VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava III. (játra a střeva) Název sady:Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Základní škola a mateřská škola Bukovec
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Diferencované stravování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Cukry (sacharidy).
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prezentace – výklad učiva
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vitamíny rozpustné ve vodě
Minerální látky jako podmínka života
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_139_Chov_skotu
VY_32_INOVACE_126_Chov_skotu
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu ŽIVINY Autor: Ing. Miroslav Huk

Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Živiny Označení VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 20. 1., 21. 1. 2014 KF 2 Anotace / metodický popis Úvod, živiny, rozdělení živin, organické živiny, vitamíny, vitamíny rozpustné v tucích, vitamíny rozpustné ve vodě, anorganické živiny. Podpis autora Podpis ředitele

Chov skotu – Živiny Ing. Miroslav Huk

Úvod Domestikace znemožnění pudového zajišťování metabolických potřeb v přirozeném prostředí (domestikace – pastva – stájový odchov – zvyšování užitkovosti – zajišťování potřeb zvířat). Vzniká nová věda – „Nauka o výživě a krmení hospodářských zvířat“, která se postupně rozděluje na tři, „relativně“ samostatné, vědní obory: Výživa zvířat (fyziologie výživy) – studuje všechny pochody zvířat související s přijímáním potravy, trávením, vstřebáváním, zažíváním a vylučováním. Nauka o krmivech – studuje jednotlivé látky z hlediska možnosti jejich uplatnění při krmení zvířat. Nauka o krmení – studuje účast člověka při krmení zvířat (výběr, úprava a předkládání krmiv). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Živiny Živiny Funkce živin: Živiny jsou látky, které zvíře získává z vnějšího prostředí k zajištění svých metabolických potřeb. Specificky účinné látky příznivě ovlivňují metabolické procesy, nejsou však jako živiny nezbytně nutné. Funkce živin: Budovací - stavbu tělesné hmoty. Stavební - tvorbu živočišných výrobků. Energetická - pro krytí energie potřebné pro zachování všech funkcí živého organismu. Katalytická - minerální látky mohou působit jako katalyzátory v enzymatických a hormonálních systémech. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Rozdělení živin Rozdělení živin Živiny dělíme podle chemické povahy na: organické (ústrojné) bílkoviny, glycidy (cukry), tuky, vitamíny. Anorganické (neústrojné) voda, minerální látky, kyslík. Specificky účinné látky léky, léčiva, antibiotika. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Organické živiny Organické živiny Bílkoviny Mají mimořádné postavení mezi živinami. Zasahují do všech fyziologických pochodů. Základní stavební kámen – AMINOKYSELINA. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Organické živiny Denaturace bílkovin Změny v molekule bílkoviny, kdy dochází ke ztrátě původních vlastností (ztráta enzymové nebo hormonální účinnosti, vysrážení se v roztoku). Dochází k tomu změnou pH (HCl v žaludku). Denaturovaná bílkovina je rychleji štěpena – je tedy stravitelnější. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Organické živiny Hodnocení bílkovin Hodnota bílkovin je dána zastoupením aminokyselin. Má-li organismus tvořit vlastní bílkovinu, musí mít k dispozici všechny potřebné aminokyseliny současně a v dostatečné m množství. Potřebu aminokyselin hospodářských zvířat zajišťujeme krmnou dávkou. Účinný poměr bílkovin – PER (Protein Efficiency Ration) vyjadřuje přírůstek živé hmotnosti na 1 g přijatých bílkovin. Jedná se o srovnání obsahu chemicky zjištěných aminokyselin v krmivu s obsahem aminokyselin vaječné nebo mléčné bílkoviny, kterou považujeme za plnohodnotnou. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Vliv dusičnanů na užitkovost a zdravotní stav zvířat Organické živiny Amidy Dusíkaté látky nebílkovinné povahy (močovina). Dusičnany a dusitany Za určitých okolností (přehnojení N) se mohou hromadit v krmivech či v pitné vodě a nepříznivě ovlivňují užitkovost a zdravotní stav zvířat. Vliv dusičnanů na užitkovost a zdravotní stav zvířat Obsah KNO3 v sušině Vliv na zvíře 0,0 – 0,5 % 0,6 – 1,0 % nad 1,5 % normální hodnota, vliv na zvíře nezřetelný užitkovost klesá, příznaky avitaminózy A, reprodukční problémy, které mohou přetrvávat i několik týdnů po vyřazení závadného krmiva úhyn, obyčejně několik zvířat a náhle SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Organické živiny Cukry Zdroj