Zvládání komunikačně náročných situací Manipulace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Náročné komunikační situace v práci s lidmi s duševním onemocněním
Advertisements

Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
OBEZITA.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
Zvládání zátěží v krizových situacích
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Emoce (city).
Neverbální komunikace
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Komunikační dovednosti
KONFLIKT ŘEŠENÍ KONFLIKTŮ.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Jak efektivně komunikovat s klientem?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Selhání v komunikaci lékař - pacient PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc. Oddělení.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Patologie mluvní komunikace v sociální interakci
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY
Neverbální komunikace
Manipulace "...dokud je nebezpečné vědění přístupné jen několika málo lidem, do té doby se většina nemůže proti užití tohoto vědění bránit. Když ale budou.
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Jak naše tělo reaguje na psychické násilí a psychickou bolest?
Podle: Zuzana Kročáková, Učitelé a zdraví, 1999
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Mimoverbální komunikace
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Vyrovnávání se stresem
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
KOMUNIKACE a JEDNÁNÍ III.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Žlázy s vnitřní sekrecí
seminář Teorie a metodiky výchovy
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Stres a jeho zvládání.
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Náročné životní situace
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Transkript prezentace:

Zvládání komunikačně náročných situací Manipulace Mgr. Jiří Sixta

Manipulace ovlivňování partnera pomocí nepřímého, nejednoznačného sdělení nepříjemná a nebezpečná strategie v oblasti mezilidské komunikace narušuje čistotu vztahů, jejich otevřenost a pravdivost v komunikaci mezi citově blízkými partnery může vést k duševním poruchám

Způsoby manipulace verbální a neverbální vědomá a nevědomá

Verbální manipulace pocit viny pocit méněcennosti pocit strachu manipulativní kompliment

Manipulativní výroky Každý by to pochopil, ale ty … Co by tomu řekla tvoje matka? Už tu sedím hodinu. Místo toho jsem mohl … Radši ani nemyslet, kvůli komu jsem na tom takhle. Všichni už jsou hotovi, zatímco ty … Ve škole v Praze mají úplně jinou nabídku hudebních oborů.

Manipulativní výroky Tak tohle si nenechám pro sebe. Co vy byste, paní učitelko, dělala na mém místě? Tak takovouhle nabídku dostane člověk jednou v životě.

Druhy manipulátorů Sympatický Okouzlující Altruistický Vzdělaný Nesmělý Diktátor

Neverbální komunikace Pohled – uhýbavý nebo pánovitý Naslouchání s nechutí Síla hlasu Tělesné projevy Gesta Mimika

Psychologická a somatická poškození Manipulátor způsobuje psychické škody ve svém okolí Nikdo nemá právo na destrukci svého bližního Manipulátor nám odčerpává energii 90% lidí se stává obětí manipulátora 10% lidí je ve styku s manipulátorem lhostejných, přesto jim vadí obtížná komunikace s ním

Manipulace a stres Manipulátor je nejvýznamnějším zdrojem stresu ve vztazích Manipulátora musíme poznat Při komunikaci s ním je nutné se chovat asertivně

STRES Reakce organismu na určitou situaci Stres začíná vylučováním hormonů hypothalamu, hypofýzy a nadledvinek Hormony (adrenalin a kortikoidy) působí na srdeční činnost, dýchání, krevní tlak, svaly, játra, uvolňování glukozy a tuků, trávení

Příznaky stresové reakce Psychologická rovina (úzkost, deprese, únava, nechuť k jakékoliv činnosti) Somatická rovina (poruchy spánku, potíže s trávením, svalové napětí, žlučníkové potíže, kožní problémy, sexuální problémy, gynekologické potíže, kardiovaskulární příznaky, bolesti v kloubech) Chování (agresivita nebo útlum) Výkony (obtížné soustředění, výpadky paměti, zpomalená činnost, apatie, snížená výkonnost)

Charakteristické znaky manipulátora Navozuje pocit viny, dovolává se přitom rodinných vztahů, přátelství, lásky, zodpovědnosti atd. Přenáší zodpovědnost na druhé Nesděluje jasně své žádosti, potřeby, city, názory Odpovídá neurčitě Mění své názory, city podle situace nebo osoby, s níž mluví Své žádosti zakrývá logickými důvody Dává druhým najevo, že nesmějí nikdy měnit názor, musí být dokonalí, všechno vědět, reagovat okamžitě na žádosti a otázky

Charakteristické znaky manipulátora Zpochybňuje kvality, schopnosti a osobnost druhých, nenápadně je kritizuje, soudí, hovoří o nich s despektem Nechává své vzkazy vyřizovat jinými, telefonuje, mailuje, komunikuje písemně, vyhýbá se osobnímu rozhovoru Zasívá nesvár, podněcuje podezíravost, rozděluje druhé Dělá ze sebe oběť, vzbuzuje lítost druhých Nedbá na žádosti druhých, přestože tvrdí pravý opak Využívá morálních zásad druhých ve svůj prospěch Skrytě vyhrožuje nebo zcela otevřeně vydírá

Charakteristické znaky manipulátora Neomaleně mění téma uprostřed rozhovoru Vyhýbá se pracovním schůzkám a poradám , utíká z nich Zaměřuje se na neznalosti druhých, snaží se získat převahu Lže Hlásá lež, aby se dozvěděl pravdu, překrucuje výroky druhých Je egocentrický Závidí partnerovi i vlastním dětem Nesnáší kritiku, popírá i zcela zřejmá fakta Nedbá na práva, potřeby a přání druhých Velmi často žádá, vydává pokyny, nutí jednat druhé v časové tísni Jeho slovní projev zní logiky, postoje a činy svědčí o opaku Lichotí, dává dárečky, prokazuje nečekaně drobné úsluhy V jeho přítomnosti se lidé cítí nepříjemně a nesvobodně

Charakteristické znaky manipulátora Jde za svými cíli bezohledně na úkor druhých Přiměje nás dělat věci proti naší vůli Lidé, kteří ho znají, o něm neustále mluví, i když je nepřítomen