OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA OBALU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Advertisements

Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Nařízení EU o poskytování informací spotřebiteli na obalech potravin – upřesňující stanoviska Ing. Jindra Jirešová
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Provozovny společného stravování
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011
Přehled nejdůležitějších novinek
Portál naměřených dat 13. – , Říčany u Prahy Josef Mádlo.
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Potravinářské zbožíznalství
Diferencované stravování
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN VÝŽIVOVÉ HODNOTY NA OBALU KRISTINA JÜNGLINGOVÁ

BALENÍ POTRAVIN

OBAL = Ochranný povlak, materiál na předmětech - Jeden z prostředků prodloužení údržnosti potravin Obr 2 Obr 1

PROSTŘEDEK KOMUNIKAČNÍ VYTVOŘENÍ RACIONÁLNÍ MANIPULAČNÍ JEDNOTKY VÝZNAM A FUNKCE OBALU PROSTŘEDEK KOMUNIKAČNÍ VYTVOŘENÍ RACIONÁLNÍ MANIPULAČNÍ JEDNOTKY OCHRANA Před chemickými, fyzikálními nebo biologickými vlivy Zajišťuje hygienické nároky během výroby, skladování a distribuce Přeprava přizpůsobená hmotností, tvarem i konstrukcí Zdroj informací pro spotřebitele Estetika Uplatnění výrobku na trhu

OBALOVÉ PROSTŘEDKY KOVY TKANINY DŘEVO Obr 4 Obr 5 Obr 3

OBALOVÉ PROSTŘEDKY PLAST SKLO PAPÍR Obr 7 Obr 8 Obr 6

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN

LEGISLATIVA Zákon o potravinách č. 110/97Sb. Nařízení 1169/2011/ES Platné od 12/2011, využívá se od 12/2014 Výživové hodnoty od 12/2016 Mleté maso od 2014 Nařízení 1169/2011/ES Potraviny balené výrobcem Potraviny balené v prodejně Potraviny nebalené

OZNAČOVÁNÍ POTRAVIN Označování potravin patří k prioritám evropského potravinového práva Údaje na obalech mají poskytovat informace spotřebiteli Informace nesmí být zavádějící Obr 9 Klamavé zboží

ÚDAJE NA OBALECH Důraz na: Složení, které může být škodlivé pro zdraví, určité skupiny spotřebitelů Trvanlivost, uchovávání a bezpečné použití Dopad na zdraví, včetně rizik a důsledků vyplývajících ze škodlivé a nebezpečné konzumace určité potraviny Informace o výživových vlastnostech, umožňující spotřebitelům, včetně spotřebitelů se zvláštními požadavky na výživu, provádět informovaný výběr potraviny

ÚDAJE NA OBALECH Obr 10 Etiketa jogurtu Výživové hodnoty Obr 11 Etiketa limonády Alergeny Trvanlivost Škodlivá látka Zdravotní rizika

OZNAČOVÁNÍ BALENÝCH POTRAVIN Obr 12 Etiketa jogurtu Vnější obal Viditelné Čitelné Nesmazatelné Neodstranitelné Nezakryté Český jazyk(kromě obchodního názvu) Nesmí uvádět v omyl U potravin živočišného původu – Identifikační značka zdravotní nezávadnosti Obr 13 Identifikační značka

POVINNÉ ÚDAJE Podle nařízení 1169/2011/EU mezi povinné údaje na obalech řadíme: Název potraviny Seznam složek Uvedení každé látky způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě Množství určitých složek nebo skupin složek (v případě jejich zdůraznění) Čisté množství potraviny Datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti Zvláštní podmínky uchovávání nebo podmínky použití

POVINNÉ ÚDAJE Podle nařízení 1169/2011/EU mezi povinné údaje na obalech řadíme: Jméno nebo obchodní název a adresu PPP (Provozovatel Potravinářského Podniku), který je za potraviny odpovědný Zemi původu nebo místo původu ve vyjmenovaných případech Návod k použití v případě potraviny, kterou by bez tohoto návodu bylo obtížné odpovídajícím způsobem použít U nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 % objemových skutečný obsah alkoholu v procentech objemových Výživové údaje Třída jakosti (jen ve stanovených případech).