energie. Součást nukleových kyselin. Zvláštní postavení má celulóza. Býložravci musí řešit problém, jak strávit rostliny, které se skládají z  celulózy. Celulóza je polysacharid, vytvořený řetězením molekul  glukózy za sebou. S rozkladem celulózy si poradilo jen několik skupin organismů: mikroorganismy (z řad bakterií, prvoků, kvasinek) a některé houby. Takové organismy mají zvláštní enzymy - celulázy, které rozkládají celulózu na její podjednotky – molekuly glukózy. Přežvýkavci hostí symbiotické bakterie ve své trávicí soustavě. Mají tři předžaludky (čepec, bachor, kniha) a žaludkem v pravém slova smyslu je teprve slez. Svou objemovou kapacitou je nejvýznamnější  bachor. Právě ten obsahuje bohatou mikroflóru, která se podílí na rozkladu celulózy. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Organické živiny Tuky Pro zvířata se jedná o koncentrovaný zdroj energie. V těle slouží tuky jako: zásobní látky, jako ochrana tělních orgánů před chladem, některé tuky jsou nositeli důležitých vitamínů. Produkce tuků zvířaty je značná. Např.: dojnice přijme za rok krmivem asi 100 kg tuku a jen mlékem ho vyloučí 200 kg, někdy i více, prase v žíru přijme kolem 9-10 kg tuku a vytvoří 30-40 kg. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Vitamíny Vitaminy organické živiny, které se podílejí na řízení životních pochodů, a to buď přímo (A, D, E, C) nebo prostřednictvím enzymů, na jejichž výstavbě jsou účastny (B - komplex). Jsou to ústrojné látky nezbytné pro: zdraví, růst, užitkovost. Zvířata je přijímají v potravě. Každý vitamín má své specifické účinky a nemůže být nahrazen jiným vitamínem. Nedostatek jediného vitamínu vyvolává poruchy a nemoci nazvané avitaminózy. Podle rozpustnosti dělíme vitamíny: vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K. vitaminy rozpustné ve vodě – B, C. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Vitamíny rozpustné v tucích Vitaminy Hlavní zdroje Avitaminózy A játra, rybí tuk, máslo, zhoršování zraku, mléko, karotka, vysychání rohovky, špenát, salát degenerace nervového systému D rybí tuk, máslo, vejce, křivice, deformace kostí, mléko, rajčata, špenát nedostatek Ca v kostech, E pšeničné klíčky, kukuřice, neplodnost máslo, vejce, rostlinné oleje K zelené části rostlin, kapusta, snižuje se srážlivost krve špenát, květák, houby, ryby SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Vitamíny rozpustné ve vodě Vitaminy Hlavní zdroje Avitaminózy B1 kvasnice, obilné slupky, záněty nervů, vady vnitřnosti srdce, obrna B2 kvasnice, mléko, vejce, oční choroby, zdrsnění vnitřnosti pokožky B12 játra, vnitřnosti, maso, chudokrevnost, oleje zastavení růstu PP kvasnice, obilné klíčky, záněty pokožky, játra nervové poruchy H kvasnice, vaječný žloutek, záněty kůže játra, mozek, ledviny C čerstvé ovoce, zelenina, únava, malátnost, šípky, rybíz, křen kurděje citróny, paprika, brambory SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Anorganické živiny Anorganické živiny Jsou to živiny potřebné k tvorbě: kostry, srsti, peří, k výstavbě tkání, uchování zdraví, tvorbě mléka, vajec aj.. Ve výživě jsou nezbytné minerální látky vyskytující se ve větším množství (makroelementy) i minerální látky vyskytující se v nepatrných množstvích (mikroelementy). Hlavními minerálními látkami v těle jsou Ca a P nutné pro správnou tvorbu kostí. Nemocí z nedostatku Ca je křivice (mladá zvířata) a měknutí kostí u starých zvířat. Cl potřebuje živočišný organismus k tvorbě HCl v žaludku. Dodává se s Na ve formě soli. Fe je nezbytnou složkou hemoglobinu, nedostatek způsobuje chudokrevnost, hlavně u mladých zvířat. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk

Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSc.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha: CREDIT – vydavatelství agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. URBAN, J., ŠARAPATKA, B., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - I. díl. Vydání první. Praha: MŽP a Svaz PRO-BIO, 2003, 280 s. ISBN 80-7212-274-6 ŠARAPATKA, B., URBAN, J., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - II. díl. Vydání první Šumperk: Svaz PRO-BIO, 2005, 334 s. ISBN 80-903583-0-9 BURDA, F. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha : Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. MAJZLÍKOVÁ, ING., Z. Označování a evidence hospodářských zvířat, zkušenosti z kontrol podmíněnosti v roce 2009. Česká plemenářská inspekce. www.cpinsp.cz [online]. http://galenus.cz/aminokyseliny-zakladni-aminokyseliny.php [online]. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk