NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Mgr.Jana Flesarová ZŠ Záhumení Rožnov pod Radhoštěm VY_52_INOVACE_ČLAJS_JF_14 VLÁDA PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ Vlastivěda pro 4.třídu Vzdělávací oblast Člověk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK:
Středověk – první čeští králové a získání dědičného království Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_10_A_06_STŘEDOVĚK-PRVNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Název školyZákladní škola a mate ř ská škola, Jet ř ichov, okres Náchod AutorŠárka Mat ě jová Datumzá ř í 2012 NázevVY_52_INOVACE_22_P ř emyslovci 2 Ro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_17 TÉMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Český stát za vlády Lucemburků
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_08
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Život ve středověku Vlastivěda 4. ročník
Označení materiálu:VY_32_INOVACE_10_Kocůrková
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
PŘEMYSLOVCI.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
le Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_18_Vláda Přemyslovců Regina Byrtusová
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Opakování č. 3 Vlastivěda 4. ročník
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Přemyslovci . Dějepis 7. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 06
STARÉ POVĚSTI ČESKÉ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Téma (název prezentace)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Anotace Materiál obsahuje prezentaci posledních vládnoucích Přemyslovců. Seznamuje i se vznikem a rozvojem měst. Určeno 4.ročníku. Pilotáž: Prezentace.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/
VLÁDA POSLEDNÍCH PŘEMYSLOVCŮ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Lidé a čas PRO ROČNÍK: 4. DATUM: 12.2.2012 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_DUMč.8_PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ ČÍSLO MATERIÁLU: 8 JMÉNO AUTORA: Mgr. Marta Suchomelová Metodický list / anotace: -Prezentace je určena k využití v hodinách vlastivědy ve 4.ročníku při výuce dějepisné části, ve které se žáci seznamují s významnými etapami českých dějin. -V této prezentaci se žáci seznámí se vznikem Českého království ve 13.století. Blíže poznají první dva panovníky – Přemysla Otakara I. ,Václava I. a jeho sestru Anežku Přemyslovnu. Zařadí období vlády na časovou přímku. Poznávají změny v životě lidí. Při prezentaci si mohou dělat poznámky a vyhledat další informace v encyklopediích nebo na hypertextových odkazech. Na závěr žáci zodpoví několik otázek a prověří si své znalosti. -Prezentace se může využít i při opakování učiva.

PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ

• první přemyslovští králové získali královský titul pouze pro svou osobu: Vratislav II. titul získal r. 1085 Vladislav II. titul získal r. 1158 • dědičný královský titul byl získán až ve 13.století Přemyslem Otakarem I. • v průběhu 13.století : -vládlo posledních 5 panovníků z rodu Přemyslovců -je to období rozkvětu země, zakládají se města, rozvíjí se obchod, trhy, řemesla a těžba stříbra

PŘEMYSL OTAKAR I. -vládl v letech 1197-1230 -velmi silný panovník -r. 1212 získal Zlatou bulu sicilskou tato listina zaručovala: - královský titul se dědí z otce na syna - nezávislost Českého království -bylo zavedeno nástupnictví prvorozeného syna

-Přemysl Otakar I. a jeho manželka Konstancie Uherská -měl několik dětí, nejznámější – syn Václav, dcera Anežka -zavedl kvalitní stříbrnou měnu, denáry byly nahrazeny brakteáty

ILUSTRACE Z KRONIKY ČESKÉ VÁCLAVA HÁJKA Z LIBOČAN NÁHROBEK PŘEMYSLA OTAKARA I.

ANEŽKA PŘEMYSLOVNA -dcera Přemysla Otakara I ANEŽKA PŘEMYSLOVNA -dcera Přemysla Otakara I. -založila v Praze mužský klášter a ženský klášter se špitálem -všechen majetek věnovala klášterům -stala se představenou kláštera, byla velmi vzdělaná, pečovala o klášterní knihovnu -celý život pečovala nemocné a chudé -v r. 1989 byla prohlášena za svatou

VÁCLAV I. -vládl v letech 1230-1253 -syn Přemysla Otakara I. -pokračoval v osídlování neobydlených oblastí (přeměna močálů a lesů v pole) -noví osadníci z německých území -otevření bohatých nalezišť stříbra s centrem v Jihlavě -pražské podhradí dostalo městská práva, bylo ohraženo hradbami

-ke konci vlády měl spory se svým synem Přemyslem Otakarem II -ke konci vlády měl spory se svým synem Přemyslem Otakarem II. -zajímal se o lov a turnaje PEČEŤ VÁCLAVA I.

Období vlády Přemysla Otakara I. a Václava I. -vládli v 1. polovině 13 Období vlády Přemysla Otakara I. a Václava I. -vládli v 1.polovině 13.století -osídlování neobydlených oblastí, přicházeli i osadníci z německých území -zakládání měst (měla hradby, obyvatelé byli svobodní) -příchod německých obchodníků do měst -těžba stříbra -stavby v novém slohu – gotickém (církevní stavby, hrady a tvrze) -většina obyvatel na venkově byli poddaní, svobodných sedláků bylo málo

OPAKOVÁNÍ Vratislav II. a Vladislav II. 1) Kteří panovníci získali pro svou osobu královský titul? Vratislav II. a Vladislav II. 2) Kdo získal dědičný královský titul? Přemysl Otakar I. 3) Která listina zaručovala dědičný královský titul? Zlatá bula sicilská 4) Jak se nazývaly nové mince? brakteáty 5) Jak se jmenovala dcera Přemysla Otakara I., která byla prohlášena za svatou? Anežka Přemyslovna – Anežka Česká 6) Jak se nazýval nový stavební sloh? gotický sloh

Použité zdroje ANONYMOUS. wikipedia [online]. [cit. 4.5.212]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Premysl1.jpg FREDERIC II. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Golden_Bull_of_Sicily.jpg ANONYMOUS. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Premyl1_konstancie.jpg ACOMA. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denar_Premysl1_1.jpg HÁJEK, Václav. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Otakar1.jpg <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ottokar_I_Premysl_nahrobek.jpg <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anezka_Jiri.jpg UNKNOW. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:AnezkaPremyslovna.jpg ANONYMUS. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C3%A1clav_1.jpg SVOBODA. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel_Svoboda_(1824-1870)_-_Kr%C3%A1l_V%C3%A1clav_I._vj%C3%AD%C5%BEd%C3%AD_v_pln%C3%A9_zbroji_na_turnaj.jpg SEDLÁČEK, August. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PecetprinceVaclavaI.jpg SAUBER, W. wikipedia [online]. [cit. 4.5.2012]. Dostupný na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Str%C3%A4ngn%C3%A4s_-_Dom_-_Fenster.jpg

ČORNEJ, Pavel. Panovníci českých zemí. 1. vyd. Praha: Fragment, 1992 ČORNEJ, Pavel. Panovníci českých zemí. 1.vyd. Praha: Fragment, 1992. ISBN 8090107052. s. 25 – 26. SEMOTANOVÁ, Eva. Atlas českých dějin. 1.díl do roku 1618. 1.vyd. Praha: Kartografie Praha, 1998. ISBN 8070115017. s. 32 – 33. AUGUSTA, Pavel; HONZÁK, František. Naše vlast. 2.vyd. Praha: Slovart, 2003. ISBN 8072094408. s. 87.