Obr 14 Polotučné mléko Tesco NÁZEV

Obr 15 Polotučné mléko Tesco Výživové údaje Identifikační značka o zdravotní nezávadnosti

Obr 16 Polotučné mléko Tesco Seznam složek,skladování, trvanlivost, Země výroby, prodávající Množství

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE

LEGISLATIVA Od roku 2016 POVINNÉ uvádění VÝŽIVOVÝCH HODNOT na všech potravinách Povinné údaje – na 100 g nebo 100 ml Výživová hodnota se stanoví rozborem nebo výpočtem na základně složení nebo z literárních údajů Energetická hodnota se stanoví výpočtem z přepočítávacích koeficientů(na 1 g). Výživová hodnota se udává jako PRŮMĚRNÁ HODNOTA

LEGISLATIVA Obr 17 – Tabulka povinných vyživovacích údajů

LEGISLATIVA Dle definice v příloze nařízení 1169/2011/EU: TUKY – lipidy, fosfolipidy NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY- mastné kyseliny bez dvojné vazby SACHARIDY-všechny metabolizovány sacharidy, včetně polyalkoholů CUKRY-monosacharidy a disacharidy, výjimka polysacharidy POLYALKOHOLY-alkoholy s více než dvě OH-skupiny BÍLKOVINY-obsah bílkovin podle N x 6,25 SŮL-obsah soli podle Na x 2,5

DOPLŇUJICÍ INFORMACE K výživovým hodnotám lze doplnit další údaje dalších živin: MONONENASYCENÉ MK POLYNENASYCENÉ MK POLYALKOHOLY ŠKROB VLÁKNINA VITAMINY nebo MINERÁLNÍ ALKOHOLY !!nesmí se uvádět CHOLESTEROL a TRANS-NENASYCENÉ MK!! Obr 18– Tabulka povinných a doplňujicích vyživovacích údajů

JAK JE NA OBALE OZNAČÍM? Uvádí se v ZORNÉM poli obalu jako Tabulka, ikonka Velikost písma 1,2 mm Obr 20 Tabulka výživových hodnot na tobolkách Obr 19 Tabulka výživových hodnot na limonádě

POŽADOVANÝ DENNÍ PŘÍJEM ŽIVIN = daný z referenčních hodnot DDD(doporučený denní příjem) DDD=GDA – Guideline Daily Amount =RDA – Recommended Diatery Allowance - Označuje se * a v % Obr 22 GDA Obr 21 GDA

GDA=DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA Obr 23 GDA

KDY JE NEUVÁDÍME? 19 KATEGORIÍ Příklady: káva, kávoviny, čaje Byliny, koření a jejich směsi Přídatné látky, pomocné látky Žvýkačky Nezpracované jednosložkové produkty Nebalené Doplňky stravy Produkty s plochou obalu menší než 25 cm2

ETIKETY Obr 24 Tabulka výživových hodnot oplatek Opavia Obr 25 Koření

VÝŽIVOVÁ A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ

CO TO JSOU VÝŽIVOVÁ A ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ? Výživovým tvrzením se rozumí každé tvrzení, které uvádí nebo ze kterého vyplývá, že potravina má určitě prospěšně výživové vlastnosti v důsledku: ENERGETICKÉ HODNOTY, kterou ŽIVIN ČI JINÝCH LÁTEK, které Obsahuje Obsahuje ve snížen či zvýšené míře nebi Neobsahuje Poskytuje Poskytuje ve snížené či zvýšené míře nebo Neposkytuje Zdravotním tvrzením se uvádí souvislost mezi kategorií potravin, potravinou nebo některou z jejích složek a zdravím. Zdravotní tvrzení jsou zakázaná, pokud nejsou schválená a neodpovídají požadavkům nařízení 1924/2006/ES.

TVRZENÍ NESMĚJÍ Být nepravdivá, dvojmyslná nebo klamavá Nabádat k nadměrné konzumaci určité potraviny nebo nadměrnou konzumaci omlouvat Odkazovat na změny tělesných funkcí, které by mohly u spotřebitelů vzbuzovat, nebo zneužívat strach pomocí textu nebo prostřednictvím obrazového, grafického či symbolického znázornění

TVRZENÍ MUSÍ Na základě vědeckých údajů k níž se tvrzení vztahuje je prokázán výživový či fyziologický účinek Živina nebo jiná látka vyvolává uváděný výživový nebo fyziologický účinek Vždy uvádíme procento DDD Pokud se jendá o minerální látky či vitaminy uvádíme % referenčních příjmů/ 100 g/100 ml – pouze <15%

