Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže"— Transkript prezentace:

1 EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
VY_32_ZAZNAM_ICT2.02 Základní škola , Znojmo, Mládeže EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo III/2 Zpracoval Petr Faltus Název produktu Slovníček pojmů Volně šiřitelné programy Číslo produktu 2 Použito

2 Volně šiřitelné programy
Slovníček pojmů Volně šiřitelné programy

3 Volně šiřitelné programy, za něž se nemusí platit, ale které lze přesto legálně používat, se dále dělí do dílčích skupin.

4 Skupiny Shareware a trialware Demoverze (demoware) Freeware
Donationware Cardware, beerware Adware Open-source

5 Shareware a trialware Programy, které jsou bezplatně k dispozici jenom k vyzkoušení. Tím autoři umožňují uživatelům nekupovat zajíce v pytli. Rozdíl mezi sharewarem a trialwarem je v tom, že trialware by měl mít nastaven pevný limit, po jehož dosažení program přestane fungovat. Může to být počet dnů od instalace programu nebo počet jeho spuštění.

6 Demoverze Na rozdíl od sharewaru a trialwaru demoverze nemá všechny funkce plné verze. Užití demoverze zpravidla nebývá časově omezeno. S demoverzemi se lze nejčastěji setkat u počítačových her.

7 Freeware Tyto programy lze legálně šířit a užívat bez jakýchkoliv poplatků. Nemají žádná funkční nebo časová omezení. Nesmí se pouze pozměňovat a šířit za úplatu.

8 Donationware Tyto programy lze volně šířit a používat podobně jako freeware. Autor však ocení finanční příspěvek jako odměnu od spokojených uživatelů. Poplatek je však nepovinný a program můžete používat i bez jeho uhrazení.

9 Cardware, beerware Patří k raritám. Jedná se vlastně o freeware, ale s malou podmínkou. Autor cardwaru žádá za bezplatné poskytnutí programu zaslání pohledu. V případě beerwaru mají uživatelé autorovi zakoupit pivo, nebo jej alespoň vypít na jeho zdraví. Je to takový vtípek-recese.

10 Adware Je to freeware, který obsahuje reklamu na které autor vydělává. Zobrazuje se však jen během používání daného programu a nedochází k žádným nekalým zásahům do systému. To se může objevit u některých záškodnických programů, díky kterým se tento termín zprofanoval.

11 Open-source Zařazení mezi open-source znamená, že program má otevřený zdrojový kód, z něhož mohou za určitých podmínek čerpat tvůrci dalších programů. Není tím však už explicitně řečeno, že je možné používat zdarma. Problematika programů open-source je velmi komplikovaná, ale to platí hlavně pro vývojáře.

12 A ještě jeden termín navíc.
Svobodný software Svobodný software je software, ke kterému je k dispozici také zdrojový kód, spolu s právem tento software používat, modifikovat a distribuovat. Vzhledem k rozsahu práv zaručených svobodnou licencí není nabytí svobodné licence podmíněno poskytnutím finančního nebo jiného plnění držiteli autorských práv.

13 Zdroj: Časopis Počítač pro každého 16/2010


Stáhnout ppt "EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže"

Podobné prezentace


Reklamy Google