Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Legislativní souvislosti nového zákona o zdravotnických prostředcích
Advertisements

Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněné úřední.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Představení reformních zákonů. Nové zákony – hlavní novinky  Stanovení jednotných podmínek poskytování zdravotních služeb  Zásadní změna postavení pacienta.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
DOSTUPNOST LÉKŮ V ČR © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Požadavky na žádost k ověřování nových poznatků anebo při posuzování metod dosud nezavedených v klinické praxi,které jsou spojeny s ozářením.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Novinky ve specializačním vzdělávání
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Klinické audity a jejich smysl Vlastimil Polko Miloš Glatzner Zdeněk Kuběna Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Zdravotnictví a nová legislativa Alena Riegerová vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Používání veterinárních rentgenových zařízení podle zákona č
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon REGISTRACE
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Kvalita v sociálních službách jako proces
změny zkoušky zvláštní odborné způsobilosti (ZOZ)
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
Poznatky z kontrol agentur práce
Představení reformních zákonů
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Informace z úseku regulace NLZP
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
Správa sociálního zabezpečení
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Úřad vlády České Republiky
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Legislativa Ministerstva zdravotnictví týkající se lékařského ozáření Radiační ochrana v radiodiagnostice Mgr. Petr Papírník Oddělení lékařského ozáření.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Činnost zvláštně důležitá z hlediska radiační ochrany (RO)
Transkript prezentace:

Působnost Státní úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) při ověřování nových postupů, při klinickém hodnocení (KH) požadavky na žádost oprávněná úřední osoba: MUDr. H. Podškubková hana.podskubkova@sujb.cz, tel. 221624 741

Podmínky ověřování nových postupů podmínky ověřování nových postupů použitím metody, která dosud nebyla v klinické praxi na živém člověku zavedena (dále jen nezavedená metoda) jsou dány: zákonem č. 373/2011 Sb., ve znění p.p. o specifických zdravotních službách zákonem č. 378/2007 Sb., ve znění p.p. o léčivech zákonem č. 268/2014 Sb., o zdravotnických prostředcích

Podmínky ověřování nových postupů ověřování nových postupů použitím nezavedené metody v oblasti preventivní, diagnostické a léčebné péče nebo biomedicínského výzkumu spojeného se zdravím a jeho poruchami lze provádět jen: s povolením Ministerstva zdravotnictví (MZD) 3

za nezavedenou metodu se nepovažuje: metoda zavedená do klinické praxe v EU, EH prostoru nebo Švýcarské konf. modifikace zavedené metody, jejíž použití nemá nepříznivé účinky na zdraví o tom, zda se jedná o modifikaci rozhodne MZD z moci úřední nebo na žádost poskytovatele

jsou-li předmětem ověřování zdroje i. z jsou-li předmětem ověřování zdroje i.z. (ZIZ) nebo se k ověřování „něčeho“ používají metody využívající ZIZ (zavedené i nezavedené) ↓ pacienti i zdravé osoby se ozařují ↓ ozáření je v kompetenci SÚJB ↓ jedná se o lékařské ozáření (LO) ↓ LO je v kompetenci SÚJB/MZD 5

lékařským ozářením i ozáření osob v rámci: je dle zákona č. 263/2016 Sb., ve znění p.p. (atomový zákon - AZ) i ozáření osob v rámci: dobrovolné účasti zdravých fyzických osob nebo pacientů na lékařském ověřování nezavedené metody spojené s LO

lékařské ozáření není limitováno odůvodněno optimalizováno musí být usměrňováno, regulováno musí být odůvodněno optimalizováno

legislativní podmínky pro provádění LO spolugesce SÚJB/MZD zajištění radiační ochrany stanovení prostředků pro optimalizaci ozáření (DRÚ, dávkové optimalizační meze) státní správa a kontrolní činnost Atomový zákon Vyhláška č. 307/2002 Sb., ve znění p.p. o radiační ochraně (V 307) MZD: odůvodnění, Indikační kritéria (vhodnost zvolené metody ozařování) Národní radiologické standardy, klinický audit, klinická odpovědnost za LO zákon č. 372 a 373/2011 Sb. (zZS a zSZS), prováděcí p.p., Věstníky vyhláška o stanovení pravidel a postupů při LO (vyhláška č. 410/2012Sb.)

