VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu ŽIVINY Autor: Ing. Miroslav Huk
Záznamový list výukového materiálu Název školy SŠTZ Mohelnice, 1. máje 2, 789 85 Mohelnice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0033 Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název výukového materiálu Živiny Označení VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu Vzdělávací obor 41-51-H/01 Zemědělec – farmář Tematická oblast Chov zvířat Ročník Druhý Autor Ing. Miroslav Huk Datum ověření 20. 1., 21. 1. 2014 KF 2 Anotace / metodický popis Úvod, živiny, rozdělení živin, organické živiny, vitamíny, vitamíny rozpustné v tucích, vitamíny rozpustné ve vodě, anorganické živiny. Podpis autora Podpis ředitele
Chov skotu – Živiny Ing. Miroslav Huk
Úvod Domestikace znemožnění pudového zajišťování metabolických potřeb v přirozeném prostředí (domestikace – pastva – stájový odchov – zvyšování užitkovosti – zajišťování potřeb zvířat). Vzniká nová věda – „Nauka o výživě a krmení hospodářských zvířat“, která se postupně rozděluje na tři, „relativně“ samostatné, vědní obory: Výživa zvířat (fyziologie výživy) – studuje všechny pochody zvířat související s přijímáním potravy, trávením, vstřebáváním, zažíváním a vylučováním. Nauka o krmivech – studuje jednotlivé látky z hlediska možnosti jejich uplatnění při krmení zvířat. Nauka o krmení – studuje účast člověka při krmení zvířat (výběr, úprava a předkládání krmiv). SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Živiny Živiny Funkce živin: Živiny jsou látky, které zvíře získává z vnějšího prostředí k zajištění svých metabolických potřeb. Specificky účinné látky příznivě ovlivňují metabolické procesy, nejsou však jako živiny nezbytně nutné. Funkce živin: Budovací - stavbu tělesné hmoty. Stavební - tvorbu živočišných výrobků. Energetická - pro krytí energie potřebné pro zachování všech funkcí živého organismu. Katalytická - minerální látky mohou působit jako katalyzátory v enzymatických a hormonálních systémech. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Rozdělení živin Rozdělení živin Živiny dělíme podle chemické povahy na: organické (ústrojné) bílkoviny, glycidy (cukry), tuky, vitamíny. Anorganické (neústrojné) voda, minerální látky, kyslík. Specificky účinné látky léky, léčiva, antibiotika. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Organické živiny Organické živiny Bílkoviny Mají mimořádné postavení mezi živinami. Zasahují do všech fyziologických pochodů. Základní stavební kámen – AMINOKYSELINA. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Organické živiny Denaturace bílkovin Změny v molekule bílkoviny, kdy dochází ke ztrátě původních vlastností (ztráta enzymové nebo hormonální účinnosti, vysrážení se v roztoku). Dochází k tomu změnou pH (HCl v žaludku). Denaturovaná bílkovina je rychleji štěpena – je tedy stravitelnější. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Organické živiny Hodnocení bílkovin Hodnota bílkovin je dána zastoupením aminokyselin. Má-li organismus tvořit vlastní bílkovinu, musí mít k dispozici všechny potřebné aminokyseliny současně a v dostatečné m množství. Potřebu aminokyselin hospodářských zvířat zajišťujeme krmnou dávkou. Účinný poměr bílkovin – PER (Protein Efficiency Ration) vyjadřuje přírůstek živé hmotnosti na 1 g přijatých bílkovin. Jedná se o srovnání obsahu chemicky zjištěných aminokyselin v krmivu s obsahem aminokyselin vaječné nebo mléčné bílkoviny, kterou považujeme za plnohodnotnou. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Vliv dusičnanů na užitkovost a zdravotní stav zvířat Organické živiny Amidy Dusíkaté látky nebílkovinné povahy (močovina). Dusičnany a dusitany Za určitých okolností (přehnojení N) se mohou hromadit v krmivech či v pitné vodě a nepříznivě ovlivňují užitkovost a zdravotní stav zvířat. Vliv dusičnanů na užitkovost a zdravotní stav zvířat Obsah KNO3 v sušině Vliv na zvíře 0,0 – 0,5 % 0,6 – 1,0 % nad 1,5 % normální hodnota, vliv na zvíře nezřetelný užitkovost klesá, příznaky avitaminózy A, reprodukční problémy, které mohou přetrvávat i několik týdnů po vyřazení závadného krmiva úhyn, obyčejně několik zvířat a náhle SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Organické živiny Cukry Zdroj energie. Součást nukleových kyselin. Zvláštní postavení má celulóza. Býložravci musí řešit problém, jak strávit rostliny, které se skládají z celulózy. Celulóza je polysacharid, vytvořený řetězením molekul glukózy za sebou. S rozkladem celulózy si poradilo jen několik skupin organismů: mikroorganismy (z řad bakterií, prvoků, kvasinek) a některé houby. Takové organismy mají zvláštní enzymy - celulázy, které rozkládají celulózu na její podjednotky – molekuly glukózy. Přežvýkavci hostí symbiotické bakterie ve své trávicí soustavě. Mají tři předžaludky (čepec, bachor, kniha) a žaludkem v pravém slova smyslu je teprve slez. Svou objemovou kapacitou je nejvýznamnější bachor. Právě ten obsahuje bohatou mikroflóru, která se podílí na rozkladu celulózy. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Organické živiny Tuky Pro zvířata se jedná o koncentrovaný zdroj energie. V těle slouží tuky jako: zásobní látky, jako ochrana tělních orgánů před chladem, některé tuky jsou nositeli důležitých vitamínů. Produkce tuků zvířaty je značná. Např.: dojnice přijme za rok krmivem asi 100 kg tuku a jen mlékem ho vyloučí 200 kg, někdy i více, prase v žíru přijme kolem 9-10 kg tuku a vytvoří 30-40 kg. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Vitamíny Vitaminy organické živiny, které se podílejí na řízení životních pochodů, a to buď přímo (A, D, E, C) nebo prostřednictvím enzymů, na jejichž výstavbě jsou účastny (B - komplex). Jsou to ústrojné látky nezbytné pro: zdraví, růst, užitkovost. Zvířata je přijímají v potravě. Každý vitamín má své specifické účinky a nemůže být nahrazen jiným vitamínem. Nedostatek jediného vitamínu vyvolává poruchy a nemoci nazvané avitaminózy. Podle rozpustnosti dělíme vitamíny: vitamíny rozpustné v tucích – A, D, E, K. vitaminy rozpustné ve vodě – B, C. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Vitamíny rozpustné v tucích Vitaminy Hlavní zdroje Avitaminózy A játra, rybí tuk, máslo, zhoršování zraku, mléko, karotka, vysychání rohovky, špenát, salát degenerace nervového systému D rybí tuk, máslo, vejce, křivice, deformace kostí, mléko, rajčata, špenát nedostatek Ca v kostech, E pšeničné klíčky, kukuřice, neplodnost máslo, vejce, rostlinné oleje K zelené části rostlin, kapusta, snižuje se srážlivost krve špenát, květák, houby, ryby SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Vitamíny rozpustné ve vodě Vitaminy Hlavní zdroje Avitaminózy B1 kvasnice, obilné slupky, záněty nervů, vady vnitřnosti srdce, obrna B2 kvasnice, mléko, vejce, oční choroby, zdrsnění vnitřnosti pokožky B12 játra, vnitřnosti, maso, chudokrevnost, oleje zastavení růstu PP kvasnice, obilné klíčky, záněty pokožky, játra nervové poruchy H kvasnice, vaječný žloutek, záněty kůže játra, mozek, ledviny C čerstvé ovoce, zelenina, únava, malátnost, šípky, rybíz, křen kurděje citróny, paprika, brambory SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Anorganické živiny Anorganické živiny Jsou to živiny potřebné k tvorbě: kostry, srsti, peří, k výstavbě tkání, uchování zdraví, tvorbě mléka, vajec aj.. Ve výživě jsou nezbytné minerální látky vyskytující se ve větším množství (makroelementy) i minerální látky vyskytující se v nepatrných množstvích (mikroelementy). Hlavními minerálními látkami v těle jsou Ca a P nutné pro správnou tvorbu kostí. Nemocí z nedostatku Ca je křivice (mladá zvířata) a měknutí kostí u starých zvířat. Cl potřebuje živočišný organismus k tvorbě HCl v žaludku. Dodává se s Na ve formě soli. Fe je nezbytnou složkou hemoglobinu, nedostatek způsobuje chudokrevnost, hlavně u mladých zvířat. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk
Použité zdroje MIŠKOVSKÝ, DOC. ING. CSc.,Zdeněk. Chov zvířat 2. Vydání první. Praha: CREDIT – vydavatelství agentura, 1995. 249 s. ISBN 80-901645-4-4. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1995. 236s. ISBN 80-7105-092-X. VARGA, ING., Stanislav; KREJČÍ, ING., Vladimír. Zemědělská výroba II.Vydání druhé. Praha: Institut výchovy a vzdělávání Ministerstva zemědělství České republiky, 1986. 296 s. ISBN 80-7105-019-9. URBAN, J., ŠARAPATKA, B., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - I. díl. Vydání první. Praha: MŽP a Svaz PRO-BIO, 2003, 280 s. ISBN 80-7212-274-6 ŠARAPATKA, B., URBAN, J., a kol. Ekologické zemědělství: učebnice pro školy i praxi - II. díl. Vydání první Šumperk: Svaz PRO-BIO, 2005, 334 s. ISBN 80-903583-0-9 BURDA, F. Zemědělské výrobky 2 – živočišné výrobky.Vydání první. Praha : Státní zemědělské nakladatelství, 1995. 236 s. ISBN 07-000-86. MAJZLÍKOVÁ, ING., Z. Označování a evidence hospodářských zvířat, zkušenosti z kontrol podmíněnosti v roce 2009. Česká plemenářská inspekce. www.cpinsp.cz [online]. http://galenus.cz/aminokyseliny-zakladni-aminokyseliny.php [online]. SOUz Loštice Ing. Miroslav Huk