„Povinné minimum” pro budoucí studenty a studentky vysoké školy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přijímací řízení.
Advertisements

Studentská PARDUBICE 2
Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
Poplatky spojené se studiem. 2 Jaké poplatky existují? Poplatek za přijímací řízení Poplatek za delší dobu studia Poplatek za další studium Poplatek za.
1 Poplatky spojené se studiem a stipendia (nejen) na MU.
UKONČENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Akademická informační agentura Informace o možnostech studia v zahraničí.
Zákon o finanční pomoci studentům legislativní komise JUDr. Marek Hodulík a Doc. Jan Staněk Sněm
Filozofické fakulty a příprava budoucích učitelů Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Jiří Lach – děkan.
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
EURES – vaše práce v Evropě
Bezpečně studiem Vlasta a Vašek Studentští poradci MASARYKOVA UNIVERZITA.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 23. ledna 2014 Lenka Valová.
2. infoschůzka.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
1 Rozhodování o vysokých školách MVD023K Rozhodovací procesy na úrovni vysokých škol.
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
1 Poplatky spojené se studiem a stipendia (nejen) na MU.
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Financování regionálního školství
Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a kariérového poradenství Adresa: Jungmannova.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Legislativa..(zákon o vysokých školách, školský zákon), vnitřní.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Školení IS MU pro SO Podzim 2007 Právnická fakulta MU.
Studium, Poplatky spojené se studiem, stipendia
Akademický rok 2015/2016 Zápis ke studiu.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Obchodní akademie a Vyšší odborná škola Valašské Meziříčí Akademický rok 2016/2017.
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Stipendia a poplatky Pavel Buriánek Kateřina Hovorková Univerzita Karlova v Praze.
Vysoká škola sociálně správní, Havířov. jedna z nejmladších soukromých vysokých škol v ČR státní souhlas od listopadu 2007 výuka zahájena v září 2008.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Informační, poradenské a sociální centrum.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Indikátory naplňování Dlouhodobého záměru MŠMT na období 2011 – 2015 Praha, MŠMT, Brno, JAMU,
EUROSTUDENT VI Postoje a životní podmínky vysokoškolských studentů přicházejících z gymnázií Jakub Fischer, Kristýna Vltavská Karlovy Vary, 30.
Prof. Ing. Hana Machková, CSc. Rektorka
Studentská PARDUBICE 2
Asociace ředitelů gymnázií ČR
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Fakulta zdravotnických studií
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Vlastní myšlenkou Vlastní cestou.
Fakulta zdravotnických studií
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Vysoké školství ČR: „Povinné minimum” pro budoucího studenta
Vysoké školství ČR: „Povinné minimum” pro budoucího studenta
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Vysoké školství ČR: „Povinné minimum” pro budoucího studenta
Vysoké školství ČR: „Povinné minimum” pro budoucího studenta
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
„Povinné minimum” pro budoucí studenty a studentky vysoké školy
Doktorské studijní programy v biomedicíně
Transkript prezentace:

„Povinné minimum” pro budoucí studenty a studentky vysoké školy Odbor vysokých škol Gaudeamus 2019, Praha

Cíl prezentace Představit pedagogickým pracovníkům majícím vliv na výběr studijní dráhy středoškoláka: Základní (a přitom mnohdy nejasné) podmínky studia na vysokých školách, Ukázku zdrojů dat v oblastech, které budoucí studenty zajímají (např. uplatnitelnost, finanční dostupnost), Aktuální informace o vysokém školství.

Co žáky při výběru studia zajímá? Na co se žáci ptají pedagogů či výchovných poradců, když si vybírají studium? Praktické: Jak se přihlásit, kolik studium stojí atp.? Studijní: Jakou školu a obor si vybrat? Jakou roli hrály níže uvedené aspekty při výběru školy, na které studujete? (%) zdroj: šetření Eurostudent VI

I. ZÁKLADNÍ PODMÍNKY STUDIA

Vysoké školy Typy vysokých škol: veřejné (26), soukromé (35), státní (2) a nově i zahraniční vysoké školy a jejich pobočky (16) Studium podle zákona o vysokých školách: akreditace studijního programu, státní souhlas pro soukromé VŠ, povolení k působení zahraniční VŠ. Všechny informace v Registru vysokých škol a uskutečňovaných studijních programů Na zahraniční vysoké škole nikdy nemůže být udělen český titul! U zahraničního vzdělání může být pro další studium či pracovní uplatnění atd. vyžadováno uznání, tzv. nostrifikace – nelze však udělit český titul.

Zákon a předpisy upravující studium na VŠ Vysoké školy se řídí zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách Každá vysoká škola si stanovuje vlastní vnitřní předpisy Závazné právní předpisy, které upravují podrobné podmínky důležité pro činnost školy, práva a povinnosti studentů, stanovují postupy pro řešení konkrétních záležitostí (např. odvolání proti rozhodnutí o vyměření poplatku spojeného se studiem), otázky týkající se zápisu do studia, případně ukončení studia a další. Musí být v souladu se zákonem o vysokých školách. Jedná se zejména o: Statut vysoké školy, Studijní a zkušební řád, Disciplinární řád, Stipendijní řád aj.

