Software Mgr. Václav Chvál.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
L ICENCE SOFTWARU. O BSAH Open source software Freeware Donationware Plná verze Trial Shareware Demo.
Advertisements

Licence softwaru (8). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
 Mobilní telefony umožňují spojení s pevnou telefonní sítí přímo volbou telefonního čísla na vestavěné klávesnici. Nejnovější mobily používají kombinaci.
Použití počítačů NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Téma: Viry, antivirová ochrana,spamy – 1. část Vypracoval/a: Ing. Jana Wasserbauerová.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Počítačová grafika Úvod do základů počítačové grafiky.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VY_32_inovace_01_infpojmynet1_01 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola - adresa:Základní.
Popis produktu: Momentálně nejlepší all-in-one (tzn. vše v monitoru) na trhu Zařízení perfektně integruje osobní počítač do moderního širokoúhlého displeje.
DUM- digitální učební materiál. Co je to? ● nejčastěji pracovní list, prezentace, video audio ukázka ● nenahrazuje výuku ! - pouze doplňuje a podporuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_46_Inf8_9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Licence softwaru.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
Formáty souborů (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Snímek 1 PowerPoint2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft PowerPoint 2016 – 2. část.
Hudson ● Popis mé práce ● Postup práce ● Zhodnocení ● Dohoda příspívajícího - SCA Nguyen Quang Huy Open Source Programování Otevřená Informatika.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT3 Vytvořeno:3. 7.
Microsoft Office 2010 Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce: , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Licence - povolení, oprávnění, svolení k užití programu - hranice mezi legálním užíváním, krádeží, přestupky z nedbalosti - za jejich použití (případně.
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Svobodný software Alternativy ke komerčním produktům Operační systémy
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
16.1 Dokument v digitální podobě
Architektura operačních systémů
INFORMATIKA - Test č.2 VY_32_INOVACE_05
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informace a informační zdroje
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
INFORMATIKA – použití počítačů
Software počítače – opakování
Grafické programy - opakování
Informace a informační zdroje
Operační systémy soubory, zkratky
Inf Operační systémy a jejich funkce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Teoretické pojmy z výpočetní techniky
E-knihy z pohledu autorského zákona
Přístupový systém aneb kontrola vstupů
Software počítače 1 - opakování
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytváření pracovního listu pro projekt
INFORMATIKA – základní pojmy v informatice
SOFTWARE.
Licencie programov Precvičenie pojmov.
Základní komponenty počítače
Opakování učiva pro 9. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní obeznámení s programem
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Digitální učební materiál
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Transkript prezentace:

Software Mgr. Václav Chvál

Software Otázky: Co to je software? Jaké druhy softwaru znáš?

Software Je programové vybavení počítače. Tvoří nehmotnou část počítače, ale nezbytnou! Software jsou všechna data a programy, která jsou zaznamenána na pevném disku nebo jiném paměťovém médiu.

Software Systémový software Firmware: software obsažený v hardware (BIOS, firmware vstupně- výstupních zařízení,…) Operační systém – spravuje počítač, vytváří prostředí pro programy (např. ovladače zařízení, pomocné systémové nástroje – nastavení oprávnění, formátování disků, …)

Software Aplikační software Kancelářské balíky – textový editor, tabulkový procesor, prezentační program,… Grafické programy – vektorový graf. editor, bitmapový graf. editor,… Vývojové nástroje – vývojové prostředí, překladač Zábavní software – počítačové hry, přehrávače digitálního zvuku a videa

Softwarová licence Právní nástroj nebo smlouva, která umožňuje uživateli používat nebo redistribuovat určitý software s přesně stanovenými podmínkami.

Licence Jaké znáte druhy licencí?

Freeware Užívání programu zdarma Autor si ponechává autorská práva Pravidla užívání jsou definována v licenční smlouvě, např., že software nebude použit pro komerční účely, jen pro osobní potřebu, atd.

Donationware Podobný jako freeware, ale autor zároveň žádá uživatele o příspěvek na své konto nebo na dobročinné účely

Open source software Je software s otevřeným zdrojovým kódem Tedy nejen dostupný zdrojový kód, ale možnost jej i legálně upravovat

Shareware Je označení pro software chráněný autorským právem Je možné jej volně distribuovat Často jako DVD příloha k časopisům Uživatel má čas si software vyzkoušet Pak se musí řídit podle licence – zaplatit si produkt, zaregistrovat se

Shareware - demoverze Časově omezený (trialware) Funkčně omezený Programy, které mají integrovanou reklamu (Adware) Často u her

Komerční software Je šířen za úplatu Často bývá omezen počtem instalací Příklady: Microsoft Windows, Microsoft Office, Adobe Photoshop

Zdroje S počítačem nejen k maturitě, Pavel Navrátil a Michal Jiříček www.wikipedie.cz

Děkuji za pozornost!