FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

LEASING z pohledu daně z příjmu
Realizace projektů v praxi program OMEGA Praha.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek – odpisy (2. část) Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných.
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Daň z přidané hodnoty.
Daň z přidané hodnoty.
Způsobilé výdaje projektů
FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO SPORTU 2014 Dopady změn v daních z příjmů platných od 1.ledna 2014 na činnost sportovních svazů a organizací Jiří Topinka člen ekonomické.
Odvod DPH Příklad: Prodáme českému zákazníkovi naše zboží za Kč. Protože jsme plátci DPH, musíme tento obchod zdanit daní z přidané hodnoty, nejčastěji.
Účtování zásob „16“.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
DPPO Zdanění právnických osob se liší podle toho, zda se jedná o
Ing. Jan Škoda Biotechnologický ústav AV ČR, v. v. i. Vzdělávací program pro THS.
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Ing. Milena Smržová vedoucí oddělení kontroly realizace Účetnictví projektu.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výzkum & vývoj BIC Brno spol. s r. o., Podnikatelské a inovační centrum Cejl 62,602 00, Brno, Tel: , 1 Nepřímá.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Způsobilé a nezpůsobilé výdaje Jihomoravský kraj Oddělení evropských dotací Březen 2009.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje. Financování GP  Celková výše dotace: 100 % celkových způsobilých výdajů  Podíl EU: 85 %  Podíl SR: 15 % 
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Výroční zpráva o hospodaření UTB za rok Výroční zpráva o hospodaření zasedání AS Hospodářský výsledek UTB 2012 Hlavní činnost v.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Analýza hospodářského výsledku
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
FINANCOVÁNÍ KNIHOVNY PŘED ÉROU OPERAČNÍCH PROGRAMŮ
Obecná část daňového práva procesního I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obecná část daňového práva procesního I
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje

Odpočet na VaV - obsah Systém odpočtu na VaV v ČR Vybrané statistiky ČR Mezinárodní srovnání schémat odpočtu na VaV Aktuální situace a budoucnost odpočtu na VaV v ČR Diskuze Kontroly odpočtu na VaV, přístup FÚ a problematické oblasti Plánované legislativní změny, jejich dopady, rizika

Systém odpočtu na VaV ČR

Odpočet na VaV - úvod Nástroj pro financování firemního vývoje a výzkumu V české legislativě od r. 2005: §34 odst. 4 a 5, č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů Náklady spojené s VaV jsou podruhé odečteny od daňového základu = snížení daňové povinnosti V roce 2014 a 2016 novelizace za účelem zvýšení podpory poplatníka (uplatnitelnost služeb výzkumných organizací, nákladů na certifikaci a 110% meziročního rozdílu nákladů) V roce 2018 významná novelizace – aktuálně v legislativním procesu VaV odpočet vyžaduje přípravu řádné dokumentace: VaV projekt, oddělená evidence VaV nákladů Na odpočet VaV má při splnění legislativních požadavků každá společnost právní nárok Odpočet na VaV může být kontrolován finančním úřadem

Odpočet na VaV - výpočet úspory Poplatník může uplatnit odpočet od základu daně z příjmů ve výši 100 % výdajů (110% meziročního nárůstu) vynaložených při realizaci projektů výzkumu a vývoje. Tyto výdaje se podruhé odečtou od základu daně. Aktuální sazba daně z příjmu právnických osob je 19%. Z každého 1 000 000 Kč výdajů na VaV tak vzniká úspora 190 000 Kč.

Odpočet na VaV - parametry VaV Produktové Technologické Procesní Environmentální Interní VaV Zakázkový VaV

Odpočet na VaV - uplatnitelné náklady Osobní výdaje Mzdy zaměstnanců Zákonné odvody zaměstnanců Odměna na základě DPP Odměna na základě DPČ Zvýšení pohyblivé části mzdy Cestovní náhrady zaměstnanců Provozní výdaje Materiál výrobní, testovací, komponenty účtované „do spotřeby (501)“ Drobný hmotný a nehmotný majetek Zásoby Elektrická energie, teplo, plyn Telekomunikační poplatky, vodné, stočné Odborná literatura Majetek Daňové odpisy DHM Daňové odpisy DHNM Splátky finančního leasingu Další Služby od tzv. výzkumných organizací Certifikace výsledků VaV

Odpočet na VaV - výhody Hlavní výhody VaV odpočtu K VaV není nutné vést oddělenou účetní evidenci Nemusí jít o mezinárodně unikátní vývojové řešení Lze uplatňovat zakázkový VaV hrazený odběratelem Ve společnosti nemusí existovat vývojové oddělení Na VaV odpočet je právní nárok, lze ho uplatnit každoročně Je využitelný pro všechna odvětví a pro různé typy projektů Umožňuje uplatnit široké spektrum nákladů bez maximální hranice V případě ztráty lze přenést úsporu do dalších let

Vybrané statistiky ČR

Odpočet na VaV – vývoj v ČR

Odpočet na VaV – kraje a velikost v roce 2016

Odpočet na VaV – odvětví v roce 2016

Mezinárodní kontext odpočtu na VaV

Odpočet na VaV – mezinárodní srovnání

Odpočet na VaV – mezinárodní srovnání

Odpočet na VaV – mezinárodní srovnání

Odpočet na VaV – mezinárodní srovnání

Diskuze Tomáš Uhlíř tuhlir@ayming.com + 420 773 667 644 AYMING