Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce"— Transkript prezentace:

1 Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
DO NITRA ZEMĚ Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce

2

3 Na obrázku je znázorněna stavba Země
Na obrázku je znázorněna stavba Země. Vlevo jsou rozměry jednotlivých obalů zmenšeny. Jaká je tloušťka zemské kůry oproti ostatním obalům?

4 KŮRA PLÁŠŤ JÁDRO

5 Pohybující se kontinenty
Litosférické desky se pohybují (velmi pomalu). Jejich pohyb způsobuje žhavé nitro Země. Na zemi můžeme rozeznat místa, kde zemská kůra vzniká (středooceánské hřbety) a zaniká (hlubokomořské příkopy). Na okrajích desek dochází často k zemětřesné a sopečné činnosti. Rozložení zemských (litosférických) desek

6 Rozhraní mezi dvěma deskami může být divergentní, konvergentní nebo transformní.
Na divergentních rozhraních se kůra roztahuje, tenčí a trhá působením vystupujícího materiálu; vznikne středooceánský hřbet s riftovým údolím, kterým vystupuje bazaltová láva. Na konvergentních rozhraních se desky naopak srážejí. Setká-li se kontinentální kůra s oceánskou, podsune se těžší oceánská kůra pod lehčí kontinentální a v předpolí vznikne hlubokomořský příkop. Kontinentální kůra může být současně stlačena, vzroste její mocnost a vznikne hroské pásmo podél pobřeží. S poklesem oceánské kůry do pláště se při okraji kontinentu objeví vulkanická aktivita. Setkají-li se dvě oceánské desky, starší a těžší se podsune pod mladší a vznikne oblouk vulkanických ostrovů. Transformní rozhraní vzniká tehdy, když se dvě desky pohybují rovnoběžně vedle sebe; kůra nevzniká ani nezaniká a neobjevuje se ani sopečná činnost. Rozhraní tohoto typu vznikají tektonickým odsazením části divergentních rozhraní a jsou doprovázena rozsáhlými zónami zlomů.

7 Pohyby desek 1) Rozbíhání litosférických desek 2) Sbíhání desek
Obě oceánské – hlubokomořské příkopy Oceánská pod pevninskou (sopečná činnost a zemětřesení (Andy) Obě pevninské – „růst“ pohoří (Himaláje)

8 Zápis: Do Nitra Země Zemi tvoří tři části: jádro, plášť, zemská kůra (+obrázek) Litosféra = zemská kůra a svrchní plášť: (+obrázek) pevninská kůra (mocnější až 100 km) oceánská kůra (slabší do 6 km) Litosféra je rozlámána na desky, které se pohybují: pohyby desek (vznik a zánik litosféry) sopečná a zemětřesná činnost

9 JÁDRO Dělíme na: vnitřní (Fe, Ni) teplota 6000˚ C je pevné díky obrovskému okolnímu tlaku vnější jádro (polotekuté „roztavené“ Fe, Ni) Rotace pevného jádra v roztaveném vnějším jádru vytváří magnetické pole Země (obrázek dole).

10 PLÁŠŤ Dělíme na: vnější plášť – teplota 1500˚C, je tekutý a „plave“ a pohybuje se po něm litosférické desky vnitřní plášť – teplota 3000˚C, hustá konzistence V plášti probíhá neustále plášťová konvekce, která souvisí s deskovou tektonikou.

11 ZEMSKÁ KŮRA Je nejsvrchnější tenký pevný obal na povrchu Země. Není všude stejná mocná dělíme ji na: oceánskou kůru – mocnost od 0 do 6km je tvořená čedičem pevninská kůra – mocnost od 20 do 100km, tvořena převážně žulou Zastoupení hornin v zemské kůře km 6 km


Stáhnout ppt "Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce"

Podobné prezentace


Reklamy Google