Poplatky za „komunální odpad“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Změny právních předpisů s účinností od
Nástroje územního plánování
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
TÉMA: Daň z nemovitostí
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Správa místních poplatků v prostředí daňového řádu – první zkušenosti
Optimalizace nákladů a sběrných systému obcí Konference „ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI,“
Odpadové hospodářství
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Správa místních poplatků
Místní poplatky.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Zápatí prezentace1 Majetkové poplatky Michal Radvan Právnická fakulta MU.
Základní prvky daňové techniky
Právní režim nakládání s odpady
Studie optimalizace odpadového hospodářství pro 10 obcí v Libereckém kraji Studie optimalizace odpadového hospodářství pro město Turnov červen 2013.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Seminář k obecně závazným vyhláškám, kterými obce zavádějí místní poplatky a možnostem obcí regulovat prostřednictvím obecně závazných vyhlášek hazard.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
Novela zákona o místních poplatcích účinná od JUDr. Zdeňka Jirásková.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Novela zákona o místních poplatcích Mgr. Jantoš, Mgr. Těžký.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Pravidelné setkání obcí svozové oblasti firmy REMIT s.r.o. v systému EKO-KOM a.s Expozice času Šternberk , 9.00 hod.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Veřejnoprávní smlouvy
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Organizace předškolního vzdělávání
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Novela zákona o místních poplatcích
Obecná část daňového práva procesního I
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Nález Pl. ÚS 9/2015, ze dne
Praha 5. březen 2018 Milan Havel – Arnika
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Zadávání veřejných zakázek na pomezí práva soukromého a veřejného
Novinky v předškolním vzdělávání
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Činnosti správce poplatku
Oddělení dozoru a legislativy KÚ LK
Místní poplatek z ubytovací kapacity
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

Poplatky za „komunální odpad“ 3.8.2019 Oddělení dozoru a legislativy právního odboru KÚ LK

Komunální odpad Obce musí zajistit likvidaci veškerého komunálního odpadu, zajistit možnost odkládání i nebezpečných odpadů, papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. Zákaz skládkování recyklovatelných, využitelných a směsných komunálních odpadů od roku 2024 Poplatek za uložení na skládky se bude postupně zvyšovat Obce již dnes dotují odpadové hospodářství ze svých peněz, které by mohly využít k lepším účelům

Možnosti zpoplatnění odpadů: Dle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech: podle § 17a – obec vydává OZV, tzv. systémová vyhláška § 17 odst. 6) – smlouva mezi obcí a fyzickou osobou Dle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích

Zákon o odpadech (1) „Systémová“ OZV: Ad 1), písm. a) „Systémová“ OZV: poplatníkem každá fyzická osoba, plátcem vlastník nemovitosti (např. i SVJ) Výše poplatku je stanovena podle předpokládaných nákladů na svoz Velikost nádoby i frekvenci si občané vyberou Nelze od poplatku osvobodit (neexistuje osoba, která vše 100% využije a nikdy nic nevyhodí) Procesně se postupuje podle daňového řádu

Zákon o odpadech (2) Výhody: Motivace k menší produkci odpadu - PAYT (Pay as you throw) = Zaplať, kolik vyhodíš Motivace k třídění odpadu (např. formou slevy na poplatku, která se někdy využívá i u místního poplatku) Nevýhody: Zbavování se odpadu na černých skládkách, aby ušetřili na kapacitě nádoby či četnosti svozu

Zákon o odpadech (3) Úhrada na základě smlouvy: Ad 1), písm. b) Úhrada na základě smlouvy: Uzavíraná mezi obcí a jednotlivými fyzickými osobami Písemná forma smlouvy; výše poplatku musí být ve smlouvě uvedena Ostatní ujednání si obec může ve smlouvě nastavit podle vlastního uvážení

Zákon o odpadech (4) Výhody: Možné snižování objemu produkovaných odpadů Obec si může podmínky ve smlouvách nastavit Nevýhody: Nelze nutit osoby k uzavření smlouvy (smluvní vztah dle O.Z.) – občané tak mohou odpad odkládat na místech sběru, aniž by na svoz přispívali Velká administrativní náročnost - s každou fyzickou osobou se musí uzavřít smlouva

Zákon o místních poplatcích (1) Poplatníkem je: osoba podle pobytu (trvalý pobyt v obci; u cizinců trvalý nebo přechodný pobyt delší než 90 dnů anebo přechodně déle než 3 měsíce; osoba s azylem) osoba podle vlastnictví (stavby k rekreaci-takto zkolaudované ne pouze sloužící, bytu nebo rodinného domu, v nichž není nikdo hlášen k trvalému pobytu – hradí poplatek za 1 osobu) (je možné, aby konkrétní osoba platila 2x – za pobyt i nemovitost)

Zákon o místních poplatcích (2) Osvobození ze zákona: Děti (dětské domovy do 3 let; zařízení s ústavní nebo ochrannou výchovou; zařízení pro okamžitou pomoc; domovy pro zdravotně postižené) Dospělé osoby v domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech pro seniory, domovech se zvláštní režimem nebo v chráněném bydlení (specifikace podle zákona oč. 108/2006 Sb., o sociálních službách) Osvobození je pro správce těžko zjistitelné, není-li řádně ohlášeno.

Zákon o místních poplatcích (3) Do OZV lze vložit další osvobození či úlevy nad rámec zákona – vždy podle principu rovnosti a zákazu diskriminace Pouze u tohoto druhu poplatku lze využít prominutí: lze-li to k okolnostem daného případu ospravedlnit postupuje se podle § 259 DŘ, nová žádost nejdříve po 60 dnech, a to s jinými důvody správní poplatek 1 tis. Kč (je-li požadovaná úleva menší než 3 tis. Kč, poplatek se nevybírá)

Zákon o místních poplatcích (4) Sazba poplatku (na kalendářní rok): paušál až 250 Kč (je zcela v kompetenci zastupitelstva, může zahrnovat náklady, které přesahují druhou složku nebo náklady např. na likvidaci černých skládek…) skutečné náklady až 750 Kč (nesmí překročit skutečné náklady na sběr a svoz netříděného KO za předchozí kalendářní rok dělené počtem všech (i osvobozených) poplatníků V případě změny se platí poměrná část poplatku (dle vlastnictví nebo bydliště na konci měsíce)

Zákon o místních poplatcích (5) Vyměření poplatku: Do 3 let ode dne, kdy se poplatek stal splatným (možnost prodloužení prekluzivní lhůty o 1 rok – v posledních 12 měsících vydán PV nebo kontrolou) Vyměření zákonným zástupcům nezletilého

Zákon o místních poplatcích (6) Výhody: občan není limitován množstvím produkovaného odpadu nemělo by docházet ke vzniku černých skládek ?

Zákon o místních poplatcích (7) Nevýhody: Poplatek je stále stejný bez ohledu na objem produko- vaného odpadu Nepokrývá osoby s trvalým pobytem mimo obec

…v popelnicích končí různé věci, proto třiďme...