Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha, 29. 11. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Neziskové organizace a jejich financování
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
C HARITA ČESKÁ REPUBLIKA v kontextu mezinárodní spolupráce Pomáháme srdcem, v srdci Evropy.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Neziskové organizace a jejich financování
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Podnikatelské modely sociální ekonomiky Mezinárodní vědecká konference Banská Bystrice 29. –
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 1 Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR KOMISE PRO SOCIÁLNÍ OTÁZKY ASOCIACE KRAJŮ ČR , Olomouc.
Co se naučit a na co se připravit.. 1.Prostor pro působení neziskových organizací 2.Základy teorie a typologie NO 3.Historie NO 4.Mezinárodní rozměr NO.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ
Dílčí studie pro Koncepci politiky vlády vůči nestátním neziskových organizacím do roku 2020 VLASTNÍ ZDROJE NNO A JEJICH VÝDĚLEČNÁ A PODNIKATELSKÁ ČINNOST,
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc obětem nepokojů Ukrajině Pomoc Charity bude zaměřena na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Společensky odpovědné podnikání
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Zkušenosti poskytovatele sociálních služeb s vyrovnávací platbou Ing
Ing. Stanislava Správková
Spolupráce, vzájemná očekávání, ovlivňování legislativního prostředí
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
KONFERENCE PRO ŘEDITELE A EKONOMY POSKYTOVATELŮ SOCILNÍCH SLUŽEB
NNO partner pro rozvoj kraje
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Transkript prezentace:

Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha, 29. 11. 2011

Témata: podíl NNO na soc. službách v ČR financování soc. sl. NNO a CPO další vývoj církevních práv. osob

Podíl poskytovatelů NNO na soc. službách: Počet poskytovatelů celkem: 2 164 Údaje z OK poskytovatel 08/11 NNO: - Občanská sdružení Obecně prospěšné společnosti - Církevní organizace

Podíl poskytovatelů NNO na soc. službách: Počet poskytovatelů celkem: 3 127 Statistická ročenka 2010/MPSV NNO: - Občanská sdružení Obecně prospěšné společnosti - Církevní organizace

Podíl poskytovatelů NNO na službách soc. péče: Počet služeb soc. péče celkem: 3 040 Zdroj: MPSV/2010

Podíl církevních poskytovatelů na službách soc Podíl církevních poskytovatelů na službách soc. péče – počty lůžek pobytových služeb: Počet lůžek celkem: 70 946 Zdroj: MPSV/2010

Podíl poskytovatelů NNO na službách soc. prevence: Počet služeb soc. prevence celkem: 2 084 Zdroj: MPSV/2010 Blížící se ke 100% Krizová pomoc Kontaktní centra Nízkoprahová denní centra Nízkoprahová centra pro děti a mládež

Z předchozího vyplývá: NNO (CPO) provozují většinu služeb soc. prevence, což přináší: vysoká závislost na dotacích nízké příjmy od uživatelů obtížné získávání vedlejších zdrojů obtížná cílová skupina uživatelů obtížné řízení lidských zdrojů

Problémy ve financování NNO zastaralý a dotační systém (dotace na jeden rok, nesystémovost, …) nedostatečné podmínky podpory NNO v daňové oblasti, chybí podpora firemního dárcovství, diskuze na téma společenské odpovědnosti firem nedostatečná podpora rozvoje fundraisingu, lobbyingu, příjmů z her a loterií problémy s financováním ze zdrojů EU (předfinancování, udržitelnost, byrokracie…) Zdroj: Zhodnocení koncepce podpory rozvoje nezisk. sektoru (RVNNO)

Financování NNO Většina NNO rozvíjí vícezdrojový systém financování své činnosti – optimální rozložení zdrojů

Rozložení zdrojů v CHČR 207 poskytovatelů, 750 služeb, obrat 2,7 mld. Kč, 6,7 tis. zaměstnanců

Řešení problémů financování NNO Zvýšení podílu vlastních příjmů: svázat příspěvek na péči s prokazatelným krytím nákladů na péči, zpřísnit kontrolu čerpání těchto příjmů uživatelem a jeho rodinou uvolnit maximální úhrady za soc. služby ve Vyhlášce 505/2006 Sb. stanovit doplatek uživatele a jeho rodiny na ubytování a stravu v pobytových zařízeních (solidarita rodiny a státu), daňově zvýhodnit definice a podpora sociálního podnikání Zvýšení podílu darů: zakotvit veřejnou prospěšnost do legislativy ČR upravit daňové zákony ve prospěch organizací se statusem veřejné prospěšnosti novela Zákona o sbírkách – rozvolnit podmínky pro pořádání sbírek pro renomované organizace zvýhodnit fyzické i právnické osoby a motivovat je k dárcovství, daňové asignace, vyšší odpočitatelné procento darů

Koncepční návrhy pro řešení: definovat finanční standard pro každý typ soc. služby (v závislosti na kvalitě služby …) definovat minimální povinnou síť sociálních služeb v ČR zvyšovat podíl veřejných zakázek namísto dotací (s více kritérii nejen s cenou) stanovit povinný podíl veřejných zdrojů na každou soc. službu zajistit rovný přístup poskytovatelů k investicím a odpisům z veřejných zdrojů

Další vývoj CPO v ČR Církevní právnické osoby jsou v Evropě největšími poskytovateli a zaměstnavateli v soc. službách, organizují nejvíce dobrovolníků Vývoj v ČR – stále se zvyšující podíl na poskytování soc. služeb, zaměstnávání, na práci s dobrovolníky Rizika – snižující se podíl veřejných financí postoj veřejné správy po restitucích udržet si hodnoty, poslání, vize rozpor mezi zájmy poskytovatelů a uživatelů

D Ě K U J I Z A P O Z O R N O S T Ing. Mgr. Oldřich Haičman ředitel Charita Česká republika Vladislavova 12    110 00 Praha 1 tel.: 296 243 330 oldrich.haicman@caritas.cz    http://www.charita.cz číslo sbírkového konta: 55660022/0800 66008822/0800 u České spořitelny, a.s. DMS CHARITACR