Půlstoletí zkušeností s bezpečným ukládáním RAO v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Advertisements

LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Voda jak ji neznáme Povolení k nakládání s vodami k Ing. Jana Zmeškalová.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Atomové elektrárny Obor: Lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. LudvíkKašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Seminář pro žadatele o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor regionálního rozvoje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Děčín - město bez bariér (?). Komunitní plánování KOORDINAČNÍ SKUPINY Senioři OZP (Osoby ze zdravotním postižením) Rodiny v krizi Osoby v krizi.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Dětské dopravní hřiště Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Náklady.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Obnova zauhlování Elektrárna Chvaletice a.s. Chvaletice
SCLLD LAG Podralsko Zpracování SCLLD bylo podpořeno z Operačního programu Technická pomoc Registrační číslo projektu: CZ.1.08/3.2.00/ Strategie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. ? Co všechno může sloužit jako zdroj energie?
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základy automatického řízení 1
Výroba elektrické energie
Jak využíváme poznatky z cesty?
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
Dětské skupiny HZS PK Jana Juristová.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Tepelné ztráty
Životní prostředí a radioaktivní odpady
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Logistika a Supply Chain Management
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
o ochraně zvířat během přepravy a souvisejících činností …
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Moderní škola
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Demolice skladu žáromateriálů v areálu Třineckých železáren a. s
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
předseda Energetické Třebíčsko a Zástupce Jaderné regiony ČR
METODIKA POUŽITÍ KRITÉRIÍ PŘI ZUŽOVÁNÍ POČTU LOKALIT RNDr
Zemní práce a zakládání staveb
Zákon č. 183/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů
STAVEBNÍ ZÁKON.
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_IZOLACE PROTI RADONU_Z1
Důlní elektrické přístroje
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Pojištění českého exportu do ZEMÍ SNS
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Zařízení služeb provozované SŽDC a jí poskytované služby
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Život bez střeva , Praha.
Změna rozsahu definice elektrozařízení
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Transkript prezentace:

Půlstoletí zkušeností s bezpečným ukládáním RAO v ČR TVIP – Radioaktivní odpady, Hustopeče Půlstoletí zkušeností s bezpečným ukládáním RAO v ČR Ing. Iveta Kroulíková 7. 3. 2018

Nakládání s radioaktivními odpady v ČR SÚRAO zřízeno zákonem č. 18/1997 Sb. (Atomový zákon) Konečná likvidace RAO je jedním z hlavních cílů SÚRAO Provoz úložišť nízko a středněaktivních odpadů v ČR Program vývoje hlubinného úložiště Povolení od státních dozorných orgánů (SÚJB, ČBÚ) Původci odpadu platí za likvidaci 1 m3 odpadu (147 900 Kč) Provozovatel jaderných elektráren platí za 1MWh energie

Úložiště RAO Richard Bratrství Dukovany

ÚRAO Bratrství Bývalý uranový důl Nízko a středněaktivní institucionální odpady s obsahem přírodních radionuklidů Současná kapacita 1200 m3 V provozu od roku 1974 Ukončení provozu cca v roce 2020

Provoz v roce 2017 Neuložen žádný obalový soubor s RAO Čerpání limitu aktivity a objemu:

ÚRAO Richard Druhy ukládaných odpadů Vybudováno v komplexu opuštěného vápencového dolu V provozu od roku 1964 Celkový objem - 10 000 m3 Druhy ukládaných odpadů Nízkoaktivní odpady – LLW (Low Level Waste) Středněaktivní odpady – ILV (Intermediate Level Waste) Institucionální odpady Neukládáme vysokoaktivní odpady Neukládáme vyhořelé jaderné palivo Věda a výzkum Zdravotnictví, nemocnice Příklady RAO – znečištěné rukavice, oděvy, filtry, stavební suť, vyřazené zářiče apod. Průmysl a zemědělství Robustnost přírodních bariér ÚRAO se nachází nad hladinou podzemních vod Dostatek volných prostor po bývalé těžbě vápence

Provoz v roce 2017 Uloženo 418 obalových souborů s RAO cca 90 m3 cca 134 t 216 l nerezové sudy

Podzemní komplex ÚRAO Richard

Rekonstrukce ÚRAO Richard Etapa I. Úprava stávajících komor Zajištění přístropí pomocí kotev-svorníků, sítí a stříkaného betonu Obtrhání a zajištění komor v optimálním profilu pro potřeby nové chodby a komor, které budou upraveny pro ukládání RAO Dočasné uložení materiálu z uvolňovaných komor Úprava podlah Provozní osvětlení vč. zásuvkových obvodů, slaboproudých zařízení, měření a regulace Větrání při realizaci prací s ohledem na vybudování dalších větrných zábran

Celkové schéma podzemí dolu Richard II Celkové schéma podzemí dolu Richard II. Žlutě jsou vyznačeny části, kde bude probíhat rekonstrukce v Etapě I.

Etapa II. Úprava podlahy dopravní chodby č. 1 do konečného stavu Úprava a zajištění komory č. 31 pro ukládání RAO Stabilizace a oddělení závalu v části chodby č. 1 od provozovaných podzemních prostor Zajištění stávajících ventilačních komínů, s výjimkou provozovaného větrnního komína Rekonstrukce příjezdové komunikace od silnice III/24715 až k vstupu areálu ÚRAO Richard Vybudování nového objektu přejímky RAO s moderním vybavením pro kontrolu přejímaných RAO, objekt navazuje na stávající vstup do úložiště Řešení potřebných inženýrských sítí a vnitřních rozvodů vč. kamerových a monitorovacích systémů Rekonstrukcí ÚRAO Richard bude tedy zajištěna dostatečná úložná kapacita tak, že umožní ukládání institucionálních RAO s přírodními i umělými radionuklidy do doby vybudování hlubinného úložiště, minimálně do roku 2050.

Zkušebna obalových souborů Testování prototypů obalových souborů určených pro přepravu a skladování jaderných materiálů a radioaktivních látek Uvedena do provozu v roce 1985 Rekonstrukce v roce 2006 Zkoušky dle typu OS Pádové zkoušky Drtící zkouška Tepelná zkouška Zkouška těsnosti

ÚRAO Dukovany Nachází se v areálu JE Dukovany V provozu od roku 1995 Pouze nízkoaktivní odpady z provozu JE Úložiště typu „vault“

Provoz v roce 2017 Uloženo 645 OS s odpadem, z toho: 214 EDU 431 ETE cca 129 m3 cca 155 t

Bezpečnost provozu Monitorování osob, pracoviště, okolí, důlních a povrchových vod Občanské kontrolní komise, občanská bezpečnostní komise Hydrogeologické a geotechnické monitorování stability horninového masívu Bezpečnostní analýzy Povolení a kontroly státních dozorných orgánů (SÚJB, Český báňský úřad) Dlouhodobé výsledky potvrzují bezpečný provoz všech úložišť bez vlivu na okolní životní prostředí

Děkuji za pozornost. kroulikova@surao.cz