MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
Advertisements

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Mechanika tuhého tělesa
Hybnost, Těžiště, Moment sil, Moment hybnosti, Srážky
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
Princip řešení úloh soustav těles s uvážením pasivních účinků
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Soustava částic a tuhé těleso
FI-05 Mechanika – dynamika II
Pohybová energie tuhého tělesa
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů Hmotný střed 1. věta impulsová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_362 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Ideální pružná a nepružná srážka
Analogie otáčení a posuvu vzdálenost x o kolik se těleso posunulo úhel  o kolik se těleso otočilo posunutíotočení rychlost v = dx / dt úhlová rychlost.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU HYBNOST - příklady
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06_FY_B Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Mechanika tuhého tělesa
Mechanika tuhého tělesa
Shrnutí učiva III Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tuhé těleso, moment síly
Sekty Novák.
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Rovnováha a rázy.
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Energie tuhého tělesa VY_32_INOVACE_ března 2013
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Zákony plynů (Boyleův – Mariottův)
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Kinetická energie tuhého tělesa
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Otáčení a posunutí posunutí (translace)
Rotační kinetická energie
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
F-Pn-P068-Mikroskop PAPRSKOVÁ OPTIKA 9. MIKROSKOP.
PAPRSKOVÁ OPTIKA 8. ZVĚTŠENÍ DALEKOHLEDU
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Základní poznatky – KMITÁNÍ A VLNĚNÍ
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
3. Pohybová rovnice tuhého tělesa
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Člověk a voda – VODNÍ STROJE
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Valení po nakloněné rovině
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
1. Homogenní gravitační pole - VRHY
Transkript prezentace:

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA FS-Pn-P018-Pruzna_srazka_s_TT MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA 6. Řešení úloh 6.4 Pružná srážka

6.4 Zadání: Fotbalový míč narazil do konce otočných dveří tělocvičny („lítaček“). Určete rychlost míče a dveří po srážce. Jaká musí platit podmínka, aby se míč o dveře zastavil (popř. odrazil zpět)? Srážku považujte za dokonale pružnou. Hmotnost míče je m1, počáteční rychlost v1. Moment setrvačnosti dveří je J, jejich šířka ℓ. Oproti reálné situaci nejen zanedbejte tření dveří v ložiscích, ale hlavní předpokládejme, že v pantech chybí pružiny, které jinak vrací dveře do zpětné polohy.

6.4 Výklad k řešení: Míč se od dveří pružně odrazí. Před srážkou i po ní budou v soustavě stále dvě tělesa, která budou mít svou hybnost a energii. Rozměry dveří nelze zanedbat. Dveře budou konat pohyb otáčivý.

6.4 Výklad k řešení: Zákon zachování ENERGIE: PŘED SRÁŽKOU Před srážkou se pohyboval jen míč (pohyb translační) – jediná energie, která je v soustavě je pouze jeho kinetická energie PO SRÁŽCE Pohybuje se míč odražený od dveří (pohyb translační), ale pohyb vykonávají i dveře (pohyb rotační)

6.4 Výklad k řešení: Rovnici rozepíšeme: Upravíme a vidíme, že máme dvě neznámé: v’ – rychlost míče po srážce  – úhlovou rychlost otáčejících se dveří po srážce

6.4 Výklad k řešení: Zákon zachování HYBNOSTI: MOMENTU HYBNOSTI !!! PŘED SRÁŽKOU Před srážkou se pohyboval jen míč, hybnost by mohla být brána jako hybnost hmotného bodu. ALE: Jeho pohybový účinek na dveře závisí na místě dopadu na dveře. Tedy: už zde potřebujeme moment hybnosti vzhledem k ose otáčení dveří.

6.4 Výklad k řešení: Zákon zachování MOMENT HYBNOSTI: PO SRÁŽCE Po srážce se pohybují jak míč, tak dveře. Obě těles mají moment hybnosti, který získali od dopadajícího míče.

6.4 Výklad k řešení: Získáme soustavu dvou rovnic s dvěma neznámými: kterou dořešíme:

6.4 Získané výsledky: DISKUSE výsledků Výsledek pro  jednoznačný a jasný: Naopak výsledek rychlosti míče má dvě řešení: Výsledek (označen „ZAČ“) je řešením triviálním, které nám pouze říká, že tuto rychlost měl míč na začátku, což nás zpravidla nezajímá. Je však užitečnou kontrolou správnosti celého výpočtu. Lze však říci, že přítomnost tohoto řešení nám může sloužit jako NUTNÁ, NIKOLIV však POSTAČUJÍCÍ (!) podmínka správného výpočtu.

Zdroje a použitá literatura: [1] Pružná srážka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pružná_srážka. [2] Moment hybnosti. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Moment_hybnosti. [3] Mechanika tuhého tělesa. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-2012 [cit. 2012-05-12]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mechanika_tuhého_tělesa