PŘÍKLADY Energetická hodnota: Příklady jsou vztahovány na pevnou konzistenci potravin Energetická hodnota: S NÍZKOU ENERGETICKOU HODNOTOU – <40kcal/100g SE SNÍŽENOU ENERGETICKOU HODNOTOU – o 30% méně BEZ ENERGETICKÉ HODNOTY - <4 kcal/100g Tuky: S NÍZKÝM OBSAHEM TUKU - <3 g/100g BEZ TUKU -<0,5g/100g S NÍZKÝM OBSAHEM NASYCENÝCH TUKŮ – do 1,5g/100g BEZ NASYCENÝCH TUKŮ – do 0,1g/100g

PŘÍKLADY Cukr: S NÍZKÝM OBSAHEM CUKRŮ – 5g/100g BEZ CUKRŮ- < 0,5g/100g BEZ PŘÍDAVKU CUKRŮ – pouze přirozeně se vykytující Sodík, sůl: S NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI - <0,12 g/100g S VELMI NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI - <0,04g/100g BEZ SODÍKU/BEZ SOLI-<0,005g/100g

Obr 27 Potravina s nízkým obsahem tuku Obr 28 Potravina s nízkým obsahem laktózy Obr 26 Potravina s nízkým obsahem cukru

ZDROJ Knižní zdroj: Pavel, K.; Karel, M.; Michal, V.; et al. Přehled tradičních potravinářských výrob, 1st ed.; KEY Publishing s.r.o.: Ostrava, 2012. Jana, D.; Pavel, K.; et al. Potravinářské zbožíznalství, 1st ed.; KEY Publishing s.r.o.: Ostrava, 2014. Internetový zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Obal http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Znaceni_GDA_MZe.pdf https://www.ferpotravina.cz/ http://www.reformulace.cz/images/1169_2011.pdf https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=celex%3A32011R1169 Přednášky: Přednášky - Míková Kamila doc. Ing. CSc. - prof. Ing. Vladimír KOCOUREK, CSc.

Obrázky: Obr 1: www.newdimensionlabels.com/shop-by-market/food-and-beverage Obr 2: www.varimenacestach.blogerka.cz/Vareni-na-cestach/Baleni-potravin Obr 3: www.svetbaleni.cz/2015/02/25/potraviny-v-netradicnich-obalech/ Obr 4: www.paketo.cz/jutovy-pytel-500x800-mm/ Obr 5: www.natura-sciences.com/sante/bisphenol-a-lanses-rend-son-jugement.html Obr 6: www.obaly-vyskov.cz/index.php/obalove-materialy/kartonove-obaly Obr 7: www.baltelevneji.cz/obaly/obalove-materialy Obr 8: www.nabidky.edb.cz/Nabidka-33077-Jednorazove-plastove-obaly-na-potraviny-Olomouc Obr 9: www.potravinynapranyri.cz Obr 10: www.zpravy.aktualne.cz/ekonomika/nove-obaly-potravin/r~e047b42a005e11e49e9f002590604f2e/r~a258ef00005c11e4973a0025900fea04/?redirected=1542460644 Obr 11: www.pluska.sk/slovensko/spolocnost/tato-limonada-moze-uskodit-detom.html?forward=sk_mobil_clanok.jsp Obr 12: www.coopclub.cz/coop-dobre-jistoty/co-take-najdete-na-obalech-vyrobku-coop-dobre-jistoty/ Obr 13: http://www.bezpecnostpotravin.cz/stranka/oznacovani-potravin2.aspx Obr 14,15,16: Vlastní zdroj Obr 17 –Dostálová Jana, Kadlec Pavel a kolektiv. Potravinářské zbožíznalství. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2 Obr 18 - www.svet-potravin.cz/shared/clanky/3910/5_vyzivove_hodnoty.jpg Obr 19 –www.svetetiket.cz/wp-content/uploads/2016/04/GDA2.jpg Obr 20 - www.nezestarni.cz/images_obsah/produkty/ostatni/a_4_invita-skin-beauty-tabulka.jpg Obr 21 a 22.23 - www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/Znaceni_GDA_MZe.pdf Obr 24 – Vlastní zdroj Obr 25 –https://www.ferpotravina.cz/korenici-smesy/grilovaci-koreni-bez-soli Obr 26-https://sklenicezdravi.cz/image/cache/data/products/Rakytnik/11_PCHRzs-500x500.JPG Obr 27-https://diskety.cz/img/madeta/ma_300/13716.jpeg Obr 28 - https://diskety.cz/img/madeta/ma_300/18028.jpeg