Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Číslo materiálu 4 – Spotřeba název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Autor Ing. Gabriela Bendová Karpytová Tematický celek Základní ekonomické pojmy Ročník I. ročník, učňovský obor – kuchař, číšník Datum tvorby Září 2013 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01
Anotace: Tento materiál slouží k pochopení základních ekonomických pojmů, jako je spotřeba a její dělení (druhy). K prezentaci je vhodné poskytnout doplňující komentář. Metodické pokyny: Materiál je vytvořen jako prezentace v programu MS PowerPoint. Pro jeho využití je potřeba mít k dispozici počítač nebo notebook, dataprojektor, promítací plochu a příslušné programové vybavení.
Spotřeba
Podle toho, kde se produkty spotřebovávají rozeznáváme: Spotřeba je proces, ve kterém se výrobky spotřebovávají (fyzicky znehodnocují), a tak se uspokojují lidské potřeby. Podle toho, kde se produkty spotřebovávají rozeznáváme: Výrobní spotřebu = spotřeba při výrobě nových statků a při poskytování služeb (např. spotřeba barvy při barvení vlasů kadeřnicí) Nevýrobní spotřebu = konečná spotřeba, při které dochází k přímému uspokojování potřeb lidí
Nevýrobní spotřebu dále dělíme na: Spotřebu individuální = spotřeba jednotlivce, např. spotřeba jídla, obuvi, oděvu… Spotřebu společenskou = spotřeba celé společnosti, např. školství, zdravotnictví, veřejné osvětlení…
Spotřebu lze též dělit na: Spotřebu jednorázovou = jídlo, suroviny, energie… Spotřebu postupnou (neboli opotřebení) = opotřebení nábytku, strojů, budov…
LITERATURA MACH, Josef. Ekonomika pro střední odborná učiliště obor kuchař/číšník. 3. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2011. ISBN 978-80-7373-034-5