Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Litosféra Kamenný obal Země.
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Šablony geologie 22. Vznik a stavba země
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
STAVBA ZEMĚ.
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Země ve vesmíru Digitalizace výuky Příjemce
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Stavba Země Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 9
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
STAVBA ZEMĚ.
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
GEOLOGIE, GEOLOGICKÉ VĚDY
GEOLOGIE – VĚDA O ZEMI.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Litosféra a desková tektonika
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
KRAJINNÁ SFÉRA.
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
ZEMĚ Vytvořili David Fousek a Michal Souček. OBRÁZEK ZEMĚ.
Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Šablony GEOLOGIE 23. Nejstarší období vývoje Země
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
Vznik pevnin Pohyby pevnin.
Stavba zemského tělesa
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Stavba Země Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Základní ekologické pojmy. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Geologické vědy zkoumají neživou přírodu = základní podmínky pro život organismů, zdroj nerostných surovin Mineralogie – nauka o nerostech.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Země – modrá planeta.
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PLANETA ZEMĚ.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Geografie Krajinná sféra
LITOSFÉRA.
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
Přírodní složky a oblasti Země
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Vznik Sluneční soustavy, vznik života na Zemi
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_ Pr.9.We. 29_Stavba_zemskeho_telesa Datum: 1. 9. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489 Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Prezentaci je možno použít k seznámení s učivem o stavbě zemského tělesa, případně k opakování nebo shrnutí učiva.

Stavba zemského tělesa

1. Země jako planeta: Země je třetí planeta sluneční soustavy, zároveň největší terestrická planeta v soustavě a jediné planetární těleso, na němž je dle současných vědeckých poznatků potvrzen život. Země nejspíše vznikla před 4,6 miliardami let. Země se skládá z jednotlivých zemských sfér, které probereme podrobněji. Sféry se dynamicky mění, probíhají v nich geologické děje, hlavně v oblasti litosféry.

2. Části zemského tělesa - geosféry Tvar Země je nedokonalá koule s poloměrem 6378 km, uprostřed se nachází malé pevné jádro obklopené polotekutým vnějším jádrem, dále pak pláštěm a zemskou kůrou, která se dělí na oceánskou a kontinentální neboli pevninskou. Zemská kůra je tvořena litosférickými deskami, které jsou v neustálém pohybu. Na povrchu Země se vyskytuje hydrosféra v podobě souvislého oceánu kapalné vody, který zabírá přibližně 2/3 zemského povrchu. Na velmi úzkém pásu rozhraní mezi litosférou a atmosférou se nachází biosféra, živý obal Země, který je tvořen živými organismy. Jeho činností došlo k přeměně části litosféry na půdní obal Země tzv. pedosféru. Celou planetu obklopuje hustá atmosféra tvořená převážně dusíkem a kyslíkem vytvářející směs obvykle nazývanou jako vzduch.

a) Zemské jádro: Jádro se dělí na dvě části – vnitřní jádro s poloměrem ~1250 km a tekuté vnější jádro o poloměru ~3500 km, které se rozprostírá kolem něj. Všeobecně se předpokládá, že vnitřní jádro je pevné a složené především ze železa a z menší části z niklu Na jádro tak připadá okolo 31 % celkové hmotnosti Země. Poslední důkazy naznačují, že vnitřní jádro Země nejspíš rotuje poněkud rychleji než zbytek planety. Z jádra se neustále uvolňuje značné množství akumulovaného tepla, které má za následek pohyb roztaveného materiálu v zemském tělese Zemské jádro je žhavější, než vědci předpokládali, teplota tam podle novách výzkumů dosahuje 6000 stupňů Celsia, což je o 1000 více, než vědci zjistili na základě jiného pokusu před 20 lety.

b) Zemský plášť: Zemský plášť je jedna z vrstev Země, shora vymezená zemskou kůrou a zespodu zemským jádrem. Lze ho rozdělit na svrchní a spodní plášť. Většinu současných poznatků o plášti se podařilo získat během 20. století podrobnou analýzou příchodů seismických vln. V plášti probíhá neustále plášťová konvekce, která souvisí s deskovou tektonikou a jejíž obraz můžeme získat pomocí seismické tomografie. Zemský plášť jako celé těleso tvoří přibližně 69 % zemské hmotnosti a 84 % celkového objemu. Plášť Země tvoří převážně těžké minerály, podobné těm, jež jsou přítomny i v zemské kůře.

Průřez zemským tělesem:

c) Zemská kůra: Zemská kůra tvoří nejsvrchnější obal zemského tělesa. Ve srovnání s jádrem a zemským pláštěm je její mocnost minimální. Zemskou kůru můžeme rozdělit na kontinentální (pevninskou) a oceánskou. Zemská kůra je rozdělená na litosférické desky, které se vůči sobě různě posunují. S pohybem litosférických desek se pohybují i kontinenty. Jako první vyslovil myšlenku pohybu kontinentů (kontinentální drift) Alfred Lother Wegener v roce 1912. Aby byla zachována rovnováha, musí kůra někde zanikat. Zemská kůra zaniká tam, kde se dvě litosférické desky posunují proti sobě. Zemská kůra a svrchní část pláště se označuje jako litosféra – horninový obal Země. Je zdrojem našeho nerostného bohatství – hornin a nerostů (minerálů ).

Důležité vědní obory: Mineralogie: studuje vlastnosti minerálů (chemické složení, barva, tvrdost, vryp, lesk, štěpnost, lom, hustota, krystalová soustava). Petrologie: má velmi úzký vztah k mineralogii, protože horniny se ve většině případů skládají z minerálů. Petrologie zkoumá horniny z různých hledisek, jejich popisem se zabývá obor petrografie. Geologie: věda o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.

Použité odkazy: http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemsk%C3%BD_pl%C3 %A1%C5%A1%C5%A5 http://cs.wikipedia.org/wiki/Zemsk%C3%A9_j%C3% A1dro http://www.national-geographic.cz/detail/zemske- jadro-je-mnohem-zhavejsi-nez-vedci-odhadovali- 42044/ http://www.gweb.cz/geologie/petrologie/ http://www.gweb.cz/clanky/clanek-34/ http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pr%C5%AF %C5%99ez_Zem%C3%AD.png