Vitaminy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitaminy.
Advertisements

Vitamíny.
Vitaminy © Jan Novák 2007.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Tuky neboli lipidy (z řeckého lipos = tučný) „Všechny látky jsou jedy, toliko dávka je příčinou, že látka být jedem přestává.“ Paracelsus.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.9.A.14_karboxylove_kyseliny_II Název: Karboxylové kyseliny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Výživa a hygiena potravin
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
© Biochemický ústav (E.T.) 2013
Anémie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Vitamíny.
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název:VY_32_INOVACE_3B_13_Krev Téma: Krev
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Cukry (sacharidy).
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VITAMÍNY DEFINICE SLOŽENÍ OBSAH V ORGANISMU ROZDĚLENÍ VLASTNOSTI
= přeměna látek a energií
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Vitaminy

Osnova Charakteristika Vitaminózy Dělení Antivitaminy Vitamin B1 Vitamin PP Folacin Vitamin H Vitamin C Vitamin A Vitamin D Vitamin E Vitamin K Vitamin F Antioxidant Hypovitaminózy Hypervitaminózy Opakování

Charakteristika přírodní nízkomolekulární organické látky v malých množstvích nezbytné pro život pro člověka a další živočichy jsou esenciální (neumí si je sami vyrobit, musí je přijímat v potravě) některé vitaminy si člověk umí syntetizovat sám – jako B12 nebo biotin (H) vitamín C je esenciální jen pro člověka, primáty a morče – ostatní živočichové si jej umí syntetizovat potrava obsahuje buď přímo vitaminy nebo obsahuje provitaminy (látky, které se na aktivní vitaminy přemění až v organismu) například β-karoten obsažený v mrkvi je provitaminem vitaminu A nejsou zdrojem energie, fungují jako koenzymy enzymů

Vitaminózy nadbytek nebo nedostatek vitaminů může vést k dvěma různým stavům: Hypovitaminóza jedná se o s stav, který nastane při sníženém příjmu určitého vitaminu její projevy jsou různé u různých vitaminů Avitaminóza je důsledkem úplného nedostatku určitého vitaminu Hypervitaminóza způsobena předávkováním při léčbě vitaminy může k ní dojít pouze u vitaminů rozpustných v tucích: A, D, E, K, F

Dělení vitaminů po chemické stránce jsou vitaminy velmi rozličné látky (od derivátů cukrů, po heterocykly), proto je nevýhodné dělit je z tohoto hlediska výhodnější dělení je podle rozpustnosti rozpustné ve vodě vitaminy skupiny B vitamin C rozpustné v tucích A, D, E, K, F

Antivitaminy látky podobné struktury jako vitaminy bez dané biochemické funkce fungují jako katalytické jedy – naváží se na vazebné místo a vytlačují vitamin (případně zabraňují navázání příslušného vitaminu)

Vitamin B1 THIAMIN podílí se na metabolismu sacharidů nedostatek vede k únavě, trávícím poruchám a nervovým poruchám avitaminóza vede až k nervovému onemocnění beri-beri zdroj: obiloviny,kvasnice, vnitřnosti, žloutek, vepřové m. denní doporučená dávka: 1,2 mg první objevený vitamin

Vitamin B2 RIBOFLAVIN součást flavoproteinů a enzymů účastnících se oxidačně-redukčních procesů jsou součástí dýchacího řetězce, podílejí se na uvolňování energie nedostatek způsobuje záněty ústních koutků, rtů, poškození sliznic a kůže, zastavení růstu zdroj: maso, mléko, vejce, játra, kvasnice, pivo Denní doporučená dávka: 1,7 mg

Vitamin B5 KYSELINA PANTOTHENOVÁ je základem koenzymu A, podílí se na syntéze bílkovin a oxidačně-redukčních procesech nedostatek vede k nervovým poruchám a ke křečím zdroj: maso, sýry, vejce, játra, kvasnice, luštěniny Denní doporučená dávka: 6-8 mg

Vitamin B6 PYRIDOXIN součást enzymů podílejících se na metabolismu aminokyselin (transamináz) nedostatek se projevuje poruchami ve tvorbě hemoglobinu, záněty kůže a sliznic a epileptickými záchvaty zdroj: játra, celozrnné obilné výrobky, vaječný žloutek, kvasnice Denní doporučená dávka: 1,5 – 2 mg

Vitamin B12 KOBALAMIN, KYANOKOBALAMIN vzniká jen v živočišných organismech, kde zajišťuje průběh krvetvorby (v rostlinách nevzniká) nedostatek se projevuje chudokrevností a degenerací míšních nervů zdroj: játra, maso, tvoří ho střevní bakterie Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg

Vitamin PP NIACIN (kyselina nikotinová a nikotin amid) součást nikotinamidových nukleotidů NAD a NADP, které slouží jako koenzymy oxidoreduktáz (mají zásadní vliv na energetický metabolismus) nedostatek se projevuje jako křeče a nervové poruchy; může vést až k onemocnění pelagra zdroj: maso, ryby, kvasnice, celozrnné obilné výrobky, luštěniny Denní doporučená dávka: 10 mg

Folacin KYSELINA LISTOVÁ ovlivňuje metabolismus aminokyselin, je nezbytný pro tvorbu červených krvinek nedostatek se projevuje jako poruchy syntézy bílkovin a chudokrevností zdroj: játra, vejce, listová zelenina, kvasnice Denní doporučená dávka: 3 – 31 μg