k ověřování nových postupů, kdy jsou klinicky hodnoceny ZIZ nebo využívány ZIZ jako metoda, k registraci léčivého přípravku, které je radiofarmakem (RAF) je v některých případech ↓ požadováno posouzení - stanovisko SÚJB 9

předmětem ověřování jsou ZIZ nebo se k ověřování používají metody využívající ZIZ ZIZ mohou být: zdravotnické prostředky (ZP) radiofarmaka (RAF) u KH nových RAF, u registrace RAF – kompetence SÚJB zůstává, stejné jsou i požadavky viz § 18 zákona o léčivech

stanovisko SÚJB je u ZIZ vyžadováno jen pokud je ověřována nezavedená metoda s LO, u níž má mít ozáření přímý zdravotní přínos (= zcela nová radiologická metoda LO) dle § 35 písm. i) zákona č. 373/2011 Sb. nezavedenou metodou je i modifikace metody, která je LO, a která může mít nebo má nepříznivé účinky na zdraví (např. screening u kuřáků prováděný zobrazovací metodou se ZIZ)

pokud jsou ZP nebo RFM používány při KH jako zobrazovací metody k vyhodnocení účinnosti, bezpečnosti léčivého přípravku a jsou to metody v klinické praxi standardně používané = zavedené posouzení SÚJB není vyžadováno z AZ bylo vypuštěno ověřování nových poznatků zavedeným LO, které má nepřímý přínos posuzuje MZD § 72 odst. 1,2, 3 zSZS a Vyhláška č. 410, která obsahuje m.j. podmínky posouzení

ověřování nových poznatků - žádost na SÚJB kdy je nutné podat žádost? když jsou při KH používány ZIZ k ověřování nových poznatků a tyto ZIZ jsou nezavedené v klinické praxi, subjekty studie nemají z ozáření přímý přínos nové ZIZ jsou předmětem KH k registraci a KH RAF náležitosti žádosti: písemná žádost: „žádáme o stanovisko SÚJB“: dle zákona o léčivech (u RAF), zákona o specifických zdravotních službách žádost musí být doložena přílohami, které dokumentují požadavky dané AZ, V 410 a § 33-40 zSZS, protokolem studie, výpisem pracovišť, kde bude prováděno ozařování  

náležitosti žádosti u registrace a KH RAF SÚJB vydá stanovisko na základě žádosti doložené: zajištění radiační ochrany při ozařování, odborné způsobilosti osob provádějících danou činnost, programu ozařování včetně údajů o počtu, věku a pohlaví plánovaně ozařovaných osob a velikosti plánovaného ozáření, údajů o zajišťování a řízení jakosti při ozařování, popisu očekávaného odborného nebo společenského přínosu plánovaného ozáření efektivní dávka ozářeného jednotlivce. KH s RAF možno provádět, pokud: povolení SÚJB k používání daného RDN (otevřený RDN – zpravidla pracoviště NM) zajištění likvidace radioaktivního odpadu zajištění dovozu, distribuce otevřeného RDN

ověřování nových poznatků - žádost kdo žádá a kdo provádí odhad radiační zátěže? zadavatel nebo osoba zmocněná zadavatelem KH žádost adresuji v případě: na MUDr. H. Podškubkovou v případě RAF: na Ing. J. Nožičkovou, ředitelku Odboru zdrojů SÚJB, Senovážné náměstí 9, 110 00 Praha 1 v jaké lhůtě bude žádost vyřízena? u KH a registrace RAF: dle § 55 odst. 2 zákona o léčivech do 30 dnů v ostatních případech ověřování dle § 36 zákona o SZS do 60 dnů