalová, MBA ředitelka zdravotnického odboru ZPMV ČR Čestlice,
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Veřejné zdravotní pojištění
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Regionální karty a vstup do Základní sítě pro rok 2020
Život bez střeva , Praha.
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Podpora samostatného bydlení
MgA. Milena Průžková, GŘ ÚP
Příspěvek k činnosti v PSNDP
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

kompetence vs. úhradové podmínky Domácí péče kompetence vs. úhradové podmínky

Domácí péče – definice – zákon o zdravotních sl. Zdravotní péče poskytovaná ve vlastním sociálním prostředí pacienta návštěvní služba, domácí péče, kterou je ošetřovatelská péče, léčebně rehabilitační péče nebo paliativní péče. Lze vykonávat pouze takové zdravotní výkony, jejichž poskytnutí není podmíněno technickým a věcným vybavením nutným k jejich provedení ve zdravotnickém zařízení.

Domácí péče – definice účelu ošetřovatelská péče - udržení, podpora a navrácení zdraví a uspokojování biologických, psychických a sociálních potřeb změněných nebo vzniklých v souvislosti s poruchou zdravotního stavu nebo v souvislosti s těhotenstvím a porodem, a rozvoj, zachování nebo navrácení soběstačnosti; její součástí je péče o nevyléčitelně nemocné, zmírňování jejich utrpení a zajištění klidného umírání a důstojné přirozené smrti paliativní péče - zmírnění utrpení a zachování kvality života pacienta, který trpí nevyléčitelnou nemocí

Kompetence všeobecné sestry – vyhl. č. 55/2011 Sb. Bez odborného dohledu a bez indikace lékaře v souladu s diagnózou stanovenou lékařem poskytuje základní a specializovanou ošetřovatelskou péči prostřednictvím ošetřovatelského procesu. Na základě indikace lékaře a bez odborného dohledu vykonává činnosti při poskytování preventivní, diagnostické, léčebné, rehabilitační, neodkladné, paliativní a dispenzární péče.

Kompetence všeobecné sestry – vyhl. č. 55/2011 Sb. základní ošetřovatelská péče –pacienti s minimálním rizikem ohrožení základních životních funkcí a bez patologických změn psychického stavu specializovaná ošetřovatelská péče – pacienti s rizikem narušení základních životních funkcí nebo jejich selhání, nebo s patologickými změnami psychického stavu, jež nevyžadují stálý dozor nebo použití omezujících prostředků z důvodu ohrožení života nebo zdraví pacienta nebo jeho okolí; péče poskytovaná pacientům se závažnými poruchami imunity a pacientům v terminálním (konečném) stavu chronického onemocnění Indikace - pověření k výkonu činnosti na základě pokynu, ordinace, objednávky nebo lékařského předpisu

Kompetence všeobecné sestry – bez indikace vyhodnocování potřeb a úrovně soběstačnosti pacientů, projevů jejich onemocnění, rizikových faktorů, a to i za použití měřicích technik používaných v ošetřovatelské praxi (například testů soběstačnosti, rizika proleženin, měření intenzity bolesti, stavu výživy) sledování a orientační hodnocení fyziologických funkcí pacientů, včetně saturace kyslíkem a srdečního rytmu, a dalších tělesných parametrů za použití zdravotnických prostředků pozorování, hodnocení a zaznamenávání fyzického a psychického stavu pacienta získávání osobní, rodinné, pracovní a sociální anamnézy zajišťování a provádění vyšetření biologického materiálu získaného neinvazivní cestou a kapilární krve

Kompetence všeobecné sestry – bez indikace odsávání sekretů z horních cest dýchacích a z permanentní tracheostomické kanyly u pacientů starších 3 let a zajišťování jejich průchodnosti hodnocení a ošetřování poruch celistvosti kůže a chronických ran a ošetřování stomií hodnocení a ošetřování centrálních a periferních žilních vstupů, včetně zajištění jejich průchodnosti péče o zavedené močové katetry pacientů všech věkových kategorií, včetně provádění výplachů močového měchýře edukace pacientů, případně jiných osob v ošetřovatelských postupech, použití zdravotnických prostředků a příprava informačních materiálů,