Vitamin H BIOTIN významný koenzym, podporuje růst a dělení buněk projevem nedostatku jsou kožní choroby, nechutenství a únava zdroj: vejce, játra, maso, zelenina, je tvořen i střevními bakteriemi Denní doporučená dávka: 0,5 – 1 mg

Vitamin C KYSELINA L-ASKORBOVÁ účastní se mnoha biochemických procesů, např. pomáhá vstřebávání železa, tvorbě kolagenu a červených krvinek, podporuje srážení krve, torbu protilátek, působí jako antioxidant Nedostatek se projevuje záněty dásní, krvácením, snížením odolnosti k infekcím; avitaminóza vede až ke kurdějím (skorbut) zdroj: zelenina (růžičková kapusta, paprika, zelí), ovoce (černý rybíz, jahody, pomeranče, citrony); brambory, vnitřnosti Denní doporučená dávka: 60 – 200 mg

Vitamin A RETINOL složka zrakového pigmentu, významný pro tvorbu epitelu, antioxidant dedostatek se projevuje šeroslepostí, vysycháním rohovky a spojivky, drsnou kůží a zastavením růstu zdroj: játra, vaječný žloutek, máslo, sýry, tuk mořských ryb, ve formě provitaminu (β-karoten) v rostlinných potravinách (mrkev, listy salátu, paprika…) Denní doporučená dávka: 1mg

Vitamin D KALCIFEROL jedná se o skupinu D vitaminů (D1-D7): D3 – cholekalciferol D2 - ergokalciferol řídí metabolismus vápníku a fosforu, podporuje jejich vstřebávání z tenkého střeva a ukládání v kostech Nedostatek se projevuje měknutím a deformací kostí – křivice (rachitis) Zdroj: tuk mořských ryb, máslo, játra, vaječný žloutek, vzniká i ozářením pokožky UV zářením Denní doporučená dávka: 0,025 mg provitaminem jsou nenasycené steroly

Vitamin E TOKOFEROL antioxidant (chrání buněčné membrány), podporuje činnost pohlavních žláz nedostatek se projevuje svalovou ochablostí a poruchami cévního systému zdroj: rostlinné oleje, obilné klíčky Denní doporučená dávka: 15 – 20 mg

Vitamin K FYLOCHINON účastní se procesu srážení krve, podporuje syntézu protrombinu v játrech nedostatek se projevuje poruchami srážlivosti krve a krvácivostí zdroj: listová zelenina, je tvořen střevními bakteriemi Denní doporučená dávka: 0,14 mg

Vitamin F ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY řadí se sem 3 VMK: k. linolová k. linolenová k. arachidonová součást membránových lipidů zdroj: rostlinné oleje nedostatek se u zvířat projevuje zastavením růstu, u člověka není hypovitaminóza (avitaminóza) známa Denní doporučená dávka: 6-8 mg

Antioxidant antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů - snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních forem tím omezují proces oxidace v organismu nebo směsích, kde se vyskytují z tohoto důvodů se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány (např. rostlinné oleje by žlukly) konzumovány působí pozitivně na zdraví organismu, ve kterém působí podobně významnými antioxidanty jsou vitaminy: A,E,C a dále pak karotenoidy

Hypovitaminózy Xeroftalmie (šeroslepost) Křivice (rachitis) nedostatek vitaminu A dodáním vitaminu A a β-karotenu je možné ji odstranit (její zanedbání naopak vede až k oslepnutí) Křivice (rachitis) nedostatek vitaminu D v dětském věku její příčinou je nedostatečná mineralizace kostí Hemofilie (krvácivost) nedostatek vitaminu K vrozené, konstituční onemocnění, jevící se sklonem ke spontánnímu krvácení a nápadně těžkou zastavitelností krvácení vzniklého úrazem

Hypovitaminózy Pelagra Beri-beri Anémie (chudokrevnost) nedostatek vitaminu B1 projevuje se při jednostranné výživě loupanou rýží avitaminóza vede k zánětům nervů, otokům a obrnám Pelagra nedostatek vitaminu PP (niacninu) onemocnění způsobuje záněty kůže, průjmy a nervové poruchy Anémie (chudokrevnost) nedostatek vitaminu B12 a folacinu; nebo přebytek vitaminu K stav, při kterém je v krvi snížena koncentrace hemoglobinu pod normu podle věku a pohlaví – následkem toho je snížena schopnost krve dodávat kyslík tkáním (často i nedostatek erytrocytů)

Hypovitaminózy Kurděje (skorbut) jsou důsledkem avitaminózy vitaminu C dnes již poměrně vzácná (země třetího světa…) dříve jí trpěli chudí lidé v zimních měsících a námořníci na dlouhých plavbách nemoc se projevuje především krvácením z dásní, pod kůži, do svalů, do nehtových lůžek, vnitřních orgánů, sníženou odolností proti nemocem a poruchou krvetvorby

Hypervitaminózy Vitamin A Vitamin D v přebytku je toxický nejběžnější projev přebytku může být např. praskání a krvácení rtů, podrážděnost Vitamin D přebytek vitaminu D se projevuje neúměrně vysokou koncentrací vápenatých iontů v organismu – následkem toho dochází ke kalcifikaci tkání nejnáchylnější na kalcifikaci jsou ledviny – dochází ke vzniku ledvinových kamenů, může dojít až k zastavení jejich činnosti

Hypervitaminózy Vitamin E Vitamin K u citlivějších lidí vyvolává přechodné žaludeční potíže a průjmy Vitamin K přebytek vitaminu K se projevuje chudokrevností

Opakování