Přechod SŠ-VŠ, zápis, status studenta Osobě do dovršení 26. roku věku zůstávají výhody žáka/studenta i v době mezi ukončením SŠ studia a VŠ studia, jestliže žák pokračuje bez přerušení v dalším studiu (zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, § 14, odst. 2, bod a). zdravotní pojištění hrazené státem (nikoliv tzv. sociální pojištění), daňové zvýhodnění pro rodiče, sleva na dani z příjmu pro žáka/studenta. Studentem vysoké školy se osoba stává dnem zápisu ke studiu. Pozor na vícenásobné zápisy: doba všech studií se započítává a v případě neúspěšného studia hrozí v dalším studiu poplatky (viz dále). Status studenta Matoucí pojem: studentem je kdokoliv, kdo je zapsán na VŠ a nemá přerušené studium, nárok na výhody (viz výše + další) je však podmíněn dodržením věkové hranice 26 let.

Podmínky přijetí na vysokou školu zdroj: šetření Eurostudent VI

II. STUDIUM A FINANCE

Poplatky za studium Soukromé vysoké školy Veřejné vysoké školy Volnost při stanovování poplatků za studium (de facto školného) Veřejné vysoké školy Standardní studium bezplatné bez ohledu na věk Poplatek za studium v cizojazyčném studijním programu V řádu tisíců EUR za akademický rok Poplatek za delší studium (za prodlouženou dobu studia) Při překročení standardní doby studia o více než 1 rok. Do doby studia se započítávají doby předchozích neúspěšně ukončených studií (souběžné studium se započítává jen jednou), s tím, že úspěšné absolvování studia v určitém typu (Bc., Mgr.) ruší doby předchozích neúspěšně ukončených studií v tomto typu. Věková hranice 26 let nehraje žádnou roli. Pozor na vícenásobné zápisy spojené s neúspěšným ukončováním! Výše poplatku v průměru 14 tis. Kč za započatých 6 měsíců (velké rozdíly mezi školami a programy, může být i přes 30 tis. Kč.)

Stipendia Ze zákona Z rozhodnutí VŠ Na podporu studia v zahraničí Sociální stipendium (zákonné), v roce 2018 3 050 Kč měsíčně (pro studenty ze sociálně nejslabších rodin– 1,5 násobek životního minima) Z rozhodnutí VŠ Ubytovací stipendium – výše v řádu stokorun/měs. Další stipendia – prospěchové, mimořádné, při úspěšném ukončení prvního ročníku atp. Na podporu studia v zahraničí

III. ÚSPĚŠNOST STUDIA A UPLATNĚNÍ

Šance na ukončení: studijní neúspěšnost K neúspěšnému ukončení dochází zejména v prvním ročníku studia (situace u bakalářských studií viz graf a publikace o studijní neúspěšnosti). Příčiny podle studentů: zejména nespokojenost s náplní studia (polovina neúspěšných studuje později jinde), vysoká náročnost, nízká kvalita výuky. Velké rozdíly mezi disciplínami a vysokými školami, podrobnosti zde, (např. fenomén „prodlouženého přijímacího řízení“ na technických VŠ)

Uplatnění Neexistuje jednoduchý ukazatel uplatnitelnosti absolventů vysokých škol. Obecně je ale situace absolventů VŠ na trhu práce velmi dobrá. Nezaměstnanost čerstvých absolventů se pohybuje u bakalářů kolem 2,2 %, a u magistrů kolem 1,3 %. Vysoká spokojenost s vykonávanou prací. Částečně přesun na pozice zvykově považované za pozice pro středoškoláky. Rozdíly v uplatnění absolventů různých disciplín (výše platu, nezaměstnanost, práce v oboru), nejsou dramatické (často skloňovaní absolventi „humanitních oborů“ se uplatňují průměrně dobře). Zdroje: Databáze SVP UK, šetření REFLEX. Aktuálně probíhá národní šetření Absolvent 2018, který sleduje přechod na trh práce a další profesní dráhu 1-5 let po studiu – výsledky na jaře 2019.

IV. AKTUÁLNÍ INFORMACE

Novela zákona o vysokých školách Novela účinná od 1. září 2016 Zavedeny profily studijních programů: Profesně zaměřený (povinná praxe, výuka odborníky z praxe). Akademicky zaměřený. Ustaven Národní akreditační úřad pro vysoké školství – nezávislý orgán rozhodující o akreditacích, nahrazující Akreditační komisi. Zvýšení sociálního stipendia (1/4 minimální mzdy). Zrušen poplatek za další studium (studium stejného typu – Bc., Mgr. - po jeho absolvování) – zpřehlednění systému poplatků. Institucionální akreditace – zatím udělena Univerzitě Karlově (UK), Masarykově univerzitě (MU), Univerzitě Palackého v Olomouci (UP), Univerzitě Pardubice (UPa), Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE), Ostravské univerzitě (OU), Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích (JČU) a České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU).

Dopady demografického poklesu Zvýšení šancí na přijetí Větší konkurence vysokých škol, silný marketing

Zdroje informací Web MŠMT, VŠ vzdělávání, sekce Analytické materiály (vč. Materiálu ke studijní neúspěšnosti) Aplikace pro monitoring studijní neúspěšnosti Publikace „Studijní neúspěšnost na vysokých školách: Teoretická východiska, empirické poznatky a doporučení“ Základní monitorovací ukazatele vysokého školství: kolik maturantů jde studovat VŠ, kolik vyjede na zahraniční studijní pobyt, nezaměstnanost atp. Šetření Eurostudent VI z roku 2016: podmínky studentů VŠ Středisko vzdělávací politiky PedF UK (REFLEX, nezaměstnanost) Zpráva o stavu českého vysokého školství v mezinárodním srovnání OECD Prezentace bude uveřejněna na stránkách MŠMT zde: http://www.msmt.cz/vzdelavani/vysoke-skolstvi/aktualni-informace-2