Kompetence všeobecné sestry – bez indikace Převzetí, kontrola, ukládání léčivých přípravků, manipulace s nimi a zajišťování jejich dostatečné zásoby převzetí, kontrola a ukládání zdravotnických prostředků a prádla, manipulace s nimi a zajišťování jejich dezinfekce a sterilizace analýza, zajištění a hodnocení kvality a bezpečnosti poskytované ošetřovatelské péče doporučování použití vhodných zdravotnických prostředků pro péči o stomie, chronické rány nebo při inkontinenci doporučování vhodných kompenzačních zdravotnických prostředků pro zajištění mobility a sebeobsluhy v domácím prostředí

Kompetence všeobecné sestry – na základě indikace zavádění periferních žilních katetrů pacientům starším 3 let podávání léčivých přípravků s výjimkou radiofarmak, nejde-li o nitrožilní injekce nebo infuze u dětí do 3 let věku zavádění a udržování inhalační a kyslíkové terapie Provádění screeningových, depistážních a dispenzárních vyšetření Odběry krve a jiného biologického materiálu a hodnocení, zda jsou výsledky fyziologické; v případě fyziologických výsledků může naplánovat termín další kontroly ošetření akutních a operačních ran, včetně ošetření drénů, drenážních systémů a kůže v průběhu léčby radioterapií,

Kompetence všeobecné sestry – na základě indikace odstraňování stehů u primárně hojících se ran a drénů s výjimkou drénů hrudních a drénů v oblasti hlavy, katetrizace močového měchýře žen a dívek starších 3 let výměna a ošetření tracheostomické kanyly zavádění gastrické sondy pacientům při vědomí starším 10 let, včetně zajištění jejich průchodnosti a ošetření, a aplikace enterální výživy u pacientů všech věkových kategorií výplach žaludku u pacientů při vědomí starších 10 let provádění návštěvní služby a poskytování péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta

Co se hradí – zákon č. 48/1997 Sb. - § 13 an. Ze ZP se hradí zdravotní služby, které a) odpovídají stavu pojištěnce a účelu léčby a jsou pro pojištěnce přiměřeně bezpečné, b) jsou v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy, c) existují-li důkazy jejich účinnosti. + současně platí, že úhrada těchto ZS z veř. zdrav. pojištění není vyloučena zákonem léčivé přípravky – podmínky úhrady stanoví SÚKL

Hrazená péče – zákon č. 48/1997 Sb. - § 18 Nestanoví-li tento zákon jinak, poskytují hrazené služby jiní zdravotničtí pracovníci než lékaři, s výjimkou klinických psychologů a farmaceutů, pouze na základě indikace ošetřujícího lékaře pojištěnce.

Hrazená péče – zákon č. 48/1997 Sb. - § 22 Úhrada domácí zdravotní péče na základě doporučení registrujícího praktického lékaře – VPL nebo PLDD ošetřujícího lékaře při hospitalizaci ošetřujícího lékaře, jde-li o paliativní péči o pojištěnce v terminálním stavu

Hrazená domácí zdravotní péče Zákonné omezení: musí být indikována praktickým/ošetřujícím lékařem jedná se o pojištěnce s akutním nebo chronickým onemocněním, pojištěnce tělesně, smyslově nebo mentálně postižené a závislé na cizí pomoci Pojištěnec má nárok na poskytnutí potřebné ošetřovatelské péče ve vlastním sociálním prostředí v celém potřebném spektru Podzákonný právní předpis (SZV) ani metodika nemohou omezovat zákonem vymezený rozsah hrazené péče

Vyhláška č. 134/1998 Sb. – SZV kap. 2

Metodika

§ 22 – nový návrh úpravy indikujícího lékaře Registrující VPL nebo PLDD, lze hradit nejdéle po dobu 3 kalendářních měsíců; doporučit ji lze i opakovaně Jiný ošetřující ambulantní lékař mimo VPL nebo PLDD, lze hradit nejdéle po dobu 14 kalendářních dnů Lékař poskytující lékařskou pohotovostní službu, lze hradit nejdéle po dobu 14 kalendářních dnů, Lékař na urgentním příjmu, lze hradit nejdéle po dobu 14 kalendářních dnů, Ošetřující lékař se specializovanou způsobilostí lůžkové péče, lze hradit nejdéle po dobu 14 kalendářních dnů Ošetřující lékař, jde-li o paliativní péči o pojištěnce v terminálním stavu, lze hradit nejdéle po dobu 3 kalendářních měsíců; doporučit ji lze i opakovaně