„Zdravý životní styl + obezita“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.2.06/
OBEZITA.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
výchova k nekuřáctví pro I. stupeň ZŠ
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
Korekce odchylek správného držení těla
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna Michálkovická 108, Slezská Ostrava Projekt byl realizován ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Obezita Hejmalová Michaela.
POTŘEBNÉ ZMĚNY V PÉČI O ZDRAVÍ MLADÝCH FOTBALISTŮ.
Žena a sport.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ! Internetový kurz zdravého životního stylu
OBEZITA.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Preventivní programy v ordinaci PLDD
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Západočeská univerzita v Plzni
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Zdravé stravování KC3.
Psychologie pro sportovní praxi
Nutriční poradenství.
Reforma školství v ČR.
Zhoubné nádory dětí a sport Jan Novotný, Hana Hrstková*, Martina Novotná Pedagogická fakulta MU, Brno *Lékařská fakulta MU, Brno.
Plavecká výuka v návaznosti na výkonnostní plavání Mgr. Daniel Jurák 2015.
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_06 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Obezita Anotace Žáci se v průběhu.
Téma: Podpora zdravého životního stylu ve školách v Kraji Vysočina.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Ontogeneze motorických schopností Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Reforma školství v ČR.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Didaktika TV; Martina Matúšková
Vývoj člověka Ontogeneze.
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Specifika a požadavky těchto skupin
Transkript prezentace:

„Zdravý životní styl + obezita“ Seminář RC APA IKAP Olomoucký kraj „Žák se Speciálními vzdělávacími potřebami ve školní tělesné výchově“ „Význam pohybu, psychomotorický vývoj a jeho vliv na motoriku ve školním věku“ „Zdravý životní styl + obezita“ (Michaela Lehnertová)

SOUČASNÝ STAV DĚTÍ V ČR – BMI Státní zdravotní ústav, Studie zdraví dětí 2016 8,1 % dětí s nízkou hmotností normální hmotnost 74,1 % nadváha 7,5 % obezita 10,3 %

SOUČASNÝ STAV DĚTÍ V ČR – VDT Státní zdravotní ústav, Studie zdraví dětí 2016

PROČ JE DOBRÉ SE ORIENTOVAT V PMV? Vrchol – samostatná bipedální lokomoce Automatická Probíhá ve stupních dle zrání CNS (růstové spurty cca každých 6t) Aplikace ontogeneze na školní děti/dospělé Význam učitele TV/trenéra

DŮSLEDKY NEKVALITNÍHO PMV Asymetrie (VDT, skolióza) porucha koordinace x DCD (vývojová koordinační porucha); neekonomičnost pohybů Bolesti zad, poškození disků

PMV A VÝZNAM POHYBU TV/trénink vs. zbytek dne „Sport je pro sportovce, pohyb pro každého“

OBEZITA

NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY NADVÁHY A OBEZITY genetické predispozice nedostatek pohybové aktivity nezdravé stravovací návyky hormonální vlivy kombinace faktorů WHO doporučení „Sitting is the new smoking“

KOMPLIKACE ZPŮSOBENÉ OBEZITOU (Sovová, 2012)

RIZIKA OBEZITY větší sklon k obezitě v předškolním věku mají děti, jejichž rodiče jsou obézní pokud jsou děti do 10-ti let obézní a mají také obézní rodiče, existuje až 2x větší riziko, že bude jejich obezita pokračovat i v dospělosti (Heinar, 2004) nadváha v období puberty již z více než 50 % znamená, že dítě bude obézní i v dospělosti (Tláskal, 2012)

LÉČBA OBEZITY Cílem není absolutní redukce hmotnosti, ale redukce tukové tkáně a snížení rizik zdravotních komplikací (Marinov, Pastucha, 2011). nejlepší výsledky u dívek v pubertě – pozor na příliš velké úbytky hmotnosti! multioborová spolupráce (praktický lékař, endokrinolog, obezitolog, tělovýchovný lékař, fyzioterapeut, psycholog, nutriční terapeut, pedagog, trenér, vychovatel)

LÉČBA OBEZITY Z dlouhodobého hlediska je výhodné zvýšit pohybovou aktivitu alespoň mírně a toto množství pohybové aktivity dlouhodobě udržet Krátkodobé a prudké zvýšení pohybové aktivity – neefektivní (nechuť, odmítání spolupráce)

Zásady při zatěžování mladého organismu (Pastucha & Filipčíková, 2011) Vycházet z limitu dětských možností - nářadí, náčiní, pravidla, prostor a čas těmto limitům přizpůsobit v zájmu bezpečnosti dítěte Rozvíjet široký a všestranný záběr pohybových zkušeností, podporovat pohybovou tvořivost Volit cvičení krátká, jednoduchá a zábavná Cvičení dětí musí být uvědomělé, dostatečně a srozumitelně vysvětlit požadavek, nejdříve nacvičovat pohyby jednoduché, později složité

Zásady při zatěžování mladého organismu (Pastucha & Filipčíková, 2011) Využívat názorné demonstrace Každé cvičení má obsahovat cviky pro správné držení těla Při nácviku nových dovedností zachovat trpělivost, opravovat chyby, dávat naději na úspěch, dostatečně chválit, klást pouze reálné požadavky Naučit žáky hodnotit vlastní pohyb a výkonnost Pro soutěže vždy sestavovat vyrovnané skupiny Přístup celého týmu má být optimistický, povzbudivý, ale na druhou stranu pevný a důsledný

POHYBOVÉ AKTIVITY PRO RŮZNÉ STUPNĚ OBEZITY U DĚTÍ (Pařízková et al Lázně, aktivity, úpoly, tanec, kruhový trénink

DĚKUJI ZA POZORNOST