CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
SACHARIDY.
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Barbora Hoffmannová Oktáva B
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
POLYSACHARIDY Glykany
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

CHIRALITA William Thomson (1824-1907) (Lord Kelvin, 1892) “I call any geometrical figure, or any group of points, chiral, and say it has chirality, if its image in a plane mirror, ideally realized, cannot be brought to coincide with itself“ Baltimore Lectures, 1884

Stereoizomery Struktury stejného složení, o stejné konstituci, avšak s jinou konfigurací atomů v prostoru Enantiomery (zrcadlově spřažené) (+)-kys. vinná (-)-kys. vinná [a] = +16,6° [a] = -16,6° b-D-glukóza Diastereomery (t.t.) (t.t.) (t.v.) 113-114 °C 143-144 °C 172-173 °C 140 °C 37-38 °C 32-33 °C

Enantiomery mohou mít rozdílné fyziologické vlastnosti Asparagin Ibuprofen L- sladký D- hořký (S)- aktivní Dopa Thalidomid (R)- sedativum (S)- teratogen L- D- inaktivní

stáčení roviny polarizovaného světla Optická otáčivost stáčení roviny polarizovaného světla D = 589 nm

Fischerova projekce D/L System Aminokyseliny D- L- Cukry

Relativní a absolutní konfigurace C(ahn)I(ngold)P(relog) označování konfigurace (R/S) Pro prioritu substituentu je rozhodující atomové číslo vázaného atomu. Pořadí priority substituentů A, B, D

Konfigurace CFBrCl

Pro prioritu substituentu je rozhodující atomové číslo vázaného atomu. Pokud se o prioritě nerozhodne v bezprostředním okolí centrálního atomu, postupuje se po vazbách ke vzdálenějším atomům, jejich atomová čísla se pro srovnání seřadí podle velikosti. Okolí 3 Okolí 2 Okolí 1 Sphere 1 Okolí 1 Sphere 2 Okolí 2 Sphere 3 Okolí 3

Konfigurace trojvazných atomů („chybějící ligand“ – nejnižší priorita) (S) –(+)-Mléčná kyselina (S) –(-)-b-Methoxy mléčná kyselina (S) –(-)-b- Glyceraldehyd

Násobné vazby => => => =>

Dvojvazné (bidentátní) ligandy

Cyklické ligandy C* = chirální centrum

CUKRY KARBOHYDRÁTY – UHLOVODANY - SACHARIDY FOTOSYNTÉZA: chlorofyl světlo, .... n CO2 + n H2O n O2 + (CH2O)n Hydroxyaldehydy – aldosy: Hydroxyketony – ketosy: Fischerova projekce D-(+)-glyceraldehyd ((R)-2,3-dihydroxypropanal) dihydroxyaceton (1,3-dihydroxypropan-2-on)

CUKRY MONOSACHARIDY – jednoduché cukry: nelze je hydrolyzovat na nižší cukry. Podle počtu uhlíků: (triosy), tetrosy, pentosy, hexosy ... Podle karbonylové skupiny: aldosy, ketosy Podle cyklické formy: furanosy (5), pyranosy (6) furan 2H-pyran D-, L- Cukry: označení podle pozice hydroxylu na stereogenním centru („asymetrickém“ uhlíku) s nejvyšším číslem ve Fischerově projekci lineární struktury molekuly cukru (uhlíkatý řetězec orientovaný svisle, C-1 nahoře). D-(+)-glyceraldehyd D-(-)-glycerová kyselina D- L- erythrosa D- L- threosa

CUKRY - aldosy

CUKRY - ketosy

CUKRY Anomery Mutarotace <0.05% 36% 64% [a] = 113° [a] = 19°

CUKRY Význam cukrů v přírodě: Zdroj energie Výchozí látky pro biosyntézu Zásobní funkce (glykogen, škrob..) Stavební funkce (celulosa, chitin..) Součásti důležitých biologicky aktivních látek (nukleotidy, kofaktory enzymů, glykoproteiny...) Deriváty cukrů: Aminocukry (C(2)-OH  C(2)-NH2 součást chitinu) Karboxylové kyseliny (D-glukonová kyselina, uronové kyseliny, aldarové kyseliny, askorbová kyselina...) Cukerné polyalkoholy (D-glucitol, D-manitol) Estery cukrů (fosfáty..) Deoxycukry (2-deoxy-D-ribosa...)

Disacharidy Glykosidy Sacharosa: transportní forma sacharidů u rostlin, řepa, cukrová třtina. Maltosa: sladový cukr, uvolňuje se ze škrobu při klíčení ječmene

Disacharidy Laktosa: součást mateřského mléka savců (4,8 % kravské, 6 % lidské) galakto 1-4 glukosa Cellobiosa: stavební jednotka celulosy b 1-4

Polysacharidy (glukany) Vysokomolekulární látky, až desítky tisíc cukerných jednotek spojených glykosi-dickými vazbami. Dělíme je na homo- a heteropolysacharidy. Nejrozšířenější jsou homopolymery glukosy. Konjugované (složené) sacharidy jsou komplexní struktury obsahující i lipidickou nebo peptidickou část. Typy uspořádání sekundárních struktur přírodních polysacharidů a) natažený pás; b) levotočivá šroubovice

Polysacharidy Zásobní cukry: ve všech typech organismů. Rostliny (škrob, inulin); živočichové (glykogen) v játrech a svalech. Škroby: fyziologicky, technologicky i ekonomicky nejvýznamnější. Směs dvou polysacharidů, amylosy a amylopektinu. Amylosa: lineární, helikální, a(1-4), Mr 40 000 -150 000, rozpustná ve vodě. Amylopektin: větvená struktura, a(1-4) a po 20 – 30 jednotkách a(1-6), Mr cca 50 000, nerozpustný ve vodě. Malé množství vázané kys. fosforečné. Glykogeny: živočišné polysacharidy (granule v cytoplasmě) podobná stavba jako amylopektiny ale větvení po 12 jednotkách. Malé množství vázané kys. fosforečné. Inulin: Fruktan, 28 – 30 jednotek, b(2-1) (hlízy, oddenky) Agarosa: lineární galaktan, 9xD-galaktosa (1-3) + L-galaktosa, výskyt v řasách (agar).

Polysacharidy Stavební cukry: Pletiva rostlin, buněčné stěny mikroorganismů, stěny bakterií ... Celulosa: glukan. 1 400 až 10 000 zbytků b(1-4) hydrolýzou vzniká cellobiosa Polygalakturonové kyseliny – pektiny b(1-4). Fosfát a ionty Ca2+ a Mg2+. Chitin: jako celulosa ale uhlík C2 nese místo OH skupinu –NHCOCH3. Krunýře korýšů, vnější kostra hmyzu...