Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_02_Litosféra Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Litosféra Ročník: ročník Klíčová slova: litosféra, zemská kůra, zemský pášť, zemské jádro

2 Anotace Litosféra Žáci se seznámí se složením jednotlivých vrstev Země a rozmístěním litosférických desek.

3 LITOSFÉRA nejsvrchnější část pevného tělesa Země

4 Animace pohybu kontinentů
Pangea rozpadla na dvě části: jižní část Gondwanu a severní část Laurasii Pozemské kontinenty neměly vždy tvar a polohu, jakou známe dnes. Díky pohybu litosférických desek se během historie Země přesouvaly, narážely do sebe, nebo se naopak rozpadaly.

5 kůry pláště jádra Zemské těleso se skládá ze tří soustředných sfér:
pevninské oceánské Průřez Zemí

6 Pamatuješ si, ze kterých částí se skládá naše Země?
Průřez Zemí Čemu je stavba země podobná? Nepřipadá ti, že se tak trochu podobá stavbě vajíčka? Zkus popsat jejich podobnost.

7 Do jaké hloubky sahá zemský plášť? Co tvoří litosféru?
Podívej se na obrázek. Do jaké hloubky sahá zemský plášť? Co tvoří litosféru? Která zemská kůra je mocnější – oceánská nebo pevninská? Po které plastické části se pohybují litosférické desky?

8 Oceánská kůra se nachází většinou pod hladinou oceánů či moří.
Oproti kontinentální kůře má menší mocnost, která se v průměru pohybuje mezi 5–10 kilometry. Je ale hustší, což ji více „boří“ do plastické astenosféry. Kontinentální kůra je vyvinuta pod pevninami a má oproti oceánské kůře větší mocnost – průměrně 35 km, ale extrémy dosahují až 90 km. kontinentální kůra oceánská kůra astenosféra

9 Litosféra není celistvá, ale je rozlámaná na
litosférické desky.

10 Mohou se : přibližovat ( podsouvat ) oddalovat třít o sebe
Kolik je na obrázku zemských desek? Najdi, kde jejich rozhraní prochází pevninou a kde oceánem. Jaká hranice je častější? Litosférické desky ( kůra a svrchní část pláště ) se pohybují po polotekutém vnitřním plášti. Mohou se : přibližovat ( podsouvat ) oddalovat třít o sebe

11 Uveď název litosférické desky, na které se nachází Evropa.
Jednotlivé tektonické desky, které tvoří litosférický obal Země.

12 Uvnitř Země vzniká velké množství tepla, které zahřívá okolní horniny a způsobuje pohyb polotekuté části pláště. Tento pohyb je ale velmi pomalý, asi několik centimetrů za rok.

13 LITOSFÉRA Z – skládá se ze 3 základ. částí: Zemská kůra
zápis do sešitu Stavba Země Z – skládá se ze 3 základ. částí: Zemská kůra - pevninská ( 40 km ) oceánská - tenčí Zemský plášť Zemské jádro Litosféra = zemská kůra + část zemského svrchního pláště Litosféra je rozlámána na litosférické desky – pomalu se pohybují po plastickém podkladu.

14 Zapamatovali jsme si ? Z jakých tří základních částí se skládá zemské těleso? Čím se liší oceánská a pevninská zemská kůra? Co tvoří litosféru? Je litosféra celistvá? Na které dvě části dělíme zemský plášť? Čím se liší? Které části Země jsou dosud nejméně poznány?

15 Citace: ČERVENÝ, Pavel; DOKOUPIL, Jaroslav; KOPP, Jan a kol. Zeměpis, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2009, ISBN BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN AUTOR NEUVEDEN. Stavba Země.Zdroj United States Geological Survey / Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KEMP, Jeremy. Zemská kůra [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: DÍLO ÚŘADŮ AMERICKÉ FEDERÁLNÍ VLÁDY. Oceánská kůra [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 MATS HALLDIN. Wikimedia Commons [online]. [cit. 7. 11. 2013]
MATS HALLDIN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: TBOWER. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ČERVENÝ, Pavel; DOKOUPIL, Jaroslav; KOPP, Jan a kol. Zeměpis, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2009, ISBN JKLAMO. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google