Hustota látky Mgr. Vendula Bílková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Advertisements

Hustota Hustota látky (Učebnice strana 86 – 89)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Matematika Objemy těles.
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/13 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Převody jednotek objemu Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Výpočet hustoty látky Hustotu látky můžeme vypočítat, známe-li hmotnost a objem tělesa, které je z dané látky zhotoveno. Vzorec pro výpočet hustoty je:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Určení látek - prakticky Z jaké je to látky???
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Objem Objem jako fyzikální veličina Měření objemu.
Objemové jednotky a jejich převody
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rovnice ve slovních úlohách IV.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Měření objemu pevného tělesa
VZTLAKOVÁ SÍLA VY_32_INOVACE_29_Vztlakova_sila_ulohy
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Jednotky objemu, délky a hmotnosti
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vlastnosti látek − hustota
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Hustota-výpočet objemu
zpracovaný v rámci projektu
Hustota Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Hustota 8. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Pohybová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VLASTNOSTI LÁTEK I délka, hmotnost.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Hustota-výpočet objemu
I.A Výpočet hmotnosti z hustoty
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výpočet hmotnosti tělesa
zpracovaný v rámci projektu
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
MATEMATIKA Objem a povrch jehlanu 2.
Vlastnosti látek − hustota
AUTOR: Mgr. Lenka Štěrbová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Hustota Máme tři krychličky o objemu 1 cm3. Krychličky jsou z různých materiálů. Pouhým potěžkáním zjistíme, že každá má jinou hmotnost. Měřením na vahách.
Autor: Mgr. Marie Hartmannová Název : VY_32_INOVACE_7B29Fy6_Hmotnost 1
Transkript prezentace:

Hustota látky Mgr. Vendula Bílková

Hustota hustotu označujeme ve fyzice ρ (čteme ró) hustota látky - určena hmotností 1 cm3 této látky jednotka hustoty: 𝒈 𝒄𝒎𝟑 (čteme – gram na krychlový centimetr) další jednotky hustoty: 𝒌𝒈 𝒎𝟑 (čteme – kilogram na krychlový metr)

Vztahy mezi jednotkami hustoty 1 𝒌𝒈 𝒎𝟑 = 1000 𝒈 1000000 𝒄𝒎𝟑 = 0,001 𝒈 𝒄𝒎𝟑 1 𝒈 𝒄𝒎𝟑 = 1000 𝒌𝒈 𝒎𝟑

Postup určení hustoty látky hmotnost tělesa objem tělesa ρ = m : V nebo ρ= 𝒎 𝑽 Hustotu látky, ze které je zhotoveno nějaké těleso, vypočítáme tak, že hmotnost tělesa dělíme jeho objemem. hustota

Pokusy – hustota látek a kapalin https://youtu.be/COdRgyq5roU https://youtu.be/COdRgyq5roU

Vzorový příklad výpočtu hustoty tělesa Hustota pevných látek: http://www.converter.cz/tabulky/hustota-pevne.htm

Výpočet hmotnosti tělesa m = ρ . V Hustota kapalin: http://www.converter.cz/tabulky/hustota-kapalin.htm

Zdroje Výpočet hustoty: Příklady na výpočet hustoty tělesa. In: Základní škola bratří Fričů Ondřejov [online]. Ondřejov: ZŠ Ondřejov, 2011 [cit. 2018-03-13]. Dostupné z: http://www.zsondrejov.cz/Vyuka/F-6H/Hustota_02.pdf Hustota - Pokusy: Farebná kvapalinová veža. In: O škole [online]. [cit. 2018-03-13]. Dostupné z: http://www.oskole.sk/?id_cat=3&clanok=18667 VOIGT, Tereza. Pokusy z chemie a fyziky - Odlišná hustota kapalin a pevných látek [online]. In: . 2014 [cit. 2018-03-13]. Dostupné z: https://youtu.be/COdRgyq5roU RŮŽENA KOLÁŘOVÁ a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: Prometheus, 2002. ISBN 978-807-1962-465.