12 VÝVOJ EKOSYSTÉMU Sukcese.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Půdy v ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_21_09 Název materiáluBiocenóza.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
14 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování ovzduší. Životní prostředí Globální problémy lidstva : Populační exploze a s ní spojená potravinová krize v rozvojových.
6 DEMEKOLOGIE I Velikost populace Růst populace. Demekologie Ekologický směr, který se zabývá studiem populací Co je populace? Jaké vlastnosti populací.
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
Civilizační choroby Vysoký krevní tlak.
EKOLOGIE (oikos = dům; logos – slovo)
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Činnost nervové soustavy
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
VY_32_INOVACE_5/12_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
4 Abiotické faktory voda, vzduch, půda
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
2 AUTEKOLOGIE.
Základní společenstva - lesy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
19 NATURA 2000 Ochrana přírody a EU.
Název prezentace (DUMu):
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Biomy.
Vybrané kapitoly z pedogeografie a biogeografie
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zeměpis – živé a neživé složky krajiny
půdy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Rozbor některých konkrétních ekosystémů
Biosféra sféra s vhodnými podmínkami pro život na Zemi
Plant-soil feedback a jeho vliv na rostlinné společenstvo
Základní společenstva – skály a hory
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ostrovní biogeografie
9 BIOMY.
VZÁJEMNÁ POLOHA DVOU KRUŽNIC
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ÚSES ekologická stabilita krajiny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
Podmíněn především vnitřními činiteli Země pohyby litosferických desek
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Soustava částic a tuhé těleso
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
5 ŽIVOTNÍ STRATEGIE.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
13 BIOSFÉRA.
Transkript prezentace:

12 VÝVOJ EKOSYSTÉMU Sukcese

Vývoj ekosystému - sukcese Dlouhodobé změny ekosystému vyvolané působením vnějších podmínek i vnitřních biotických faktorů.Výsledkem je stabilní společenstvo, které je v rovnovážném vztahu se svým prostředím – klimax. Primární sukcese – osidlování nově vzniklých, sterilních biotopů( nově vzniklé ostrovy…) Sekundární sukcese – na již osídlených, ale narušených biotopech,přežívají diaspory. Je rychlejší

Sukcese vodní nádrže

Stádia vývoje ekosystému 1. Zmlazení ekosystému- po zhroucení předchozího, po velkém vyhynutí nové niky, rychlý vývoj nových forem, ekologické nahrazování, jednoduché potravní vztahy, druhy mají velkou reprodukční schopnost, méně druhů, ale velký počet jedinců 2. Vyzrávání ekosystému – stabilizace podmínek, komplikovanější vztahy, nejsou ještě dominující druhy, koevoluce 3. Vrcholové stádium – stabilizovaný, dokonalejší využívání energie, dominantní druhy s řadou specializací, ale v konstantních podmínkách 4. Zhroucení ekosystému – při náhlých a rychlých změnách podmínek, postiženy specializované a vyvinutější druhy

Hlavní klimaxové ekosystémy Čech Podle rostoucí nadmořské výšky´= klimatické klimaxy Doubravy – průměrně do 5OOm Bučiny – průměrně 5OO – 1OOOm Smrčiny – průměrně 1OOO – 12OOm Alpinské klimaxy – v Krkonoších nad 12OOm Edafické klimaxy – určovány i vlasnostmi substrátu – lužní lesy, skalní stepi…

Kde byste v Českém středohoří našli skalní stepi?

Jižní svahy některých kopců (Radobýl, Lovoš, Oblík…)

Na nově vzniklém ostrově probíhá A/ primární sukcese B/ sekundární sukcese C/ žádná sukcese neprobíhá

Správně A – primární sukcese

ZDROJE Kislinger F.,Laníková J., Šlégr.J.:Biologie IV(Základy ekologie), Gymnázium v Klatovech 1994 Storch D., Mihulka S.:Ekologie ,ISBN 80-86088-12-0,Praha 1997 Losos B. a kol.: Ekologie živočichů, SPN Praha 1987 Slavíková j.: Ekologie rostlin,SPN Praha 1986 Schema vytvořil autor